La vie en rose: dit zijn de 25 mooiste Franse dorpjes

Frankrijk is voor veel toeristen een van de mooiste landen van Europa. En wie een roadtrip maakt, kan alleen maar beamen dat de vele charmante dorpjes echt prachtig zijn. En die dorpjes zijn bijna niet te tellen, dus daarom maakten wij een selectie van 25 Franse dorpjes die echte pareltjes zijn.

Sinds de jaren 80 maakt Frankrijk zelf een soort objectieve ranglijst van de mooiste dorpen in het land: Les Plux Beaux Villages de France. Om in aanmerking te komen, mag een dorp niet meer dan 2.000 inwoners hebben en moeten er minstens twee officieel beschermde monumenten staan. Anno 2019 staan er echter 158 dorpen op de lijst, dus kiezen wij er 25 uit die je zeker eens moet bezoeken.

1. Castelnou

Een groen landschap met in de verte Castelnou, een van de mooiste Franse dorpjes.
(Pixabay)

*Pyrénées-Orientales – 360 inwoners

We beginnen in het uiterste zuiden van Frankrijk, niet ver van de Spaanse grens. Castelnou is een dorp dat je terug mee in de tijd neemt. Naar de Middeleeuwen om precies te zijn. Het ligt in de buurt van Perpignan, en dus is ook de kust niet ver meer, hoewel dit dorpje in de bergen ligt. Bij aankomst ga je door een monumentale poort, waarna je door schilderachtige straatjes wandelt.

De oude stadsmuren en het kasteel zijn indrukwekkend. In de zomer is dit dorp op z’n mooist, omdat alles dan prachtig in bloei staat. Natuurlijk hebben toeristen Castelnou intussen ook ontdekt, waardoor het in de vakantieperiode wel eens erg druk kan zijn.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

2. Montpazier

Charmante gebouwen in Montpazier.
(Wikimedia Commons/Monster 1000)

*Dordogne – 511 inwoners

Ook Montpazier is een dorp uit de Middeleeuwen dat bijzonder goed bewaard is gebleven. Het ligt in de provincie Dordogne en is typisch Frans. Er is namelijk niet veel te doen, maar dat is juist de bedoeling. In de zomer is er wel wat meer leven in de brouwerij. Niet alleen een wandeling door het dorp is de moeite waard, ook de rit naar Montpazier is een hele belevenis. Je rijdt namelijk door de wijngaarden van Bergerac. Puur genieten!

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

3. Saint-Cirq-Lapopie

Saint-Cirq-Lapopie, een van de mooiste Franse dorpjes.
(Pixabay)

*Lot – 218 inwoners

Alleen al de naam van dit dorpje is opvallend. In 2012 hebben de Fransen tijdens een tv-programma Saint-Cirq-Lapopie zelf verkozen tot het mooiste van Frankrijk. Het ligt op een steile rots boven de rivier Lot, waarnaar de regio genoemd is. Voor wandelaars is dit een geweldige plek, want de smalle straatjes van het centrum zijn niet met de auto bereikbaar. Je vindt er nog heel wat vakwerkhuizen. Schilders en kunstenaars komen nog altijd graag naar het dorp om hun creativiteit te laten zegevieren.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

4. Rochefort-en-Terre

Een plein in Rochefort-en-Terre
(Flickr-Martin Selway)

*Morbihan – 742 inwoners

Ook Rochefort-en-Terre is door de Fransen al eens verkozen tot hun favoriete dorp, meer bepaald in 2016. Voor dit ‘Village préféré des Français’ moeten we naar Bretagne, in het noordwesten van Frankrijk. Het dorp heeft een prachtig historisch centrum met mooie huizen, een kasteel en een kerkje. Ook hier geraak je in de zomer alleen te voet.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

5. Tourrettes Sur Loup

Een beeld van het dorp Tourrettes Sur Loup onder een blauwe hemel.
(Pixabay)

*Alpes-Maritimes – 4.008 inwoners

Het feit dat dit dorpje de lijst met meer dan tweeduizend inwoners heeft gehaald, zal wellicht te maken hebben met het criterium dat er rond het centrum van het dorp meer mensen mogen wonen. Dit dorp ligt op een uitloper van de Alpen, maar kijkt wel degelijk al uit over de Middellandse Zee.

