Mexicaanse drugskartels gewelddadiger dan doodseskadrons in Irak

Ongeveer 90% van de 500 à 700 ton cocaïne die jaarlijks in de VS worden verbruikt is afkomstig uit Mexico. Die handel is zo’n 30 miljard dollar waard, goed voor 4% van Mexico’s BNP.

Omdat het Midden-Amerikaanse land grenst aan ’s werelds grootste druggebruiker, de VS, en dit laatste land er in geslaagd is om de Colombiaanse drugshandel volledig te verstoren, is Mexico de nieuwe bottleneck van de drugstrafiek geworden, een fenomeen dat de macht van de Mexicaanse drugskartels heeft doen exploderen. Mexico produceert amper drugs, maar is wel ’s werelds belangrijkste distributiedraaischijf geworden.

De 7 grote Mexicaans drugkartels zijn dan ook machtiger dan de regering. Dankzij de kolossale inkomsten uit de drugshandel en de witwasoperaties met misdaadgeld, beschikken ze over betere wapens dan de politie en hebben ze politiemensen, rechters en journalisten in hun greep. Wie niet met ze meewerkt heeft de keuze. ‘Plata o Plomo’ is het devies, wat staat voor ‘geld of lood’. Op Texaanse wapenshows kopen de gangsters niet enkel machinegeweren en raketgestuurde granaten, via dubieuze contacten op de zwarte markt komen ze ook aan handgestuurde raketten en zelfs kleine onderzeeërs.

De Mexicaanse overheid – onder leiding van president Felipe Calderón-, heeft van de strijd tegen de drugsbaronnen een prioriteit gemaakt en met succes. Vorig jaar steeg de prijs van het witte goedje in de VS met liefst 44% en tekorten werden gemeld in liefst 37 Amerikaanse steden.

Doch volgens vele Mexicanen vecht de overheid in een oorlog die niet gewonnen kan worden. In 2005 werd een vijfde van alle federale agenten in het land verdacht van omkoping en banden met de drugsbaronnen. Het volledige politiekorps van het grensstadje Nuevo Laredo werd op non-actief gezet nadat de nieuwe politie-officier Alejandro Dominguez negen uur  na zijn inhuldiging werd vermoord.

Sinds 2004 is het aantal kidnappingen in het land met 40% toegenomen en op jaarbasis overtreft het aantal ontvoeringen die van Irak. Ook middenklasse-Mexicanen zijn doelwitten. Steeds meer mensen laten microchips in hun huid inplanten teneinde via gps-systemen te kunnen worden gelokaliseerd. In augustus roerde de bevolking zich voor een eerste keer tegen de kartels, toen de 14-jarige Fernando Martí dood werd teruggevonden nadat zijn vader losgeld had betaald. Er volgden massale straatprotesten in verschillende Mexicaanse steden.

Tenslotte is er het fenomeen van de narcocorridos, lokale zangers die hun carrière laten financieren door de drugkartels in ruil voor liedjes waarin hun misdaden worden geprezen. Het zijn als het ware de hofzangers van de drugswereld. Maar ondanks hun grote populariteit zijn ook de narcocorridos niet veilig. Jesus Rey David Alfaro is een van de tientallen zangers die vermoord werd teruggevonden. Hij zou geflirt hebben met het liefje van een drugstraffikant.

Wat doen de VS ondertussen? In oktober vorig jaar keurde het Amerikaanse congres een hulppakket van 1,4 miljard dollar goed met maatregelen die de Mexicaanse overheid moeten steunen. Doch velen vragen zich af of Mexico wel het probleem is en men er niet beter aan zou doen de drugverslaving en de wapenhandel in eigen land aan te pakken.

Meer