Meta ontwikkelt realtime vertaalsoftware: “Het wegnemen van taalbarrières is een belangrijke stap”

Meta werkt aan realtime vertaalsoftware, zo meldt Mark Zuckerberg. Volgens de CEO is het de volgende stap in de richting van een wereldomvattende metaverse. 

Zuckerberg kondigde op woensdag aan dat Meta momenteel aan twee vertaalprojecten werkt. Het eerste is een universele vertaalsoftware, die in realtime honderden talen moet kunnen vertolken in ‘speech-to-speech’-vorm. Veel software zet spraakvertalingen eerst om in tekst, waarna het pas wordt vertaald. Met behulp van AI wil Zuckerberg deze stap van transcriberen overslaan en rechtstreeks gesprekken omzetten. 

De CEO hintte dat de software mogelijk wordt geïmplementeerd in VR-headsets. “Het wegnemen van taalbarrières zou een belangrijke stap zijn, waardoor miljarden mensen toegang zouden krijgen tot informatie in hun moedertaal in de metaverse”, zo stelt Meta. Het bedrijf zegt dat de software gebruikt kan worden om realtime internationale vergaderingen in de metaverse bij te wonen. Hierdoor wordt het voeren van zaken wereldwijd verder vergemakkelijkt.

AI-software

Daarnaast ontwikkelt het bedrijf speciale AI-software, bedoeld om talen met een beperkt schrijfsysteem te vertalen. Voorbeelden hiervan zijn het Urdu, Luganda en Asturisch. Normaal gezien leert vertaalsoftware een taal aan de hand van een grote hoeveelheid geschreven teksten. De software ontwikkeld voor het ‘No Language Left Behind’-project kan echter een taal leren met een zeer kleine hoeveelheid teksten.

Metaverse

De nieuwe technologieën moeten een belangrijke rol gaan spelen in het Metaverse-project van Zuckerberg. “De software wordt belangrijk wanneer mensen beginnen te teleporteren over de virtuele wereld en dingen gaan ervaren met mensen van verschillende achtergronden”, zei de CEO. De initiatieven zijn bedoeld om de metaverse-push van het bedrijf verder te ondersteunen en zijn een belangrijke stap in de richting van een wereldomvattende metaverse. Het is nog niet bekend wanneer de software moet verschijnen.

De metaverse is een digitale omgeving waarin de gebruiker met een eigen avatar rond kan lopen. Sommigen zien het als de volgende fase van het huidige internet, dat nu een ruimtelijke vorm krijgt. Ook kunnen gebruikers handelen in crypto en NFT’s. 

Desondanks lijkt nog niet iedereen mee te gaan met het verhaal. De technologie die het metaverse moet voortrekken, virtual- en augmented reality, zijn hierin nog niet succesvol.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20