Tourrettes Sur Loup wordt de ‘stad van de viooltjes’ genoemd. Vooral z’n ligging maakt het een populair dorp bij toeristen. Het ligt dan ook tussen toppers zoals Nice en Cannes.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

6. Rocamadour

Rocamadour, een van de mooiste Franse dorpjes
(Pixabay)

*Lot – 614 inwoners

Rocamadour is na Lourdes het meest bezochte bedevaartsoord van Frankrijk. Bovenop een rots ligt een burcht. Via een slingerend pad of een lift kan je het heiligdom bereiken. De naam van de stad verwijst enerzijds naar de rots (roc) en anderzijds naar de heilige Amadour.

Het dorp is altijd populair geweest op de route die bedevaarders vanuit het noorden naar de Spaanse stad Santiago de Compostella volgen. Ook verschillende Engelse koningen zouden ooit een bezoek aan Rocamadour hebben gebracht. Hendrik III zou er volgens de verhalen op een miraculeuze wijze van een ziekte zijn genezen. Nog interessant voor toeristen: er is ook een kaas naar dit dorp genoemd, dus zeker niet vergeten proeven!

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

7. Mont Saint-Michel

Mont Saint-Michel ligt in het water0
(Pixabay)

*Manche – 43 inwoners

Natuurlijk mag dit dorp niet in de lijst ontbreken. Mont Saint-Michel ligt op een rotsachtig eiland en is zowel een bedevaartsoord als UNESCO Werelderfgoed. De architectuur maakt zeker indruk bij de vele toeristen, maar het is vooral de ligging die tot de verbeelding spreekt. Vroeger kon je het dorp vanaf het Franse vasteland enkel bij laag water bereiken, maar tegenwoordig loopt er ook een brug naar het eiland.

Mont Saint-Michel is na de Eiffeltoren en het kasteel van Versailles de meest bezochte plaats in Frankrijk. Jaarlijks komen er zeker 3,5 miljoen bezoekers langs.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

8. Locronan

Een huis in het Franse dorp Locronan.
(Pixabay)

*Finistère – 799 inwoners

Locronan is genoemd naar een Ierse kluizenaar, Ronan, die het dorp ooit stichtte. In de vijftiende eeuw pompten hertogen in Bretagne veel geld in Locronan, zodat een indrukwekkende Gotische kerk kon worden gebouwd. Je kunt er vandaan nog altijd de graftombe van Ronan bezoeken.

Later zou het dorp bekend worden voor de weverij. Ze maakten er zeilen voor schepen van de East India Company en de Franse marine. Ook van hun kantoren staan nog altijd restanten in het dorp. Vandaag is Locronan ook populair bij filmmakers. Zo is A Very Long Engagement, met Audrey Tautou en Jodie Foster, hier opgenomen, net zoals een film van Roman Polanski.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

9. Saint-Céneri-le-Gérei

Saint-Cenery-Le-Gerei, een van de mooiste Franse dorpjes.
(Flickr-isamiga76)

*Orne – 124 inwoners

Dit dorp ligt langs de oevers van de Sarthe in Normandië. Het werd gesticht door Saint-Céneri, een Italiaanse monnik die er al in de zevende eeuw een klooster bouwde. Helaas hebben de Noormannen dat klooster verwoest, maar de kerk is blijven staan. Het dorp heeft voorts ook verschillende pittoreske huisjes.

Geen wonder dat schilders graag naar Saint-Céneri-le-Gérei komen. Onder andere Camille Corot en Eugène Boudin lieten zich erdoor inspireren.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

10. Montrésor

Een kasteel in Montrésor.
(Pixabay)

*Indre-et-Loire – 336 inwoners

De Loirevallei herbergt ook heel wat moois, en daar hoort Montrésor zeker bij. Het dorp ligt op ongeveer een uur rijden van Tours. Ook hier zie je nog restanten van een rijk verleden. Zo is nog een stuk van een duizend jaar oud fort zichtbaar. Maar het is vooral het kasteel uit de Renaissance waarvoor toeristen naar Montrésor afzakken.

