Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 29 MRT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Duitse Grünen willen binnenlandse luchtvaart afschaffen

Logo Business AM
Economie

25/07/2019 | Marc Horckmans | 4 min leestijd

Duitsland moet initiatieven nemen om het binnenlandse luchtvaartverkeer af te bouwen. Over vijftien jaar moeten vluchten tussen Duitse bestemmingen grotendeels zijn afgeschaft. Dat staat in een rapport van de Duitse milieupartij Die Grünen. De studie benadrukt geen bedoeling te hebben om de binnenlandse luchtvaart te verbieden, maar wel vraagt de partij maatregelen die de aantrekkingskracht van deze verbindingen zouden ondermijnen. Tegelijkertijd zouden de reizigers volgens Die Grünen voldoende andere alternatieven moeten krijgen aangeboden.

De partij denkt onder meer aan de introductie van een heffing op kerosine. Anderzijds willen Die Grünen het treinverkeer stimuleren.

Wifi

In het rapport vraagt de Duitse milieupartij een grotere treinfrequentie. Maar ook moeten de aangegeven reistijden volgens Die Grünen betrouwbaarder zijn. Daarnaast stuurt de partij bovendien aan op goedkopere tickets. “Om het treinverkeer verder aantrekkelijk te maken, moeten de Duitse spoorwegen tevens goede wifi-verbindingen garanderen,” aldus de studie.

“Al die objectieven moeten ervoor zorgen dat de aantrekkelijkheid van het treinverkeer de volgende vijfentwintig jaar dermate aantrekkelijk wordt dat binnenlandse luchtvaartverbindingen nog nauwelijks klanten kunnen vinden.” Om dat doel te bereiken zal het Duitse nationale spoorwegbedrijf Deutsche Bahn (DB) jaarlijks een budget van 3 miljard dollar ter beschikking krijgen.

“Om met de binnenlandse luchtvaart te kunnen concurreren, moet de reistijd met de trein tussen zoveel mogelijk Duitse steden tot een maximum van vier uur worden teruggebracht,” aldus Die Grünen. “Binnen datzelfde tijdsbestek moet de Duitse reiziger ook het buitenland kunnen bereiken. Op lange termijn zou er trouwens opnieuw een Europees netwerk van nachttreinen moeten worden uitgebouwd.”

“Het is onaanvaardbaar dat het vliegtuig, dat aan het klimaat meer schade toebrengt dan andere transportmiddelen, nog altijd miljarden euro subsidies ontvangt,” zegt Daniela Wagner, een van de rapportauteurs. “Het milieuvriendelijk treinverkeer blijft daarentegen chronisch onderbedeeld.”

Druk

Met het rapport willen Die Grünen de druk op Duits transportminister Andreas Scheuer opvoeren. In het regeerakkoord van de Duitse coalitie is een uitbreiding van het nationale spoorwegnet opgenomen. De Duitse regering heeft zware investeringen in Deutsche Bahn aangekondigd.

Bedoeling is tegen eind volgend decennium het aantal treinreizigers te verdubbelen. Het Duitse spoornet zou ook sneller en efficiënter moeten worden. Minister Scheuer noemt het programma de grootste investering in het treinverkeer sinds de grote hervorming van het Duitse spoorwegnet in het midden van de jaren negentig van de voorbije eeuw.

Deutsche Bahn heeft al aangekondigd 30 miljoen euro te zullen investeren om wifi-verbindingen op alle langere treinverbindingen te garanderen.

Die Grünen sturen echter aan op een graduele introductie van een heffing op kerosine op binnenlandse vluchten. Die taks zou neerkomen op 65 eurocent per liter. Dat komt overeen met het niveau van de taks op benzine.

De introductie van een kerosinetaks zou Duitsland jaarlijks ongeveer 7 miljard euro inkomsten kunnen bezorgen. Binnenlandse verbindingen vertegenwoordigen anderzijds slechts 16 procent van het totale Duitse luchtvaartverkeer.

Emissiehandel

De luchtvaart is wel onderworpen aan het Europese systeem voor emissiehandel, maar kerosine is daarvan momenteel vrijgesteld. Volgens experts heeft het dan ook geen zin om op nationaal vlak een heffing te introduceren. “Vliegtuigen zouden immers elders tanken vooraleer in Duitsland te landen,” merken ze op. “Luchtvaart is een internationale industrie. Unilaterale maatregelen hebben dan ook geen enkele zin.”

De Europese Unie wijst er echter op fiscaal geen competentie te hebben. Die wetgeving blijft immers nog altijd een nationale bevoegdheid. Sommige lidstaten van de Europese Unie vrezen echter een negatief effect op het toerisme. Het zal volgens de experts dan ook moeilijk zijn om terzake een unanimiteit te vinden.

Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Zweden en Duitsland hebben eerder al aangegeven niet afkerig te staan tegenover een kerosinetaks.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton