Gerecht bergt onderzoek naar Fortis na 12 jaar op

Alle tenlasteleggingen in het Fortis-onderzoek zijn verjaard, heeft de Brusselse raadkamer vrijdag beslist. Het financieel concern ging bijna twaalf jaar geleden ten onder.

In oktober 2008 ging het onderzoek naar de teloorgang van Fortis van start en spitste zich voornamelijk toe op de periode waarin de groep een kapitaalsverhoging doorvoerde. De onderzoeksrechter stelde zeven ex-bestuurders van de Fortis-groep en Fortisbank in verdenking, omdat zij de beleggers onvoldoende geïnformeerd zouden hebben over de gevolgen van de vastgoedcrisis in de Verenigde Staten.

Gecontesteerde schikking

Het Brusselse parket wilden hen vervolgen voor valsheid in geschrifte, oplichting en inbreuken op de wet rond het toezicht op de financiële sector. Maar na bijkomend onderzoek werd duidelijk dat bepaalde misdrijven niet aangetoond konden worden.

Daarenboven was in Nederland een schikking afgesloten door verzekeringsgroep Ageas waarbij zo’n 290.000 beleggers zich aanmeldden om een schadevergoeding te krijgen voor een totaalbedrag van 1,3 miljard euro. Het merendeel van die aandeelhouders aanvaardde die schikking en trok hun burgerlijke partijstelling in.

Een 150-tal aandeelhouders besloot de schikking niet te aanvaarden en dringt bij monde van hun advocaat, meester Mischael Modrikamen, aan op een doorverwijzing en een proces voor de correctionele rechtbank. Hij bekijkt nu of hij in beroep gaat tegen de beslissing van de raadkamer.

‘Verheugd’

Verzekeringsgroep Ageas, de beursgenoteerde rechtsopvolger van het vroegere Fortis, reageert ‘bijzonder verheugd’ dat het niet doorverwezen wordt naar de strafrechter. ‘Met deze nieuwe belangrijke stap in de afwikkeling van de zaken uit het verleden, kan de groep zich nog meer richten op de verdere ontwikkeling van haar verzekeringsactiviteiten.’

Begin deze week raakte bekend dat Bart De Smet in oktober stopt als CEO van Ageas om voorzitter te worden van de verzekeringsgroep. De 63-jarige Leuvenaar stond sinds het ontstaan van Ageas in 2010 aan het hoofd van de verzekeringsgroep, die de erfopvolger is van het gekapseisde Fortis. Hans De Cuyper promoveert tot CEO.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20