Microsoft haalt hacknetwerk offline dat Amerikaanse verkiezingen kan saboteren

Unsplash

Microsoft heeft een grote hackoperatie stilgelegd, die volgens de Amerikaanse softwaregigant indirect de steminfrastructuur voor de presidentsverkiezingen van 3 november kon beïnvloeden.

Het Amerikaanse bedrijf heeft de servers achter Trickbot offline gehaald. Dat is malware (kwaadaardige software, red.) die ontworpen werd om privégegevens van gebruikers te stelen en grootschalige cyberaanvallen te lanceren. Microsoft deed dat met een federaal gerechtelijk bevel en met de medewerking van telecomaanbieders over de hele wereld.

Hoewel de kans groot is dat de hackers hun netwerken opnieuw zullen opstarten en nieuwe aanvallen zullen lanceren, is Microsoft vastbesloten om te blijven strijden tegen cyberaanvallen. Heel concreet hield Trickbot zich bezig met het verkopen van manieren of routes naar slecht beveiligde computers of routers, zodat die aangevallen kunnen worden.

Ransomware

Voornamelijk ‘ransomware’ kan hierbij schadelijk zijn voor de aankomende verkiezingen. Bij deze ‘gijzelsoftware’ blokkeren hackers een computer of smartphone, waarna ze geld eisen om het toestel te ‘bevrijden’. ‘Mensen met slechte bedoelingen kunnen ransomware gebruiken om kiescomputers te infecteren, om zo chaos en wantrouwen te zaaien’, stelt directeur beveiliging Tom Burt in een blogbericht op de website van Microsoft.

Volgens Microsoft heeft Trickbot sinds 2016 wereldwijd meer dan 1 miljoen apparaten geïnfecteerd.

Lees ook: