Vergeet Londen of Parijs! Dit zijn de 25 mooiste dorpjes van Europa

Europa heeft nog veel verborgen parels die niet op de bucketlist van de meeste toeristen staan. Mooie dorpjes waarvoor het woordje ‘pittoresk’ zelfs een understatement is. Condé Nast Traveler maakte een selectie van 25 prachtige dorpen en kleine steden waar elke foto een postkaart waard is. En er staat ook een bestemming in België op het lijstje.

1. Ronda (Spanje)

Een beeld van een oude brug in het Spaanse stadje Ronda.
(Pexels)

*Bevolking: 33.978

Het zuiden van Spanje krijgt jaarlijks bijzonder veel toeristen over de vloer. De meerderheid komt op de talrijke stranden van de zon genieten. Maar wat dieper in het binnenland liggen heel wat witte dorpjes, pueblos blancos, die zich laten kenmerken door de Moorse architectuur en straatjes die veel weg hebben van een doolhof. En het mooiste van al die dorpjes en stadjes is Ronda. Vooral dan dankzij de locatie, want Ronda ligt op de rand van een 120 meter hoge rots.

Vanuit de stad heb je een prachtig zicht op de vallei. Drie bruggen verbinden de stad over de gigantische kloof, en ook deze hoogstandjes van architectuur zijn het bewonderen waard. Intussen hebben de toeristen Ronda wel al ontdekt, waardoor het zeker een van de drukste plekjes in deze lijst is.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

2. Ribe (Denemarken)

Een panoramisch beeld van de kerk van de Deense gemeente Ribe.
(Wikimedia Commons)

*Bevolking: 8.168

Ribe is het oudste stadje van Denemarken, en zelfs van heel Scandinavië. De plaats werd zo’n 1.300 jaar geleden voor het eerst bewoond. Jammer genoeg kan je er geen restanten meer vinden van de eerste structuren die in het begin van de achtste eeuw gebouwd zijn. Maar het is in de kleine straatjes ook niet moeilijk om met je gedachten in de geschiedenis te verdwalen. De kathedraal is ook zeker een bezoekje waard.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

3. Portree (Schotland)

Gekleurde huisjes aan het water in het Schotse stadje Portree
(Pixabay)

*Bevolking: 2.480

Portree is gelegen op het Isle of Skye, een van de mooiste stukjes van Schotland. Het volledige eiland is de moeite, maar ga zeker ook even langs in Portree. Zoals veel Schotse stadjes ligt Portree aan de rand van een meer: Loch Portree. De huisjes zijn er prachtig gekleurd, je kunt er in charmante pubs iets gaan drinken, en op het water liggen allerlei bootjes te dobberen. Veel rustgevender kan het niet worden …

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

4. Giethoorn (Nederland)

Een houten voetgangersbrug over het water leidt naar een huis in het Nederlandse Giethoorn.
(Pixabay)

*Bevolking: 2.620

Ten oosten van Amsterdam ligt een bijzonder mooi dorpje: Giethoorn. Ook wel het Venetië van Nederland genoemd. De reden is duidelijk: Giethoorn heeft geen straten of wegen, enkel kanalen en fietspaden. Wil je het dorpje bezoeken, dan kan je dit best in een bootje doen. Tijdens de wintermaanden zijn de kanalen vaak bevroren, waardoor je er soms kunt ijsschaatsen.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

5. Hallstätt (Oostenrijk)

Een boot vaart over een meer nabij de Oostenrijkse stad Hallstätt
(Pixabay)

*Bevolking: 779

Op een uurtje rijden van Salzburg ligt een van de mooiste dorpjes van Oostenrijk. Hallstätt bevindt zich aan de rand van een meer dat tussen de bergen is gelegen. De nevel die van de bergen rolt, zorgt soms voor een nog knapper effect. Geen wonder dat dit stadje UNESCO Werelderfgoed is. Sommige kerken gaan terug tot in de twaalfde eeuw. Wanneer je met ferry aankomt, zou je niet meteen verwachten dat Hallstätt eigenlijk een heel levendig centrum heeft. En er zijn tal val gezellige restaurantjes.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

6. Hvar (Kroatië)

Een beeld van een baai in de Kroatische stad Hvar.
(Pixabay)

