Loopt uw digitale klok ook opeens 5 minuten achter? Dit is waarom

Door een storing in het elektriciteitsnet van Zuidoost-Europa lopen alle digitale klokken vijf minuten trager. Het probleem is al enkele weken aan de gang, maar het heeft geen zin om je klok nu nog terug te zetten. Vandaag zouden alle klokken automatisch weer correct moeten zijn.

In de afgelopen dagen gingen heel wat wekken op een fout moment af in Europa. Niet alleen wekkers, maar ook ovenklokken en microgolfovens wisten even niet hoe laat het was. Dat kwam door een storing in het elektriciteitsnet in Zuidoost-Europa. De tijd een beetje op hol en alle digitale klokken liepen 5 minuten achter. 

Zuidoost-Europees systeem

Het Belgische hoogspanningsnet maakt deel uithet Continental European Power System, een Zuidoost-Europees systeem dat loopt van Portugal tot Polen. Blijkbaar krijgen alle digitale klok impulsen van dit elektriciteitsnet en die frequentie is altijd vijftig hertz. “Dat betekent dat de spanning op het net vijftig keer per seconde verandert. Maar de afgelopen weken is dat geen vijftig geweest, maar iets minder”, legt Claire Camus van ENTSO-E, de koepelorganisatie van Europese netbeheerders, uit in de Mediahuis-kranten. Hierdoor versprongen de digitale cijfers toch een beetje trager.

Niet bij smartphones

Je smartphone had helemaal geen probleem. De klok is niet gekoppeld op het elektriciteitsnet, maar werkt via een software. 

Eens het probleem van de baan is, zouden alle klokken weer juist staan. Behalve als je de tijd hebt aangepast, dan moet je het weer handmatig aanpassen. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20