Banden tussen fossiele brandstoffen en onderzoeksinstellingen blijven heikel punt

Zes bedrijven die fossiele brandstoffen produceren, hebben het voorbije decennium in de Verenigde Staten aan zevenentwintig universiteiten meer dan 700 miljoen dollar onderzoeksgelden geschonken. Dat staat in een rapport van de denktank Data for Progress en de onderzoeksgroep Fossil-Free Research. De onderzoekers zeggen dat deze financiering niet alleen de onderzoeksagenda’s, maar ook het beleid kan verschuiven in de richting die de industrie verkiest.

Tot die oplossingen behoren doorgaans biobrandstoffen, koolstofafvang en waterstof. Oliemultinationals investeren tevens in openbaar beleid en economisch onderzoek dat deregulering bevordert.

Waarom is dit belangrijk?

Grote Amerikaanse onderwijsinstellingen vormen een van de belangrijkste speerpunten in het onderzoek naar duurzame technologieën die de wereld moeten helpen de klimaatverandering te bestrijden. Maar de geloofwaardigheid van deze instituten dreigt ondermijnd te worden door financiële steun die hun onderzoek van de producenten van fossiele brandstoffen ontvangt.

Onderschatting: "Een bedrag van 700 miljoen dollar is waarschijnlijk een aanzienlijke onderschatting van de realiteit”, stippen de onderzoekers Grace Adcox en Bella Kumar aan. “Rond deze giften bestaat een groot gebrek aan transparantie.”

  • In de top vijf van de lijst met universiteiten kunnen ook een aantal instellingen worden gevonden waar belangrijk klimaatonderzoek wordt verricht.
    • Dat geldt onder meer voor de University of Berkeley, die het voorbije decennium in totaal voor 154
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer