Betalingsuitstel voor woonkredieten: hoe werkt het, en komt u ervoor in aanmerking?

Dinsdagnamiddag hebben minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) en Febelfin-voorzitter Johan Thijs de criteria en de modaliteiten voorgesteld die meespelen in het toekennen van betalingsuitstel voor woonkredieten.

Waarover gaat het? Zo’n twee weken geleden kondigde de regering aan dat alle Belgen met financiële schade door de coronacrisis tot zes maanden betaaluitstel zouden krijgen voor de aflossing van hun woonkredieten. ‘De gedachtegang is dat we eventjes op de pauzeknop drukken. Alle aflossingen die nu niet kunnen gebeuren, voegen we toe aan het einde van het krediet’, verklaarde Johan Thijs, naast Febelfin-voorzitter ook topman van KBC. Nu zijn de concrete details er.

Wanneer kom ik in aanmerking voor het betalingsuitstel? Er zijn vier concrete voorwaarden:

  • U krijgt te maken met een inkomensdaling of –verlies door de coronacrisis. Enkele voorbeelden: tijdelijke of volledige werkloosheid, ziekte door een besmetting, verplichte sluiting van onderneming, overbruggingsmaatregelen, …
  • U bent het krediet aangegaan voor uw enige woning en hoofdverblijfplaats in België.
  • U kampt niet met eventuele betalingsachterstanden (hier bekijkt men de situatie op 1 februari 2020).
  • U beschikt maximaal over 25.000 euro aan spaargeld (op zicht- en spaarrekeningen, of in beleggingen).

Bijkomend: Gezinnen die een netto maandloon van 1.700 euro of minder hebben (inclusief alimentatie en huurinkomsten, maar zonder kindergeld), kunnen naast uitstel ook korting krijgen op hun interesten. Voor hen blijft de maandlast dezelfde als voorheen. Wie recht heeft op een gewoon uitstel, zal zijn maandlast over enkele maanden wat zien stijgen.

Belangrijke details:

  • Indien u een beroep doet op de regeling, zullen de banken geen dossier- of administratieve kosten aanrekenen. ‘Belangrijk, want die kosten kunnen oplopen tot 500 euro’, zei minister De Croo daarover.
  • Als u meer dan 25.000 euro aan spaargeld heeft, kan u in principe ook om uitstel vragen. ‘Er zullen geen checks zijn om na te gaan of u spaargeld spreidt over verschillende banken. Maar we verwachten solidariteit van de burgers en gaan ervan uit dat er geen misbruik gemaakt wordt’, klinkt het.

Hoeveel mensen kunnen hiervan profiteren? Volgens een ruwe schatting van de bankenkoepel komt 55 procent van de Belgische woonkredieten in aanmerking voor uitstel. ‘Maar er moet natuurlijk een impact van de coronacrisis zijn’, zei Thijs. ‘Ik ga u geen precieze cijfers over de kostprijs geven, al gaat het hier om een heel groot bedrag. Eentje met drie cijfers, en het eindigt op miljoen.’

Wat moet ik nu doen? Haast u naar de bank. Doordat het een week duurde om de modaliteiten uit te werken, kunnen mensen mogelijk uit de boot vallen voor deze maand. Als uw aflossing op 1 april van uw rekening gaat, bijvoorbeeld. ‘In dat geval is dat pech’, stelt Thijs. ‘We kunnen geen geld terugstorten, dus die mensen moeten meteen reageren.’

Meer