Een wandelingetje langs de rivier maakt duidelijk dat dit dorp z’n naam niet gestolen heeft. En over het water hangt ook nog een brug die door het atelier van Gustav Eiffel is gebouwd.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

11. Pesmes

Een brug over het water leidt naar Pesmes, een van de mooiste Franse dorpjes.
(Wikimedia Commons – JGS25)

*Haute-Saône – 1.114 inwoners

Dit prachtige dorpje ligt in Bourgondië en bereik ja via een laan met honderd jaar oude bomen. Op mooie dagen wordt het kasteel uit de zeventiende eeuw in het kalme water weerspiegeld. In dit dorp hebben heel wat volkeren geregeerd, zoals de Franken, de Germanen, de Bourgondiërs en de Spanjaarden, vooraleer het uiteindelijk onder Lodewijk XIV bij Frankrijk mocht horen.

Er zijn ook nog heel wat restanten uit de Middeleeuwen in dit dorp te vinden, en de kerk heeft een indrukwekkende klokkentoren. De smederij werd tot in 1993 gebruikt en is vandaag een museum geworden.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

12. Château-Chalon

Het Franse dorp Château-Chalon
(Wikimedia Commons – PRA)

*Jura – 159 inwoners

Dit dorp ontstond rond een Benedictijner-abdij. De kerk en het verwoeste kasteel zijn de grootste trekpleisters van Château-Chalon. Ook dit dorp ligt midden in een belangrijk wijngebied, wat verklaart waarom de straten uit typische huisjes van wijnboeren bestaan. Er is vandaag ook een interactief wijnmuseum in het dorp gevestigd.

Toeristen ontdekken in de oude kaasfabriek ook hoe de lekkere comté-kaas wordt gemaakt. In de zomer worden er meerdere festivals in Château-Chalon gehouden, maar je kunt ook rond dorp heerlijk wandelen in de prachtige landschappen.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

13. Riquewihr

Kleurrijke huizen in Riquewihr, een van de mooiste dorpen van Frankrijk.
(Pixabay)

*Haute-Rhin – 1.136 inwoners

De naam van dit dorp doet al vermoeden dat we niet ver van de Duitse grens zijn. Riquewihr is dan ook een dorpje in de Elzas, niet ver van Strasbourg en Colmar. De huisjes in de smalle straatjes zijn typisch voor de regio. Behalve de vele huizen in vakwerk is ook de muur rond het dorp heel goed bewaard gebleven.

Vandaag is het dorp eveneens nog altijd een belangrijke plaats voor de wijnbouw. En in december komen veel Fransen en Duitsers naar Riquewihr voor een grote kerstmarkt.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

14. Domme

Enkele huizen in Domme
(Pixabay)

*Dordogne – 1.118 inwoners

Domme is een van de mooiste ‘bastides’ (versterkte dorpen) van Frankrijk. Het ligt hoog op een rots, die een prachtig uitzicht over de Dordognevallei biedt. Eeuwenlang werden in de torens gevangenen opgesloten, eerst de Tempeliers en later ook Franse en Engelse soldaten. Onder het dorp ligt een volledig netwerk van tunnels.

Toeristen kunnen er behalve het panorama ook drie grote stadspoorten bewonderen. Tot in de zeventiende eeuw was Domme heel welvarend. Maar het is misschien net dankzij het verdwijnen van die welvaart dat het dorp z’n authentieke karakter wist te behouden.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

15. Estaing

Een brug over het water leidt naar Estaing, een van de mooiste Franse dorpjes.
(Pixabay)

*Aveyron – 596 inwoners

Wat bij dit dorp aan de oevers van de Lot meteen opvalt, is het kasteel uit de elfde eeuw. Estaing krijgt jaarlijks veel bedevaarders op bezoek, want het ligt op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Die bezoekers zijn ook getuige van een knappe brug uit de zestiende eeuw die intussen UNESCO Werelderfgoed is geworden. De smalle straatjes in het dorp zijn door de eeuwen heen ook nauwelijks veranderd.

