Luchtvaartindustrie komt in actie tegen vliegschaamte

De luchtvaartindustrie zet een grote campagne op waarin duidelijke informatie over de ecologische voetafdruk van de sector zal worden verstrekt. Op die manier wil de luchtvaart een antwoord bieden op het fenomeen van de vliegschaamte, dat een aantal reizigers heeft aangezet om verplaatsingen met het vliegtuig voortaan te mijden. Dat heeft Alexandre de Juniac, topman van de International Air Transport Association (IATA), gezegd.

Het fenomeen van de vliegschaamte heeft zich vanuit Scandinavië over andere delen van Europa verspreid.

Klimaatactivisme

Reizigers beslisten uit ecologische bekommernissen zich niet langer met het vliegtuig te verplaatsen. Onder meer figuren zoals de Zweedse klimaatactiviste Grete Thunberg hebben daarbij opgeroepen om de luchtvaart te mijden. De sector zou volgens de critici immers een belangrijke bijdrage leveren tot de opwarming van de aarde. Onder impact van die kritiek is de vraag naar vliegtuigreizen in Europa verzwakt.

De International Air Transport Association (IATA), die bijna driehonderd luchtvaartmaatschappijen vertegenwoordigt, is het echter met die kritiek niet eens. Daarom besliste de sectororganisatie een grote informatiecampagne op te zetten.

‘Daaruit zal blijven welke inspanningen we in het verleden al hebben geleverd om de ecologische voetafdruk van de sector te verminderen,’ aldus Alexandre de Juniac. ‘Bovendien zullen we aan het publiek tevens duidelijk maken welke acties de luchtvaart nog verder plant om de impact op het leefmilieu te herleiden. Daarmee willen wij ingaan tegen de misleidende informatie die momenteel over de industrie de ronde doet.’

Efficiëntie

De Juniac heeft nog niet aangegeven wanneer de campagne van start zal gaan. De commerciële luchtvaart is verantwoordelijk voor ongeveer 2,5 procent van de wereldwijde uitstoot van koolstofdioxide. De sector verwacht echter een sterke groei. Indien geen concrete stappen worden genomen dreigt die impact dan ook in de toekomst gevoelig te zullen oplopen. 

De Juniac wijst er echter op dat de sector de uitstoot per passagier sinds het begin van de jaren negentig al heeft gehalveerd. Dat was vooral te danken aan de overstap op vliegtuigen met een grotere energie-efficiëntie.

Tegen het midden van deze eeuw wil de sector zijn netto-emissies tot nul herleiden. Vanaf het begin van volgend decennium zou daarbij al een klimaatneutrale groei moeten blijken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20