Live Beursblog – 31 oktober 2022 – Business AM

21.01 – Wall Street sluit in het lichtrood

Vanwege onze overgang naar het winteruur, is hier al het slot van de handelsdag op Wall Street.

  • De breed samengestelde aandelenindex S&P 500 eindigde 0,75 procent in de min;
  • de techindex Nasdaq liet 1,03 procent verlies noteren;
  • de Dow Jones, de oudste aandelenindex van de VS, verloor 0,39 procent.

Fijne avond, en tot morgen!

19.59 – Olieprijs lager gesloten

De prijs voor een vat ruwe olie is maandag lager gesloten, na tegenvallende Chinese macro-data en een uitbreiding van de coronavirusmaatregelen in dat land. Dat schrijft ABM Financial News.

Unsplash
  • Uit cijfers van de Chinese overheid bleek dat de Chinese overheid in oktober de groei heeft zien omslaan in krimp. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam in oktober uit op 48,7, tegen 50,6 in september, terwijl de index voor de industrie daalde van 50,1 naar 49,2.
  • De data versterkten de vrees voor een economische vertraging en een zwakke olievraag in ’s werelds op één na grootste economie.
  • De decemberfuture voor een vat West Texas Intermediate (WTI) ruwe olie sloot vandaag 1,6 procent, ofwel 1,37 dollar, lager op 86,53 dollar op de New York Mercantile Exchange.
  • Een vat ruwe olie van de Brent-benchmark werd laatst dan weer verhandeld voor 94,83 dollar; bijna 1 procent lager.

18.38 – Ook meeste andere Europese beurzen besluiten handelsdag met winst

De breed samengestelde STOXX Europe 600-index steeg 0,4 procent tot 412,20 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,1 procent op 13.253,74 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,1 procent op 6.266,77 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,7 procent hoger op 7.094,53 punten.

Voor meer achtergrond, klik hier.

18.01 – Bel20 sluit in het groen

De Belgische sterindex liet zonet een winst van 0,4 procent noteren bij zijn sluiting op 3.567 punten. Proximus (+4 procent) en Argenx (+2,6 procent) waren de toppresteerders vandaag.

17.44 – OPEC: “Energiemix zal in 2045 nog altijd voor 70 procent uit fossiele brandstoffen bestaan”

De dagen van het zwarte goud zijn allerminst geteld. Dat denkt, althans, OPEC, het kartel van olieproducerende landen. Volgens de organisatie zal in 2045 nog steeds zo’n 12 biljoen dollar worden geïnvesteerd in de olie-industrie. Meer hier.

16.34 – “In rekening brengen van kosten aan Twitter-gebruikers wereldwijd heel gemakkelijk met behulp van crypto”

De quote komt van Changpeng “CZ” Zhao, CEO van cryptobeurs Binance. Hij werd door CNBC geïnterviewd naar aanleiding van het nieuws over de kapitaalinjectie die Binance deed om Elon Musks overname van Twitter te helpen slagen.

  • “We willen de onmiddellijke problemen helpen oplossen”, zei CZ over het ‘voor wat hoort wat’ van die deal.
  • Verder: “Het in rekening brengen van lidmaatschappen etc. kan wereldwijd heel gemakkelijk met behulp van cryptomunten als betaalmiddel.”

15.55 – “Binnen drie jaar bestaat S&P 500 voor 30 procent uit energieaandelen”

14.41 – Wall Street opent lager

Bij de opening op Wall Street, voor ons voortaan een uurtje vroeger door het winteruur, doken de belangrijkste indexen lager: de S&P500 verloor 0,6 procent, de Dow Jones 0,5 procent en Nasdaq 0,9 procent.

14.27 – Saudi-Arabië speelt grote rol bij reddingsplan Credit Suisse: het volledige verhaal

Meer achtergrond over het aandeel van de Saoedi’s in het reddingsplan van de noodlijdende Zwitserse bank:

Credit Suisse koerste 4,3 procent hoger op het moment van schrijven.

