Mijn vader, Pablo Escobar

Pablo Escobar bleef in 1993 net lang genoeg met zijn zoon aan de telefoon, opdat de Colombiaanse politie hem kon traceren. Minuten later was de meest gewelddadige en beruchtste drugsbaron ooit dood. Neergeschoten op het dak van een gebouw in Medellín. Daarna begon voor Escobars vrouw, zoon en dochter een eindeloze vlucht.

Vrezend voor hun leven dwaalden de Escobars door Ecuador, Peru, Brazilië, Zuid-Afrika en Mozambique. Tot de weduwe en haar kinderen op kerstavond 1994 als toeristen in Argentinië aankwamen. Sindsdien hebben ze een relatief rustig leven geleid in Buenos Aires.

Sebastián Marroquín

Vandaag is Juan Pablo Escobar 42 en luidt zijn naam Sebastián Marroquín. Hij komt aan de kost als architect en industrieel ontwerper. Toch verschijnt hij in de documentaire Pecados de mi Padre (De zonden van mijn vader), over de wrede erfenis die zijn vader naliet. De film toont Marroquín die terugkeert naar Colombia om zijn verleden af te zweren en excuses aan te bieden aan de families van enkele van de slachtoffers.

“Ik wilde iets doen dat positief kon zijn voor de Colombiaanse samenleving. Ik wilde tonen wat de gevolgen kunnen zijn van betrokkenheid bij de drugshandel.” Een van de hoogtepunten van de documentaire toont een emotionele ontmoeting tussen Marroquín en de zoon van een van de bekendste slachtoffers van zijn vader. De Colombiaanse minister van Justitie, Rodrigo Lara, werd in 1984 vermoord.

Lara’s zoon, die net als zijn vader Rodrigo Lara heet, is vandaag een Colombiaans senator. Hij was slechts 8 jaar oud toen hij zijn vaders lijfwachten hielp om diens met kogels doorzeefd lichaam naar het hospitaal te brengen. Nog steeds bitter over de moord, was Lara sceptisch over Marroquíns bedoelingen. Maar de ontmoeting van de twee in een voorstad van Buenos Aires eindigde in een gemeende omhelzing.

Twee mannen dragen een foto van Pablo Escobar.
(EPA)

Zoon van Escobar

Los Pecados de mi Padre is een beklijvende boodschap van Marroquín aan alle Colombiaanse jongeren. Sommigen blijven Pablo Escobar beschouwen als een romantische, Robin Hood-achtige figuur. En ze worden op hun beurt verleid door de rijkdom van een nieuwe generatie drugsbaronnen. “Marroquin weet dat zijn vader een slecht mens was, en hij wil niet zijn zoals zijn vader”, aldus Lara. “Dat is een belangrijke boodschap vanwege de zoon van de meest gewelddadige drugshandelaar ooit …”

Marroquín beschrijft zijn vader als een liefhebbende ouder die zijn kinderen aanmoedigde hun eigen leven te leiden. “Mijn vader deed alles om ons gescheiden te houden van zijn activiteiten”, zegt Marroquín. Na de dood van zijn vader werd Marroquín depressief.

Escobars weduwe, nu bekend als Maria Isabel Santos, begon een handel in onroerend goed. Maar eens haar boekhouder haar ware identiteit ontdekte, probeerde die haar te chanteren. Zijn moeder meldde de afpersing bij de autoriteiten. Maar toen die ontdekten wie ze in werkelijkheid was, sloten ze haar 18 maanden lang op. Ze beschuldigden haar van het witwassen van geld.

Ook Marroquín zat 45 dagen achter de tralies. Sebastián Marroquín is nu een succesvol architect, al heeft zijn jeugd ook sporen achtergelaten. “Soms zie je het feit dat hij opgroeide in de omgeving van Pablo Escobar tot uiting komen in zijn ideeën. Ik zou bijvoorbeeld nooit denken aan het ontwerpen van meubilair voor in een zwembad”, zegt Nicolas Entel, de Argentijnse filmdirecteur.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20