*Bevolking: 3.771

Kroatië wordt steeds populairder als vakantiebestemming. Een van de trekpleisters is Hvar, een eilandje dat niet ver van Dubrovnik ligt. Toeristen komen er de stranden, lavendelvelden en wijngaarden opzoeken. Maar Hvar heeft ook een zeer mooi stadscentrum, waar liefhebbers van gotische paleizen hun hart kunnen ophalen. De meeste straten zijn bovendien autovrij, zodat je er in alle rust van kunt genieten.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

7. Rye (Engeland)

Een huisje staat op een strand in het Engelse Rye.
(Unsplash)

*Bevolking: 9.041

Lang geleden was Rye, in het zuiden van Engeland, volledig door de Noordzee omringd. Voor de Romeinen was het een belangrijke haven. Het stadje telt dan ook enkele oude gebouwen, zoals St. Mary’s Parish Church of Ypres Tower. Je kunt Rye gemakkelijk vanuit Londen met de trein bezoeken. De rit duurt ongeveer twee uur en neemt je mee doorheen enkele prachtige Zuid-Engelse landschappen.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

8. Assos (Griekenland)

Een baai in het Griekse dorp Assos.
(Pixabay)

*Bevolking: 88

Veel mensen wonen er niet in het dorpje Assos op het Griekse eiland Kefalonia. Het dorpje ligt aan de voet van een heuvel met zicht op de hemelsblauwe Middellandse Zee. Als je echt van Griekenland wil proeven, dan moet je in dit dorpje zijn. Het eiland ligt ten westen van het Griekse vasteland en zou op die manier wel eens ten onrechte vergeten kunnen worden tijdens een rondreis langs de vele Griekse eilanden.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

9. Albarracin (Spanje)

Een roodkleurig dorp in de bergen: het Spaanse Albarracin
(Pixabay)

*Bevolking: 1.016

In het Spaanse bergdorpje Albarracin, in de regio Aragon, kleuren alle huizen oranje, roze of rood. Het dorp ligt erg afgelegen, in een vallei aan de oever van de rivier Guadalaviar. Nadat bijna heel Albarracin tijdens de Spaanse burgeroorlog vernietigd was, besloot de regering van Spanje de oude constructies weer op te bouwen. Veel gebouwen dragen middeleeuwse en Moorse elementen.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

10. Kotor (Montenegro)

Bootjes liggen aangemeerd langs de kade van het pittoreske Kotor in Montenegro
(Pixabay)

*Bevolking: 13.510

Kotor lijkt wel een dorpje aan Noorse fjord, maar dan in het zuiden van Europa. De baai ligt echter in Montenegro en telt verschillende prachtige dorpjes. Kotor is het mooiste, en het oude centrum is zelfs uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Als toerist kan je letterlijk verdwalen in de vele steegjes die als een doolhof in elkaar lopen. En dat was eeuwen geleden ook de bedoeling, want Kotor is zodanig gebouwd om vijanden bij het binnendringen van de stad in de war te brengen.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

11. Isafjördur (IJsland)

Een wit gebouw in het IJslandse dorpje Isafjördur.
(Wikimedia Commons)

*Bevolking: 2.571

Niemand moet nog overtuigd worden van de schoonheid die IJsland herbergt. Veel toeristen leggen de bekende ringweg rond het eiland af. Maar dan vergeten ze het schiereiland in het noordwesten te bezoeken. Hier ligt het kleine stadje Isafjördur, volledig omgeven door gigantische bergen. Op zo’n 250 kilometer van de kust van Groenland zijn de bewoners van dit dorpje natuurlijk extreem koude temperaturen gewend. De hele winter vriest het in Isafjördur, en in de zomer haalt het kwik op warme dagen zelden meer dan 10 graden Celsius.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

12. Reine (Noorwegen)

Een inham met het dorpje Reine op de Lofoten-eilanden in Noorwegen.
(Pixabay)

*Bevolking: 314

De Lofoten, een eilandengroep in het noorden van Noorwegen, behoren tot mooiste streken van Scandinavië. De dorpjes zijn klein, pittoresk en lijken zo uit een schilderij weggeplukt. Reine is een van de mooiste dorpen die je kunt tegenkomen. Zowel in de winter als in de zomer kan je hier gemakkelijk wegdromen. Reine ligt boven de poolcirkel en behoort dus tot eigenlijk zelfs al tot het noordpoolgebied.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

