Live Beursblog – 9 december 2022 – Business AM

22.09 – Wall Street eindigt in het rood

Wall Street heeft de handelsdag in het rood afgesloten. De Dow Jones verloor 0,9 procent en de S&P500 dook 0,75 procent lager. De Nasdaq liet 0,7 procent liggen.

We sluiten daarmee de beursblog voor deze week af. Volgende week staan er ons enkele boeiende dagen te wachten. Zo wordt het Amerikaanse inflatiecijfer voor november bekendgemaakt en komen de bestuursleden van zowel de Federal Reserve als de Europese Centrale Bank (ECB) samen om te sleutelen aan de rentes. Zoals altijd kom je er alles over te weten op onze site! Tot maandag!

21.21 – Musk: “Als de Fed volgende week de rente opnieuw verhoogt, zal de recessie nog erger worden”

Elon Musk, CEO van Twitter en Tesla, schiet opnieuw met scherp op de Federal Reserve. “Als de Fed volgende week de rente opnieuw verhoogt, zal de recessie nog erger worden”, schrijft hij op Twitter. Tijdens de jongste vier rentevergaderingen werd er telkens beslist om de rente met 75 basispunten op te trekken.

Het is niet de eerste keer dat Musk kritisch is voor de Amerikaanse centrale bank. Eind vorige maand had hij getweet dat de Fed de rente moet verlagen om een recessie te vermijden. “De kans op een recessie vergroot zienderogen”, klonk het toen.

21.13 – Olieprijs met zo’n 10 procent gedaald in een week tijd

Een vat WTI-olie kost vandaag zo’n 71,55 dollar, wat 10 procent minder is dan week geleden. Ook de prijs van een vat Brent-olie is de afgelopen week met 10 procent gezakt. Zo’n vat wisselt nu van eigenaar voor 76,6 dollar.

De olieprijzen daalden deze week scherp, terwijl het prijsplafond op Russische olie van de G7 inging, net als een importverbod vanuit de EU. Ondertussen kondigde China een versoepeling van de coronamaatregelen aan.

Donderdag veerde de olieprijs even op nadat bekend werd dat een olielek was geconstateerd in de Keystone-pijpleiding in de VS. Vrijdag was de pijplijn, die olie transporteert van Canada naar de Golfkust in Texas, nog afgesloten, volgens het persagentschap Reuters. 

20.34 – De 5 criteria waar de volgende Bpost-CEO aan moet voldoen

Exit Dirk Tirez. Net als de Rode Duivels moet ook een ander Belgisch instituut, het postbedrijf Bpost, op zoek naar een nieuwe baas. De zoektocht is zelfs wellicht al even aan de gang, zo valt uit indiscreties op te maken. Zoals er profielen gemaakt worden van de ideale volgende bondscoach, moet de volgende postbaas aan vijf duidelijke criteria voldoen. Welke die zijn, lees je in de analyse van onze journalist Emmanuel Vanbrussel.

19.43 – Klein aantal grootsteden goed voor ruim de helft van de wereldwijde economische groei

Uit een analyse van het onderzoeksbedrijf McKinsey Global Institute blijkt dat de regio’s die minder dan 1 procent van het wereldoppervlak uitmaken de afgelopen twee decennia verantwoordelijk waren voor ruim de helft van de toename van de mondiale groei. Meer weten? Lees dan zeker dit stuk.

18.57 – Koers Netflix bijna verdubbeld sinds mei

Na in mei te zakken tot 166 dollar is de aandelenkoers van Netflix bijna verdubbeld. Voor één aandeel van het streamingbedrijf betaal je momenteel 327 dollar.

Het aandeel noteert vandaag 5,4 procent in de plus. Netflix heeft de jongste dagen alle aandacht naar zich toegetrokken met de lancering van de veelbesproken documentairereeks over Prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle.

Prins Harry en Meghan – Getty Images

18.39 – Anglo-American ziet productie volgend jaar weer stijgen

Anglo-American verwacht een productiedaling in 2022, maar rekent voor volgend jaar weer op groei. Dat meldt de mijnbouwer in een update, waarin ook de verwachtingen voor de komende drie jaar werden afgegeven.

Voor 2022 voorziet Anglo-American een productiedaling van circa 3 procent, terwijl de kosten per eenheid met ongeveer 16 procent stijgen. De investering komen naar verwachting uit op 5,7 miljard dollar, het werkkapitaal tussen de 2,0 en 2,5 miljard dollar. Lees er hier meer over.

18.02 – Tesla mag zijn gigafactory in Grünheide verder uitbreiden

De Amerikaanse autofabrikant Tesla kan zijn gigafactory in Grünheide bij Berlijn uitbreiden. Dat heeft de gemeenteraad van Grünheide beslist. Er werd voor de uitbreiding een nieuw ontwikkelingsplan goedgekeurd. Door de goedkeuring kan Tesla nu in Grünheide een bosgebied van honderd hectare rooien om zijn fabriek uit te breiden. Lees er alles over op onze site.

