Mysterieuze aanbidder pookt belangstelling voor verzekeraar Ageas op

Ook beursanalisten hebben er het gissen naar welke partijen een overnamebod hebben gedaan op Ageas. Gaat het om een Belgisch blok, of azen buitenlandse investeerders op de Belgische verzekeringsgroep?

Net op de dag dat de strafzaak rond zijn voorganger Fortis met een sisser eindigde, lekte vrijdag via nieuwsdienst Bloomberg uit dat een investeringsconsortium met de naam BE Group ruim een maand geleden een overnamebod heeft gedaan op Ageas, een van Belgiës grootste beursgenoteerde bedrijven en de moedergroep boven AG Insurance, de grootste verzekeraar van het land.

Volgens Bloomberg zijn twee Belgische zakenbankiers bij het bod betrokken. De naam BE Group suggereert dat ze Belgische investeerders vertegenwoordigen, maar analisten sluiten niet uit dat ook buitenlandse partijen achter de avances kunnen schuilen. In 2018 was er sprake van interesse bij de Chinese investeringsgroep Fosun om Ageas over te nemen, maar tot een echt overnamebod kwam het toen niet.

Ageas, goed voor een beurswaarde van 7,9 miljard euro, noemt het recente bod ‘indicatief en zeer voorwaardelijk’. Dat duidt er volgens de analisten op dat het dossier weinig financieel onderbouwd was en door Ageas’ raad van bestuur vrij snel van tafel geveegd werd.

Slapende honden

Is daarmee de kous af? Niet helemaal. Bloomberg sluit op basis van ingewijden een nieuwe poging door BE Group niet uit. Bovendien staat Ageas door het bod en het perslek in de belangstelling van de hele financiële wereld. Dat kan slapende honden wakker maken en andere investeringsgroepen inspireren om een overnamebod te doen. Ageas’ beurskoers staat ruim 31 procent lager dan een jaar geleden. Er zijn dus mogelijk koopjes te doen.

Meer dan ooit is een sleutelrol weggelegd voor Ageas-topman Bart De Smet. Hij schuift eind oktober na tien jaar CEO-schap door naar de voorzittersstoel en wordt daarmee het eerste aanspreekpunt voor aandeelhouderskwesties. Tenzij de maneuvers er vroeger komen, dan komen ze alsnog op het bord van afscheidnemend voorzitter Jozef De Mey. Volgens ING-analist Albert Ploegh is het goed mogelijk dat de bestuurswissels bij Ageas, die onvermijdelijk tot een overgangsperiode leiden, een aanleiding vormden voor het bod van BE Group.

De mysterieuze avances leiden niet tot echte overnamekoorts bij beleggers. De beurskoers van Ageas stond maandagnamiddag met beperkte winst (circa 0,6 procent) op de tabellen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20