13. Tórshavn (Faeröer)

Rode huizen en met gras bedekte daken langs de oever in Torshavn op de Faeröer.
(Pixabay)

*Bevolking: 13.083

Ook Torshavn is een parel in het noorden. Het is de hoofdstad van de Faeröer, eilandjes in de Atlantische Oceaan die verstopt zitten tussen IJsland en Noorwegen. Gelegen op de oostkust van het eiland Streymoy vind je in de stad onder andere kerken uit de achttiende eeuw, verschillende musea, een piepklein oud stadscentrum en natuurlijk de typische Scandinavische huizen, in allerlei kleuren geverfd, vaak met een dak dat uit gras bestaat.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

14. Vernazza (Italië)

Gekleurde huizen langs binnenwater in Vernazza.
(Pixabay)

*Bevolking: 852

Het nationaal park Cinque Terre langs de Italiaanse Ligurische kust, niet ver van La Spezia, omvat vijf pittoreske dorpjes. Er kan er natuurlijk maar één het mooiste zijn, en dat is volgens de reiswebsite Vernazza. De huisjes hebben alle kleuren van de regenboog en het hele dorp straalt rust uit. Bovendien leiden de heuvels naar de kust, waar je van een klein, maar prachtig strandje kunt genieten. Het nadeel van al die schoonheid: de regio wordt soms verstikt door de massa toeristen.

De smaak te pakken? Ontdek hier dan nog meer mooie Italiaanse dorpjes!

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

15. Kastraki (Griekenland)

Het Griekse dorpje Kastraki is gelegen tussen indrukwekkende rotsformaties.
(Pixabay)

*Bevolking: 560

Als je een kamer met een uitzicht wil, dan moet je zeker naar het Griekse Kastraki gaan. In tegenstelling tot de meeste toeristische dorpjes in Griekenland ligt Kastraki niet aan het water. In het Griekse binnenland zijn echter ook een paar wonderen der natuur te vinden. Zo wordt het dorp omringd door mysterieuze rotspilaren. Op de top van sommige formaties staat een klooster. Kluizenaars trokken vroeger weg uit het dorp, beklommen de rotsen en gingen er volledig geïsoleerd wonen. Ze kwamen slechts zelden naar beneden.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

16. Cobh (Ierland)

Kleurrijke gebouwen en een kerk aan het water in het Ierse dorpje Cobh.
(Unsplash)

*Bevolking: 12.800

Het Ierse stadje Cobh valt vooral op door de mooie kleurenmengeling als je van op afstand kijkt. De rijen huisjes lopen er opwaarts naast elkaar, met bovenaan een kathedraal. Cobh heeft ook een haven en is een populaire stopplaats voor cruiseschepen. Er hangt ook een vleugje geschiedenis aan het stadje vast. Zo was het de laatste halte van de Titanic voor het schip aan z’n fatale oversteek van de Atlantische Oceaan begon. Toen heette Cobh overigens nog Queenstown.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

17. Bled (Slovenië)

De Sloveense stad Bled in de avondschemering aan het water.
(Pixabay)

*Bevolking: 8.171

Het meer van Bled is een van de populairste bestemmingen van Slovenië. Het landschap is er dan ook echt prachtig, en ook het bijhorende stadje heeft veel te bieden. Het kasteel op een nabijgelegen heuvel staat er al sinds de twaalfde eeuw. In het centrum kan je dineren bij kaarslicht in de restaurants, of je kan in een bootje stappen om op het meer te varen. Romantiek troef dus …

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

18. Angra do Heroísmo (Portugal)

Beeld van de stad Angro do Heroismo in Portugal.
(Flickr/David Stanley)

*Bevolking: 35.402

De Azoren behoren zonder enige twijfel tot de mooiste plekjes van Europa. Angra do Heroísmo is een van de drie hoofdsteden op de archipel. De stad wordt omringd door de blauwe oceaan en groene bergen, maar ook de gebouwen zelf mogen gezien worden. Vooral dan het stadspleintje, de kerken uit de achttiende eeuw, en de forten.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

19. Sighisoara (Roemenië)

Kleurrijke huizen in het Roemeense dorpje Sighisoara.
(Pixabay)