17.41 – Europese beurzen sluiten in het groen

De Europese beurzen hebben de laatste handelsdag van deze week met een positieve noot afgesloten. De Eurostoxx50 won 0,45 procent en de Bel20 schoot 0,75 procent hoger.

  • Binnen de Belgische sterindex was Umicore de sterkste stijger. Dat aandeel won 2,75 procent.
  • ArgenX dook 1,35 procent lager en was daarmee de grootste verliezer van de Bel20.

16.33 – Officieel: Dirk Tirez weg als CEO van Bpost

Bpost bevestigt per communiqué de stopzetting van de samenwerking met CEO Dirk Tirez. De handel in het aandeel Bpost was sinds halfeen geschorst nadat Business AM uitbracht dat CEO Dirk Tirez snel moet opstappen (zie bericht: 12.08 uur).

Dirk Tirez – Getty Images

16.16 – Consumentenvertrouwen VS veert op

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in december verbeterd. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de Universiteit van Michigan.

De index voor het consumentenvertrouwen verbeterde van 56,8 naar 59,1 punten. Over de huidige staat van de economie waren de ondervraagden ook positiever. Die deelindex steeg van 58,8 naar 60,2 punten. De verwachtingsindex steeg van 55,6 tot 58,4 punten.

De inflatieverwachting voor de komende 12 maanden kwam uit op 4,6 procent, van 4,9 procent vorige maand. De inflatieverwachting voor de komende 5 jaar bleef stabiel op 3 procent.

15.39 – Wall Street opent in het rood

Wall Street start de laatste handelsdag van de week in het rood. Na enkele minuten handelen, noteert de Dow Jones 0,2 procent in het rood en laat de Nasdaq 0,35 procent liggen. De S&P500 duikt 0,15 procent naar beneden.

15.18 – IMF: “Versoepeling Chinese coronaregels is goede zaak voor de wereldeconomie”

Volgens IMF-directeur Kristalina Georgieva blijkt uit indicatoren dat de wereldwijde groei waarschijnlijk verder zal afnemen. Georgieva zei vrijdag na een ontmoeting met de Chinese premier Li Keqiang in de provincie Anhui dat een versoepeling van de Chinese coronamaatregelen een goede zaak zou zijn voor de binnenlandse economie en de rest van de wereld. Dat meldt het persagentschap Bloomberg.

Het IMF voorspelt dat de mondiale groei volgend jaar 2,7 procent zal bedragen, tegenover 3,2 procent dit jaar.

Hoofd van het IMF Kristalina Georgieva op 10 oktober in Washington
Hoofd van het IMF Kristalina Georgieva (Drew Angerer/Getty Images)

14.53 – Amerikaanse producentenprijzen vallen iets hoger uit dan verwacht

De producentenprijzen in de Verenigde Staten stegen op maandbasis met 0,3 procent, na een toename van eveneens 0,3 procent in oktober en september. Aanvankelijk werd voor oktober nog een stijging van 0,2 procent gemeld. Er was door economen voor november gerekend op een stijging met 0,2 procent.

Zonder de volatiele prijzen van handel, voeding en energie stegen de producentenprijzen in de VS in november ook met 0,3 procent. In oktober stegen die kernprijzen met 0,2 procent. Op jaarbasis stegen de producentenprijzen in november met 7,4 procent en de kernprijzen met 4,9 procent. In oktober was dit respectievelijk 8,1 en 5,4 procent.

13.08 – PostNL in de lift na schorsing Bpost

De beurskoers van PostNL klimt na de schorsing van concurrent Bpost en staat met een winst van circa 3,3 procent op de tabellen.

12.48 – Handel in Bpost geschorst

De handel in het aandeel Bpost is geschorst na het bericht van Business AM (zie hieronder), in afwachting van een persbericht. Dat meldt beurswaakhond FSMA.

12.08 – Exit Bpost-baas Tirez is nabij

11.57 – Antisnurkbedrijf Nyxoah uitblinker op rustige beurs van Brussel

De Brusselse beurs noteerde aan het einde van de voormiddag licht in het groen op 3.700,59 punten.

  • In de Bel20-index ging Umicore 1,6 procent hoger en won Sofina 1,0 procent. Daarentegen daalden Argenx en Colruyt 0,8 en 0,9 procent.
  • In de Bel Mid ging Econocom 3,4 procent in het groen en steeg Deceuninck 2,0 procent. Kinepolis daalde na een koersdoelverlaging door ING 2,2 procent en Euronav verloor 2,6 procent.
  • In de Bel Small trok Nyxoah de kop met een koerswinst van 10,0 procent. Belysse verloor 3,2 procent.

