Maand langer tijd om vennootschapsbelasting aan te geven

Door de coronacrisis krijgen ondernemingen een maand langer de tijd om hun vennootschapsbelasting aan te geven. De deadline gaat van 24 september naar 29 oktober, maakt minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) bekend.

De verlenging geldt voor alle aangiften in de vennootschapsbelasting, de rechtspersonenbelasting en de belasting niet-inwoners vennootschappen. Bijkomend geeft De Croo nog mee dat alle aangiften die aanleiding geven tot een terugbetaling én voor 1 oktober ingediend worden, daarna voorrang krijgen. Dat heeft te maken met de carrybackregeling.

Bij dat mechanisme kunnen ondernemingen en zelfstandigen hun verliezen van dit jaar aftrekken van hun winst van 2019. Zo kunnen ze hun voorafbetalingen terugvragen en zien ze hun belastingfactuur voor inkomstenjaar 2019 aanzienlijk verminderen. De carrybackregeling geldt al in de landbouwsector en werd uitgebreid om de economische gevolgen van de coronacrisis te verlichten.

‘Maximaal ondersteunen’

Ondernemingen die deze regeling dus willen gebruiken, moeten hun aangifte wél indienen voor 1 oktober. Zo worden ze als eerste behandeld ‘om hen maximaal te ondersteunen inzake liquiditeit en solvabiliteit’, verklaart minister De Croo. Wie echter van de aangepaste deadline wil genieten, zal zijn geld waarschijnlijk pas volgend jaar terugkrijgen.

‘De coronacrisis heeft op heel wat bedrijven een zware impact. Om hen maximaal te ondersteunen heeft de regering de voorbije weken een hele reeks maatregelen genomen’, verklaart de minister. ‘De carrybackregeling is er één van en moet het eigen vermogen van bedrijven versterken en zo falingen voorkomen.’

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20