In de zomer is er iedere woensdag een lichtshow. Je kunt ook perfect in Estaing logeren om de prachtige omgeving te ontdekken. Er zijn bergen, rivieren en kloven nabij, en vanuit Estaing vertrekken veel wandelingen.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

16. Saint-Antoine-l’Abbaye

De abdij van Saint-Antoine-l'Abbaye.
(Wikimedia Commons)

*Isère – 1.000 inwoners

De centrale figuur in dit dorpje is Antonius van Egypte, de heilige die bekend is als de vader van het kloosterleven. Getuige daarvan is een indrukwekkende abdij uit de dertiende eeuw die gebouwd werd om de beenderen van Saint-Antoine te bewaren. Van overal kwamen bedevaarders naar het dorp om te genezen van schimmelziektes.

De muren van het dorp zijn goed bewaard gebleven en de oude tuin is nog een hoogtepunt voor hedendaagse bezoekers. Ook hier zijn de straatjes tussen prachtige huizen meestal erg smal.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

17. Saint-Jean-Pied-de-Port

Oude muren in Saint-Jean-Pied-de-Port, een van de mooiste Franse dorpjes.
(Pixabay)

*Pyrénées-Atlantique – 1.490 inwoners

Aan de voet van de Pyreneeën, op dertig minuten rijden van Biarritz, is Saint-Jean-Pied-de-Port ook weer een populaire stopplaats voor bedevaarders op weg naar Santiago de Compostella. In de twaalfde eeuw werd hier een fort op een heuvel gebouwd, en de rest van het dorp groeide daarrond.

Zo werd Saint-Jean een commercieel centrum, een militaire vesting en een religieuze site. Die rijke geschiedenis wordt nog steeds gereflecteerd in de mooie huizen van het dorp.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

18. La Romieu

Een kerk in het Franse dorp La Romieu
(Wikimedia Commons – Oxxo)

*Gers – 566 inwoners

Als je weet dat de naam van dit dorp het Gasconse woord voor bedevaarder is, dan kan je al raden dat ook dit een centrum voor bedevaarders op weg naar het zuiden is. Het dorp werd in de elfde eeuw gesticht door een monnik die zelf van een bedevaart uit Rome terugkeerde. De kerk staat op de lijst van UNESCO Werelderfgoed.

Ook dit dorp is prachtig gelegen en is daarom een uitstekende uitvalsbasis voor wandelingen door het fabuleuze Franse landschap.

19. Auvillar

Een overdekte markt in Auvillar, een van de mooiste Franse dorpjes.
(Pixabay)

*Tarn-et-Garonne – 954 inwoners

Ook dit dorp is een stopplaats voor de bedevaarders, maar het is zeker ook voor gewone toeristen een bezoekje waard. Het ligt aan de oevers van de Garonne en valt vooral op door de cirkelvormige overdekte markt die in 1824 gebouwd is. Het dorp heeft voorts ook versterkte muren en een klokkentoren boven de belangrijkste toegangspoort.

Ooit vormde Auvillar een binnenlandse haven en getuige daarvan is een kapel gewijd aan de beschermheilige van de mariniers. Het dorp biedt ook een prachtig uitzicht op een plateau waar ooit een kasteel stond. Auvillar is ook bekend voor pottenbakkers, en je kunt er dan ook een knappe collectie gaan bewonderen.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

20. Bruniquel

Het Franse dorpje Bruniquel
(Wikimedia Commons – Krzysztof Golik)

*Tarn-et-Garonne – 620 inwoners

Bruniquel is de locatie van liefst twee middeleeuwse kastelen. Het was dan ook een plaats die de graven van Toulouse moest beschermen. Om het dorp te betreden moet je door poorten in de omwallingen. Rond het dorp, dat zelf op een rots ligt, zie je het prachtige, typisch Franse platteland met veel zonnebloemen.

