Klein aantal grootsteden was de voorbije twee decennia goed voor ruim de helft van de wereldwijde economische groei

Uit een analyse van het onderzoeksbedrijf McKinsey Global Institute blijkt dat de regio’s die minder dan 1 procent van het wereldoppervlak uitmaken de afgelopen twee decennia verantwoordelijk waren voor ruim de helft van de toename van de mondiale groei.

Waarom is dit belangrijk?

De coronacrisis in China heeft al meermaals aangetoond in welke mate de grootsteden in het land een impact kunnen hebben op de internationale economie. Denk bijvoorbeeld aan alle westerse bedrijven, zoals Tesla, die in het Aziatische land liggen. Door het zerocovidbeleid moesten zij meermaals de productie staken, wat soms vergaande gevolgen had. Zo dook het aandeel van de elektrische wagenproducent tijdens de eerste twee dagen van deze week ruim 10 procent lager, na berichten over een productievermindering in de fabriek in Shanghai.

In het nieuws: Steden hebben altijd al een grote rol gespeeld bij het stimuleren van de wereldwijde economische groei, maar uit de gegevens van McKinsey Global Institute blijkt dat een groot deel van die groei geconcentreerd is enkele grootsteden, waaronder Shenzhen en Guangzhou in China en Los Angeles en Dallas in de VS.

  • Volgens McKinsey Global Institute, waarover de Financial Times bericht, was de groei geografisch gespreid. De steden die de voorbije twee decennia het meeste hebben b
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20