‘Londen wordt het fiscale paradijs van Europa’

Waar gaat het over?

Het regent analyses over de gevolgen van de ‘Brexit’. Een van de meest interessante is van de hand van de Franse journaliste Anne Michel, die voor de krant Le Monde schrijft.

Ze verwijst naar een uitspraak van de Franse minister van Economie Emmanuel Macron, die tijdens een bezoek aan de Londense City in april van dit jaar de Britten had gevraagd ‘of ze wel het ‘Jersey’ of ‘Hong Kong’ van Europa wilden worden?’ Dat stond volgens hem te gebeuren in het geval van een ‘Brexit’. 

‘Die kans wordt nu echt reëel,’ schrijft Michel, ‘want de City zal zich niet zo maar in de marge laten drukken.’

Niet voor niets is de Britse financiële sector de grootste ter wereld en goed voor 10% van het Britse bbp, vergeleken met 8% in de VS, 5% in Frankrijk en 4% in Duitsland.

De belangrijkste doelstelling voor Londen is haar financiële sector redden. Die wordt nu bedreigd door de aangekondigde exit van verschillende banken. HSBC heeft al aangekondigd dat het 1.000 mensen naar Parijs verhuist.

Omdat het VK haar economie al volledig heeft gedereguleerd en zijn belasting op bedrijven fors heeft gereduceerd (met 17% in 2020 het laagste tarief van de G20, vergeleken met… 33,99 % in België) kan het land enkel nog een wezenlijk verschil maken door de regels en de transparantievereisten die steeds zwaarder op de bankensector wegen te verlichten.

Tax Justice Network:

“In geval van een Brexit, wordt de invloed van de financiële lobby op de politiek totaal […], het Verenigd Koninkrijk zal zich dus in de race gooien om de minst eisende op vlak van fiscaliteit en reglementering te worden. […] Zulke conflicten eindigen altijd met een verzwakking van de democratie, bevoordelen de concentratie van rijkdom en vergroten de ongelijkheid.”

Niet voor niets bleek in maart nog uit een rapport van Transparency International dat 40.000 luxe-eigendommen in Londen eigendom zijn van schermbedrijven in fiscale paradijzen.

De lokroep om – eens verlost van de Europese regelgeving – het ‘Hong Kong’ van Europa te worden mag dus niet worden onderschat. Volgens Anne Michel kan dit enkel worden verhinderd door ‘een sterke en gecoördineerde actie van de EU’.

De Engelsen kunnen dus op beide oren slapen…

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20