Bron: Google

13.31 – Wall Street-überbeer denkt dat ‘bear market’ in eerste kwartaal 2023 voorbij is

Volgens Michael Wilson, CIO van zakenbank Morgan Stanley en, volgens de financiële blog ZeroHedge Wall Street’s “grootste beer”, komt de Amerikaanse berenmarkt in het eerste kwartaal van 2023 aan z’n einde. Dat zei hij in een gesprek met het audiovisuele kanaal van Bloomberg (zie video hieronder).

Concreet zei Wilson dus dat “uiteindelijk de berenmarkt waarschijnlijk ergens in het eerste kwartaal voorbij zal zijn”. Maar hij voegde eraan toe dat “dit alles kan worden herzien. Ik wil duidelijk stellen dat als de markt weer begint te dalen en de S&P 500 onder de 3.650 punten zakt, wij weer bearish zijn.”

12.58 – Geen rush op goud ondanks torenhoge inflatie

Goud werd lang gezien als de beste garantie op waardevastheid in tijden van hoge inflatie. Maar niet in de voorbije maanden. Ondanks de inflatierecords laat de goudprijs keer op keer maandelijkse koersverliezen optekenen, zo becijferde nieuwsdienst Bloomberg.

12.01 – Europese economie laat nog minieme groei zien

Het bruto binnenlands product (bbp) van zowel de eurozone als de Europese Unie groeide in het derde kwartaal met 0,2 procent tegenover een kwartaal eerder, zo blijkt uit de data die statistiekenbureau Eurostat gelijktijdig met de inflatiecijfers uitbracht.

Het betekent dat er nog geen sprake was van de gevreesde inkrimping van de economie. “Een positieve verrassing, maar anderzijds blijft ook het inflatiecijfer hoger uitkomen dan gedacht”, zo reageren economen.

11.11 – Inflatie eurozone loopt verder op

De consumentenprijzen in de eurozone zijn in oktober met 10,7 procent gestegen. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van statistiekenbureau Eurostat. In september was de prijsstijging nog 9,9 procent, en in oktober 2021 was dit nog maar 4,1 procent. De kerninflatie, voor de ECB een belangrijke graadmeter, bedroeg in oktober 5,0 procent op jaarbasis. Dit was in september 4,8 procent.

Omdat de werkelijke inflatie voor de zoveelste keer hoger uitvalt dan de ramingen van de ECB, verhoogt dit de kans op een langere periode van renteverhogingen, zo zeggen analisten in een eerste reactie.

11.09 – Belgische holdings kloppen Bel20 met gemak

Meerdere Belgische holdings doen het vaak stukken beter dan de Bel20, zegt Sharad Kumad van KBC Securities / Bolero bij de lancering van een maandelijkse screening. Sommige slagen er zelfs in om de superholding Berkshire Hathaway van Warren Buffett te kloppen. Dit zijn enkele rendementen over de afgelopen tien jaar, inclusief de huidige beursmalaise incluis:

  • Ackermans & van Haaren +122%
  • Sofina +201%
  • Brederode +332%
  • D’Ieteren +337%

Ter vergelijking: de BEL 20 ging over dezelfde periode “slechts” 48 procent hoger en Berkshire Hathaway 233 procent.

10.27 – Exmar dondert 8 procent lager na twijfels over Tango-deal

Scheepvaartgroep Exmar heeft in het derde kwartaal van dit jaar redelijke resultaten geboekt, maar de boekwinst op de verkoop van de drijvende LNG-fabriek Tango Tango FLNG lijkt lager dan verwacht uit te vallen. Dat oordeelde analist Quirijn Mulder van ING. Beleggers sturen het aandeel 8 tot 10 procent lager.

