Een laatste kans om de Titanic te zien

Een exclusieve groep toeristen zal in de zomer van volgend jaar met een duikboot een tocht kunnen maken naar het wrak van de Titanic. Dat heeft de onderneming OceanGate, eigenaar van een vloot kleine duikboten voor wetenschappelijk onderzoek, aangekondigd. Het bedrijf merkt op dat de reis wellicht één van de laatste gelegenheden zal worden om de Titanic nog te kunnen aanschouwen.

Het wrak wordt immers helemaal door bacteriën verteerd en zal binnen afzienbare tijd helemaal onherkenbaar zijn geworden. Deelnemers aan de uitstap moeten wel 105.129 dollar betalen. Dat bedrag komt overeen met de prijs die destijds voor een ticket eerste klasse voor een reis met de Titanic moest worden betaald.

IJsberg

De Titanic was eigendom van de rederij White Star Line en werd op de werven van Harland and Wolff in Belfast gebouwd. Tijdens zijn eerste transatlantische tocht – van Southampton naar New York – zou het schip echter op 14 april 1912 ongeveer zeshonderd kilometer voor de kust van Newfoundland (Canada) op een ijsberg botsen.

De Titanic werd zwaar beschadigd en brak in twee stukken. In minder dan drie uur zou het schip volledig onder water verdwijnen. Bij de ramp kwamen 1.522 mensen om het leven. De Titanic ligt nu op de zeebodem van de Atlantische Oceaan, op een diepte van 3.800 meter. In 1985 werd het wrak teruggevonden.

OceanGate wijst erop dat het schip op dit ogenblik al helemaal bedekt is met een laag roest. Dat is het werk van bacteriën die het ijzer van de scheepsromp volledig oplossen. Berekend werd dat door de werking van de bacteriën elke dag 180 kilogram ijzer wordt verteerd. Volgens de microbioloog Lori Johnston zal de Titanic over twintig tot vijftig jaar volledig onherkenbaar zijn geworden.

Model

Die dreiging heeft OceanGate, dat negen jaar geleden werd opgericht en inmiddels al dertien duikboot-expedities heeft opgezet, aangezet om toeristen de mogelijkheid te bieden om met zijn duikboten een laatste bezoek aan het wrak te brengen.

Medewerkers van OceanGate, dat eerder ook al de wrakken van de Andrea Doria bij Nantucket en de SS Dix in Puget Sound heeft onderzocht, willen in de zomer van volgend jaar naar de Titanic afdalen om een driedimensionaal beeld van het schip te maken. Op die manier moet de passagiersboot voor de geschiedenis kunnen worden bewaard.

Bij die missie zal OceanGate echter ook een selecte groep van negen betalende passagiers deelnemen. De kandidaten moeten echter aan strenge normen voldoen. Uiteraard moeten ze fysiek en mentaal geschikt zijn voor een verblijf van een week op zee, maar ook moeten ze duidelijk hun passie voor de maritieme wereld kunnen aantonen.

De reis zou in totaal elf dagen in beslag nemen en worden voorzien tijdens de periode tussen juni en augustus volgend jaar. De deelnemers vertrekken vanuit Saint Johns in Newfoundland per schip naar de plek waar de Titanic is gezonken. Tijdens die reis zullen zij minstens een keer met een duikboot naar de bodem van de oceaan kunnen afdalen om de resten van de Titanic te kunnen aanschouwen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20