*Bevolking: 26.370

Wie van een beetje griezelen houdt, moet zeker naar het Roemeense Sighisoara gaan. Het is de geboorteplaats van Vlad Dracula, de gevreesde prins van Walachije, die schrijver Bram Stoker inspireerde voor zijn fictieve figuur Dracula. Je kunt het huis bezoeken waar hij is opgegroeid, inclusief een klein martelmuseum. Ook de kerk straalt mysterie en horror uit. En ook als je niet van griezelen houdt, is het gewoon een schitterend dorpje, dat niet voor niets UNESCO Werelderfgoed is.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

20. Dinant (België)

Een grote rots met daaronder de stad Dinant.
(Pixabay)

*Bevolking: 13.544

We zouden soms vergeten dat ook België heel wat mooie plekjes heeft. Een van de bekendere bij toeristen is Dinant. Vanop afstand ziet de stad er dan ook uit alsof ze recht uit een sprookje komt, gelegen aan het water met een hemelhoge gotische kathedraal en een kasteel op een hoge rots. Dinant is ook de geboorteplaats van een van de bekendste Belgen: Adolphe Sax, de uitvinder van de saxofoon.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

21. Castelluccio (Italië)

Een klein dorpje in een grasveld tussen de heuvels: het Italiaanse Castelluccio.
(Pixabay)

*Bevolking: 120

Op zo’n 1.500 meter boven de zeespiegel is Castelluccio het hoogst gelegen dorpje van de Apennijnen. En het is zonder twijfel ook het mooiste. Aan de ene kant van het dorp liggen met sneeuw bedekte bergen, aan de andere kant groene vlaktes, waar allerlei bloemen zoals klaprozen en viooltjes groeien. Ook de stad is charmant met mooie pleintjes en een knap kerkje.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

22. Interlaken (Zwitserland)

Het Zwitserse Interlaken vanop een bergtop bekeken.
(Pixabay)

*Bevolking: 5.319

Zoals de naam al doet vermoeden, ligt Interlaken aan een prachtig meer. Midden in de Zwitserse Alpen is het een droom voor wandelaars. Wie wat avontuurlijker is, kan er naar hartenlust kajakken of boven het landschap skydiven. Ook de stad zelf mag er zijn, met tal van oude, houten huisjes.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

23. Rothenburg ob der Tauber (Duitsland)

Fietser in een straatje van het Duitse dorpje Rothenburg ob der Taube.
(Unsplash)

*Bevolking: 10.930

Naar dit Duitse stadje komen jaarlijks heel wat toeristen, omdat het een goed bewaarde middeleeuwse wijk heeft. De huisjes zijn ook stuk voor stuk een foto waard. Maar in de winter wordt het pas echt de moeite, want dan verandert Rothenburg in een echt winterwonderland. Met sneeuw op de daken, rook die uit de schoorstenen opstijgt, en gezellige cafés. Kortom, precies zoals Kerstmis er in films altijd uitziet. Geen wonder dat hier ook een van de beste kerstmarkten van Duitsland wordt gehouden.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

24. Flam (Noorwegen)

Een rood huisje met op de achtergrond een gletsjer in het Noorse Flam.
(Unsplash)

*Bevolking: 350

Het dorpje Flam is de perfecte uitvalsbasis om de Sognefjord in Noorwegen te bezoeken. Er stoppen dan ook heel wat cruiseschepen die langs de fjorden varen. Maar Flam is vooral bekend van de Flamsbana, de steilste spoorlijn ter wereld. De trein neemt je mee naar de top van de Myrdal, terwijl je onderweg geniet van watervallen en met sneeuw bedekte bergen.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

25. Kaysersberg (Frankrijk)

Een straatje in het Franse dorpje Kaysersberg.
(Pixabay)

*Bevolking: 4.677

Er zijn natuurlijk genoeg mooie dorpjes in Frankrijk, maar daar hoort Kaysersberg zeker bij. De naam klinkt Duits, en dat komt uiteraard omdat het dorpje in de Elzas, de grensregio tussen Frankrijk en Duitsland, ligt. In 2017 hebben de Fransen het dorp zelf nog uitgeroepen tot hun favoriet in het tv-programma Village préféré des Français. Kaysersberg ligt vlakbij het bekendere Colmar, en wandelaars kunnen er door de charmante straten slenteren van de typische architectuur te genieten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20