“We weten niet alle details over de desinvestering van de Tango, maar in plaats van een boekwinst van 400 miljoen dollar, zien we nu een boekwinst van maximaal 366 miljoen dollar”, aldus Mulder.

09.39 – Brengt Chinese COVID-uitbraak de productie van de iPhone in het gedrang?

Mogelijk slecht nieuws voor techreus Apple. Werknemers van de Foxconn-fabriek in de Chinese provincie Henan, waar onder andere de iPhone wordt gemaakt, hebben dit weekend het werk neergelegd naar aanleiding van een nieuwe COVID-19 uitbraak. Lees verder

09.03 – Bel20 opent aarzelend

De Brusselse beurs stapt de nieuwe beursweek in met een Bel20-koers die dobbert rond 3.549 punten, een fractie lager dan eind vorige week.

  • In de hoofdindex trekt Cofinimmo de kop met een koerswinst van 2,1 procent. Vrijdagavond kwam de zorgvastgoedinvesteerder met een positief kwartaalrapport.
  • Morgan Stanley heeft het advies voor Ageas verlaagd, na de winstwaarschuwing voor vorige week. Het aandeel daalt 1,3 procent.
  • In de BelMid wint Montea 1,9 procent en Sipef 1,6 procent. Berenberg verhoogde het koersdoel voor de plantageholding licht. Exmar verliest 2,5 procent.

08.34 – Saudi-Arabië wordt grote aandeelhouder van Credit Suisse

Bij het reddingsplan voor de Zwitserse bank Credit Suisse blijkt Saudi National Bank (SNB) een grote rol te spelen. SNB, dat gecontroleerd wordt door de Saudi overheid, zal tot 1,5 miljard dollar in Credit Suisse pompen en zal daarmee 9,9 procent van de Zwitserse bank in handen krijgen, meldt SNB.

08.15 – Hogere opening Europese beurzen verwacht

De Europese beurzen gaan volgens de futures een hogere opening tegemoet. Het futuresplatform IG voorziet een openingswinst van 49 punten voor de Duitse DAX en een plus van 22 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 16 punten hoger te openen.

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag overwegend in het groen geëindigd. Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets worden beleggers in de war gebracht door de tegenvallende prestaties van de techsector tegenover de “meer traditionele economische indicatoren”.

Wel lijken beleggers te hopen dat de centrale banken de rentes binnenkort minder agressief gaan verhogen. Later deze week komen de Federal Reserve en Bank of England met hun rentebesluiten.

07.58 – Op zoek naar hogere spaarrentes? Misschien eens over de grens kijken

07.27 – Krimp dreigt voor Chinese economie

De Chinese economie heeft in oktober de groei zien omslaan in krimp. Dat blijkt uit cijfers van Chinese overheid.

  • De inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam in oktober uit op 48,7, tegen 50,6 in september.
  • De inkoopmanagersindex voor de Chinese industrie bleek te zijn gedaald van 50,1 in september naar 49,2 in oktober.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

Analisten van Nomura vrezen dat de Chinese economie in het vierde kwartaal weer zal krimpen, na de inkoopdata van vandaag, die aantonen dat het herstel van de afgelopen maanden al weer verstoord is.

07.14 – Nederlandse inflatie lijkt over piek heen

Terwijl de inflatie in België nog geen tekenen van afkoeling toont, is dat wel het geval in Nederland. De inflatie kwam er – volgens de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) – voor deze maand uit op 16,8 procent, meldt het statistiekenbureau CBS. In september was dat nog 17,1 procent.

07.07 – Uitkijken naar de Fed

Goeiemorgen! De macro-economische agenda is deze week goed gevuld, waarbij veel aandacht zal uitgaan naar het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve op donderdag. Net als de ECB zal de Fed de rente hoogstwaarschijnlijk verhogen met 75 basispunten.

Voor het echter zo ver is, is dinsdag eerst de centrale bank van Australië en op donderdagmiddag de Bank of England nog aan zet.

Meer