Medellin weet niet meer wat aan te vangen met het Escobar-toerisme

In Medellin heeft de overheid beslist de Monaco Building, één van de meest beruchte gebouwen van de Colombiaanse hoofdstad, te slopen. Tot grote consternatie van de lokale autoriteiten is het complex immers uitgegroeid tot een bijzonder populaire toeristische attractie. De Monaco Building was immers de thuisbasis van de familie van drugskoning Pablo Escobar, de capo van het beruchte Medellin-kartel.

Het stadsbestuur zegt dat het gebouw om de verkeerde redenen een attractie is geworden en vooral een pijnlijke episode uit de geschiedenis van Medellin weerspiegelt. Tegen eind volgend jaar moet de Monaco Building zijn afgebroken en door een park vervangen.

Basis van gigantisch drugskartel

“De Monaco Building is vooral een symbool van pijn, dat niet kan gebruikt worden om aan bloeddorstige criminelen misplaatste glamour te bezorgen,” zegt Federico Gutiérrez, burgemeester van Medellin. Dertig jaar geleden werd aan het gebouw de basis gelegd van een gigantische drugsoorlog tussen het syndicaat van Escobar en diens rivalen van het Cali-kartel.

Met een autobom voor de Monaco Building hadden Cali-bendeleden toen immers gehoopt Escobar en zijn familie te vermoorden. Escobar werd uiteindelijk vijfentwintig jaar geleden tijdens zijn arrestatie in Medellin door de politie doodgeschoten.

“Geen Robin Hood”

Burgemeester Gutiérrez wil dat het park een plek wordt om de slachtoffers te eren die Escobar heeft gemaakt, maar in tegenstelling tot hun slager in vergetelheid dreigen te raken. “Medellin wil zijn referenties als samenleving veranderen,” aldus woordvoerders van het stadsbestuur.

“Kinderen die Escobar niet hebben gekend, mogen hem niet beschouwen als het soort Robin Hood dat sommigen willen laten uitschijnen. Er wordt daarentegen te weinig gesproken over figuren zoals Guillermo Cano, Rodrigo Lara Bonilla, Luis Carlos Galán of Valdemar Franklin Quinter, die hun leven hebben gegeven in de strijd tegen wetteloosheid.”

Fictie

Anderen willen dat de Monaco Building bewaard blijft, eveneens om de herinnering aan de misdaden van Escobar levendig te houden. Na de dood van Escobar heeft het gebouw achtereen gebruikt als hoofdkwartier van een aantal bananenbedrijven, ziekteverzekeraars en scheepvaartmaatschappijen. Een renovatie van het gebouw zou meer dan 6 miljoen dollar kosten en zou daarmee gevoelig duurder zijn dan de afbraak.

Woordvoerders van het stadsbestuur wijzen erop dat Medellin heeft toegestaan dat haar geschiedenis door fictie is verteld, verwijzend naar de verschillende televisieseries die over het leven van Escobar werden gemaakt.

“De stad wil opnieuw meester worden van zijn geschiedenis,” wordt er opgemerkt. “Deze geschiedenis moet slachtoffers en helden eren, maar mag niet tot een huldebetoon aan de capo’s uitgroeien.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20