11.10 – Frans Muller (Ahold Delhaize) wordt bestuurder bij De Nederlandsche Bank

Frans Muller, de CEO van Ahold Delhaize en in België vooral bekend als voormalige baas van Delhaize, heeft er een baantje bij. De Nederlander gaat in de raad van commissarissen, zeg maar de raad van bestuur, van De Nederlandsche Bank, de tegenhanger van onze Nationale Bank, zetelen. Muller is ook voorzitter van Vlerick Business School.

10.44 – “Belgische economie krimpt lichtjes”

De Belgische economie zou in het vierde kwartaal van 2022 licht krimpen met 0,1 procent, voorspellen de statistische modellen van de Nationale Bank. In het derde kwartaal was er nog 0,2 procent groei, wat beter was dan verwacht.

De krimp in het vierde kwartaal is evenwel geen 100 procent uitgemaakte zaak, zegt de NBB. “Een hogere uitkomst is zeker mogelijk gelet op de recente positieve verrassingen inzake gezinsconsumptie en de sterke arbeidsmarkt. De risicobalans lijkt opwaarts te liggen.”

10.31 – JPMorgan verlaagt advies voor vastgoedfirma WDP

Zakenbank JPMorgan heeft vandaag het advies voor WDP verlaagd van ‘Overwogen’ naar ‘Neutraal’, terwijl het koersdoel van 31,00 naar 30,00 euro ging.

  • JPMorgan wijst in een rapport op de risico’s voor het aandeel, waaronder vertragingen in projecten, een verdere stijging van de rentes en een vertraging in online shoppen, waardoor de vraag naar logistiek vastgoed wordt gedrukt.
  • Op het moment van schrijven koerst het aandeel 0,45 procent lager.

Meer hier

10.01 – Zijn Big Tech-aandelen nog groeiaandelen?

De analisten van Deutsche Bank zijn er niet zo zeker van dat we techaandelen als Amazon of Meta nog wel als groeiaandelen mogen bestempelen.

De term “groeiaandeel” wordt doorgaans gebruikt als:

  • Van het bedrijf verwacht wordt dat het beduidend sneller groeit dan de rest van de economie.
  • De koers-winstverhouding relatief hoog is.
  • Er weinig of geen dividend uitgekeerd wordt.

De nieuwe macro-economische omstandigheden, met hogere rentes, inflatie en een vertragende groei, leidden ertoe dat techaandelen niet meer aan die kenmerken voldoen, en beleggers misschien op zoek moeten gaan naar nieuwe groeiers. Lees verder

09.20 – Beurs van Brussel neemt positieve start

De Brusselse beurs is met winst gestart. De Bel20-index opende op 3.704 punten, na een slot van 3.693 punten op donderdag. In de sterindex noteerden de meeste aandelen hoger. Sofina trok de kop met een koerswinst van 1,6 procent. Argenx daalde 0,8 procent en verder stond alleen Elia bescheiden lager.

Bij de andere Brusselse aandelen steeg Immobel 3,6 procent en Mithra 2,3 procent. Kinepolis daalde 2,6 procent. Celyad was met 1,9 procent het best presterende aandeel in de Bel Small. 

08.01 – Bol.com schrapt 300 banen

Webwinkel Bol.com, onderdeel van Ahold Delhaize, gaat over tot een sanering: het bedrijf wil 225 miljoen euro bezuinigen en schrapt 300 banen, of circa 10 procent van het personeel. Het Financieele Dagblad maakte als eerste melding van de herstructurering.

07.17 – Chinese inflatie neemt opnieuw af

Vandaag komen we onder andere te weten hoe het gesteld is met het Amerikaanse consumentenvertrouwen en… de Chinese inflatie.

Welaan dan, dat laatste nieuwtje is net binnengelopen: de producentenprijzen in China zijn in november gedaald, zo meldt ABM.

Bron: Marketwatch

Op jaarbasis daalden de prijzen in november met 1,3 procent, na een daling in oktober met eveneens 1,3 procent en een plus van 0,9 procent in september. 

De meeste Aziatische beurzen kleuren groen naar aanleiding van het nieuws. 👉

07.01 – Voor het eerst deze handelsweek: groene sluiting in NY

Na een twijfelachtige start van de handelsdag gisteren, eindigde Wall Street alsnog in het groen. De Dow Jones won 0,55 procent en de S&P500 deed er 0,75 procent bij. De Nasdaq klom 1,15 procent.

Het positieve nieuws was broodnodig, na vijf verliesdagen op rij. De beurzen besloten de handelsdag in de plus na signalen dat de Amerikaanse arbeidsmarkt aan het afkoelen is. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat de Federal Reserve bij z’n volgende halte op het rentepad voor een minder forse renteverhoging opteert.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20