Magnette vraagt ontslag als informateur

PS-voorzitter en informateur Paul Magnette heeft zonet verslag uitgebracht op het Paleis in Brussel. Koning Filip start nu een consultatieronde met de partijvoorzitters.

Paul Magnette had de koning gevraagd om van zijn opdracht ontheven te worden, maar die houdt de beslissing nog even in beraad. In afwachting mogen de partijvoorzitters nog eens op bezoek komen bij koning Filip.

Die consultaties starten vandaag nog. Om 16.30 uur komt MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez langs. Dat zal ook meteen zijn eerste kennismaking met de koning zijn. Daarna is het nog de beurt aan Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten. Morgen volgen dan de andere partijvoorzitters.

Met deze beslissing koopt de koning wat tijd. Hij moet nu namelijk uitmaken wie hij als volgende het veld instuurt. Deze personen behoren tot de mogelijkheden:

  • Koen Geens (CD&V): hij kan proberen om de regenboogcoalitie, dat is paars-groen met CD&V, op poten te zetten. Alleen blijft hij, en ook CD&V-voorzitter Joachim Coens, herhalen dat Bart De Wever (N-VA) aan zet moet komen.
  • Patrick Dewael (Open VLD): als parlementsvoorzitter en kopstuk van de liberalen kan hij de mogelijkheden rond paars-groen ook openhouden. Ook hij kan CD&V alsnog warm maken voor een regenboogcoalitie. De liberalen zien het voorlopig echter niet zitten om zelf de handschoen op te nemen.
  • Bart De Wever (N-VA): blijft als voorzitter van de grootste Vlaamse partij openlijk solliciteren om een rol als informateur. Dan moet hij wel opnieuw aan tafel met PS, en dat is niet evident. Deze piste heeft wel het voordeel dat N-VA dan zelf in actie komt en niet langer kan teren op de perceptie dat de partij geen kans kreeg.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20