Madrid kondigt nieuw steunpakket van ruim 10 miljard euro aan en schaft belasting op essentiële voedingsmiddelen tijdelijk af

De Spaanse regering zal de belasting op essentiële voedingsmiddelen gedurende zes maanden afschaffen als onderdeel van een reeks maatregelen die burgers moeten compenseren voor de hoge inflatie.

Waarom is dit belangrijk?

De inspanningen van Spanje om de stijgende inflatie in het land aan te pakken, hebben de afgelopen maanden hun vruchten afgeworpen: het cijfer daalde van een record van 10,8 procent in juli tot 6,8 procent in november. De voedselprijzen zijn echter hardnekkig hoog gebleven en zijn in november in vergelijking met een jaar eerder met 15 procent gestegen.

Het nieuws: De Spaanse premier Pedro Sánchez kondigde aan dat de btw op essentiële levensmiddelen, zoals brood, kaas en groenten, wordt verlaagd van vier procent naar nul. Voor deegwaren en bakolie wordt de btw gehalveerd tot 5 procent, aldus Sanchez.

 • De maatregelen zullen volgens de Spaanse regering vrijwel meteen merkbaar zijn voor de Spanjaarden tijdens het boodschappen doen.
  • Volgens de laatste gegevens van het Spaanse Statistiekbureau INE zijn voeding en niet-alcoholische dranken in november namelijk 15,3 procent duurder geworden in vergelijking met dezelfde maand in 2021.
  • In sommige gevallen zijn bepaalde producten, zoals melk en granen, zelfs met meer dan 30 procent gestegen. 
  • Het btw-percentage van 21 procent blijft wel gelden voor alcohol, tabak en suikerhoudende dranken.
 • De regering heeft ook een eenmalige steun van 200 euro goedgekeurd voor gezinnen met een inkomen van 27.000 euro of minder om de stijging van de voedselprijzen te compenseren. Het zou volgens de Spaanse regering om 4,2 miljoen huishoudens gaan.
 • Ook blijven de belastingverlagingen op elektriciteit en gas, die eind dit jaar zouden aflopen, zes maanden langer van kracht.
 • Het nieuwe steunpakket heeft een waarde van 10 miljard euro, waarmee de totale uitgaven van de regering voor steunmaatregelen dit jaar op 45 miljard euro uitkomt.
 • De tijdelijke korting op benzine en diesel vervalt wel, wat de regering in Madrid jaarlijks zo’n 6 miljard euro zal besparen. De korting zal enkel blijven gelden voor boeren, professioneel wegvervoer en de visserij.

Spaanse inflatie

De achtergrond: Sinds Rusland in februari Oekraïne is binnengevallen, heeft de Spaanse regering verschillende hulppakketten aangekondigd om de armste huishoudens te helpen de inflatie het hoofd te bieden.

 • De maatregelen, gekoppeld aan een overeenkomst met de Europese Unie om de gasprijzen voor elektriciteitsproductie te beperken, hebben enig succes gehad. In november bedroeg de inflatie op jaarbasis 6,8 procent, tegenover 10,8 procent in juli.
 • De afnemende inflatie is mede te danken aan een scherpe daling van de elektriciteitsprijzen, die in november met 22 procent zijn gedaald ten opzichte van een jaar eerder. De voedselprijzen bleven de portemonnees van de Spanjaarden echter aantasten: in oktober en november stegen zij met 15 procent ten opzichte van een jaar eerder.
 • Volgens Sanchez helpen de steunmaatregelen Spanje aan sterkere economische groei. De partijleider van de sociaaldemocratische PSOE (Partido Socialista Obrero Español) rekent op een stijging van het bruto binnenlands product van ruim 5 procent in 2022, wat meer is dan een eerdere schatting van de regering, aldus het ANP.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20