Wanneer de klokken weerklinken, krijg je automatisch het gevoel dat hier de voorbije eeuwen heel weinig veranderd is. In een van de kastelen zit vandaag een museum met voorwerpen en schatten die de in de grotten rond Bruniquel zijn gevonden.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

21. Lautrec

Bloemen kijken uit over Lautrec, een van de mooiste Franse dorpjes.
(Pixabay)

*Tarn – 1.777 inwoners

De naam van dit dorp doet vermoedelijk al een belletje rinkelen, want de familie van de beroemde schilder Toulouse-Lautrec was uit dit dorp afkomstig. Ooit stond hier een kasteel op een heuvel, maar behalve wat ruïnes zie je er nu enkel een kruis staan. Het hoogtepunt van dit dorp is dan ook het historische centrum met overdekte markt.

Voorts is ook de windmolen symbolisch voor het dorp, en Lautrec is ook het centrum van roze look, een beschermd product uit deze regio. Er worden regelmatig markten met look gehouden.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

22. Saint-Guilhem-le-Désert

Oude gebouwen in Saint-Guilhem-le-Désert
(Pixabay)

*Hérault – 256 inwoners

Op de bodem van een kloof in de buurt van Montpellier ligt het piepkleine Saint-Guilhem-le-Désert. Centraal ligt een abdij en ook dit dorpje was in de Middeleeuwen populair bij pelgrims. Van de oorspronkelijke abdij uit de negende eeuw blijft niet veel over, maar het huidige gebouw uit de elfde eeuw is wel UNESCO Werelderfgoed.

Centraal in het dorp staat op het plein een 150 jaar oude boom. Voorts vind je er fonteinen en een overdekte markt. Ideaal voor een luie namiddag of avond op een terrasje.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

23. Gordes

Gordes, een van de mooiste Franse dorpjes.
(Pixabay)

*Vaucluse – 2.127 inwoners

Gordes is een typisch dorp in de Provence. Het ligt op een rots en wordt omringd door tarwevelden en wijnranken. Op de top ligt een 500 jaar oud kasteel. Kunstenaar Victor Vasarely had in dat kasteel een tijdje z’n atelier. Gordes is populair bij kunstenaars, want ook de Vlaamse schilder Pol Mara heeft in dit dorp een tijd gewoond.

Ook in de buurt van Gordes is nog veel te zien, waardoor je hier tijdens de zomermaanden wel eens veel toeristen kunt tegenkomen.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

24. Moustiers-Sainte-Marie

Moustiers-Sainte-Marie, een van de mooiste Franse dorpjes.

*Alpes-de-Haute-Provence – 698 inwoners

Dit prachtige dorpje nabij de Gorge du Verdon wordt beschermd door een gouden ster op twee rotsen. De originele ster zou opgehangen zijn door een ridder die van de kruistochten terugkeerde. Moustiers-Sainte-Marie werd in de zeventiende eeuw beroemd toen een Italiaanse monnik de kunst van het emailleren kwam aanleren. De industrie verdween in de negentiende eeuw, maar vandaag zijn er weer een tiental ateliers.

De stenen bruggen over de indrukwekkende kloof zijn ook zeker een bezoekje waard. Hoewel er niet veel mensen wonen, is dit dorp een erg levendige plaats met markten en restaurants.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

25. Kaysersberg

Kleurrijke huisjes in een smalle straat in Kaysersberg, een van de mooiste Franse dorpjes.
(Pixabay)

*Haut-Rhin – 4.677 inwoners

In 2017 hebben de Fransen dit dorp zelf verkozen tot het mooiste van het land. We bevinden ons opnieuw in de Elzas, wat de Duitse naam van het dorp verklaart. Voor de Eerste Wereldoorlog was het dorp gedurende 48 jaar in Duitse handen.

Kaysersberg ligt vlakbij het bekendere Colmar en wandelaars komen hier vooral naartoe om door de charmante straten te slenteren en van de typische architectuur te genieten. Kaysersberg is ook de geboorteplaats van de filosoof Albert Schweizer. Vandaag is het dorp nog steeds belangrijk voor de wijnsector.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Ontdek nu de mooiste dorpjes van Europa of de mooiste Italiaanse dorpjes!

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20