Drugs: 11 spectaculaire vangsten

Er wordt heel wat gesnoven, gerookt en gespoten in dewereld. Het leeuwendeel van de hard- en softdrugs is illegaal en wie gepaktwordt met smokkelen, riskeert dan ook een heel lange gevangenisstraffen. Hier zijn11 spectaculaire drugsvangsten:

1. 22 miljoen amfetaminepillen

In 2014 werden in Saoedi-Arabië zes mensen opgepakt omdat zemaar liefst 22,6 miljoen amfetaminepillen aan het smokkelen waren. De drugszouden in totaal een straatwaarde gehad hebben van zo’n 267 miljoen dollar of ongeveer239 miljoen euro. De pillen waren verstopt in spoelen van prikkeldraad en rolletjesplastiek. Het zou de bedoeling geweest zijn om de drugs naar het conflictgebiedin Syrië te vervoeren, maar dat ging dus niet door.

(Syrië is momenteel het gevaarlijkste land ter wereld. Welke de 9 andere gevaarlijkste landen zijn, is hier te lezen.)

2. 95 kilo cocaïne

In 2016 hebben twee Canadese meisjes maar liefst 95 kilogramcocaïne gesmokkeld op een cruiseschip in Australië. Een straf verhaal, want deganse reis van de twintigers was destijds te volgen op Instagram. De federalepolitie van Australië en de Australische grenswacht konden hen uiteindelijkinrekenen toen het schip doorgelicht werd in het kader van een onderzoek waarook de Canadese en Amerikaanse autoriteiten aan meewerkten. 

Het ging om een straatwaarde van meer dan 30 miljoenCanadese dollar of bijna 20 miljoen euro. Daarmee was dit de grootste drugsvangstin Australië op een passagiersschip. De Australische politie spreekt van eenspil uit de georganiseerd misdaad “die probeerde om de Australischebevolking te voorzien van grote hoeveelheden cocaïne”. Het duo riskeertlevenslange gevangenisstraffen.

(In tegenstelling tot in veel andere landen, is drugs in Portugal gedecriminaliseerd. Meer daarover lees je hier.)

3. 30 ton hasj


© wiki

In 2010 werd maar liefst dertig ton hasj teruggevonden in ondergrondse bunkers in Afghanistan. In totaal zouden de drugs een straatwaarde gehad hebben van zo’n 300 miljoen dollar of 268 miljoen euro.

(Cannabis is illegaal in België, maar een voormalig AB InBev-topman pleit voor legalisering in België. Meer daarover is hier beschikbaar.)

4. 13,8 ton cocaïne

De drugs waren verstopt aan de rivieroevers van de Río Mira in het zuiden van Colombia. De 13,8 ton cocaïne werd door de lokale politie ontdekt in 2005. De totale straatwaarde van de vangst werd geschat op meer dan 300 miljoen euro.

Jorge Castro, de toenmalige directeur van de Colombiaanse politie, had toen dit te zeggen: “Dit is de grootste buit die ooit in de wereld gevangen is in één enkele politieactie, op één dag en op één plaats.”

(Ook in Antwerpen krioelt het van de cocaïne. Meer daarover lees je hier.)

5. 12 ton cocaïne

Ook in 2011 vond er in Colombia een gigantische drugsvangst plaats. Politiehonden troffen dankzij hun scherpe snuit maar liefst 12 ton cocaïne aan, vermengd met bruine suiker. De drugs zou onderweg geweest zijn naar Mexico, waar de enorme hoeveelheid ‘snuif’ vervolgens verdeeld had moeten worden over de verschillende staten van het land. De honden troffen ook nog eens 2,8 miljoen dollar aan, dat komt overeen met zo’n 2,5 miljoen euro. De totale buit wordt geschat op meer dan 300 miljoen euro.

6. 5,7 ton heroïne, 11,3 ton opium en 841 kilo hasj


© wiki

In juli 2010 vonden opsporingsdiensten, op initiatief van de Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken Bismillah Khan Mohammadi, maar liefst 5,7 ton heroïne, 11,3 ton opium en 841 kilo hasj. Ook werd er 4,5 ton ammonium chloride gevonden. Dat is een stof die gebruikt wordt om opium om te zetten naar heroïne.

De vangst vond op Afghaanse bodem plaats en verliep erg moeizaam en gevaarlijk. Zo waren er gijzelaars en werd er door beide partijen geschoten. Uiteindelijk slaagde de politie erin om de smokkelaars in te rekenen. Het ging om een buit met een straatwaarde van ongeveer 1,1 miljard dollar of zo’n 990 miljoen euro.

7. 30 tonCaptagon-pillen


© wiki commons

In 2010 werd aan de Saudische grens maar liefst 30 ton Captagon-pillen aangetroffen. Het ging om een vangst van maar liefst 10,54 miljoen pillen. Dat is goed voor een straatwaarde van ongeveer 1,43 miljoen euro.

Captagon-pillen behoren tot de meest gebruikte en geproduceerde drugs in het Midden-Oosten en staan ook bekend als jihad meth. De werkzame stof in de drug is fenethylline en daardoor is het een upper. In het Westen worden amper Captagon-pillen geslikt. Een Libanese verslaafde beschijft de drug zo in De Correspondent: “Je vergeet iedereen om je heen, je hallucineert en alles is beter. Je hebt zoveel ideeën.” Heel wat terroristen plegen aanslagen onder invloed van de drug.

(Als je meer wil weten over Captagon-pillen moet je dit artikel lezen.)

8. 21 toncoke


© coast guard

In 2007 werd er 21 ton cocaïne aangetroffen aan boord van een Panamees schip. Het vaartuig met de naam Gatun werd door de Amerikaanse kustwacht als verdacht beschouwd en daarom besloten ze om een inspectie uit te voeren. De drugs waren zorgvuldig verstopt in de grote containers op het schip. De totale hoeveelheid cocaïne zou een straatwaarde gehad hebben van ongeveer 537 miljoen euro.

9. 544 kilo heroïne


© flickr

In 1991 werd in de Californische stad Hayward zo’n 554 kilogram heroïne buitgemaakt door de autoriteiten. Het betrof kwaliteitsvolle, witte heroïne uit China. De eindbestemming van de drugs zou San Francisco geweest zijn. In die tijd ging het om een straatwaarde van 2,5 à 3 miljard dollar of 2,1 tot 2,6 miljard euro. Dat schrijft onder andere de Amerikaanse krant LA Times. De U.S. Customs beschreven het incident als “de grootste heroïnevangst in de geschiedenis van de Verenigde Staten”.

10. Drugs verstopt in de bagage


© Australian customs

De smokkelaars hadden zo’n 26 miljoen euro aan cocaïne in hun bagage gesmokkeld onder een paar handdoeken. Een domme zet. De daders kunnen levenslang gevangenis krijgen.

11. 14 ton cocaïne


© pixabay
De dubbele cocaïnevangst in Texas in 1989 was een zwaretegenvaller voor de Colombiaanse drugsbaronnen. De eerste buit werd gemaakt opeen schip waar zo’n 5 ton ‘stuff’ op verstopt was. Later op de dag viel depolitie binnen in een pand waar ze nog eens 9 ton cocaïne aantroffen. Het zougegaan zijn om een totale straatwaarde van ongeveer één miljard dollar of 895miljoen euro.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20