Live Beursblog – 28 oktober 2022 – Business AM

22.01 – Wall Street sluit handelsweek op overtuigende wijze af

 • De breed samengestelde aandelenindex S&P 500 eindigde 2,46 procent in de plus;
 • de techindex Nasdaq liet 2,85 procent winst noteren;
 • de Dow Jones, de oudste aandelenindex van de VS, ging er 2,58 procent op vooruit.

De koers van het aandeel Apple was de ultieme aanjager van de Amerikaanse beurzen. Die schoot maar liefst 7,56 procent hoger.

Tot daar onze beursblog deze week. Fijn weekend, en tot maandag!

20.22 – Consumentenvertrouwen VS stijgt iets harder

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in oktober nog iets harder gestegen. Dit bleek vandaag uit definitieve cijfers van de Universiteit van Michigan.

De index voor het consumentenvertrouwen verbeterde tot 59,9. Dat was 58,6 eind september, zo schrijft ABM Financial News.

18.59 – Amerikaans minister van Financiën: “Op dit moment geen tekenen van een recessie in deze economie”

Zelfs nu de Amerikanen kampen met torenhoge inflatie en de aandelenmarkten in berengebied blijven, zegt de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen dat ze niet denkt dat de grootste economie ter wereld op een recessie afstevent. Ze wijst daarbij op de lage werkloosheid als kritische factor.

In een gesprek met CNN zei Yellen: “We hebben een economie met volledige werkgelegenheid. Het is heel normaal dat de groei vertraagt. En dat is ook gebeurd in de eerste drie kwartalen van dit jaar, maar het blijft goed gaan. We hebben een zeer sterke arbeidsmarkt. Ik zie op dit moment geen tekenen van een recessie in deze economie.” Meer hier, bij MarketWatch.

Janet Yellen — foto: Getty

17.41 – Europese beurzen eindigen in het groen

De Europese beurzen hebben de laatste handelsdag van de week in het groen afgesloten. De Eurostoxx50 won 0,2 procent en de Bel20 schoot 0,7 procent hoger.

 • Binnen de sterindex was ArgenX de opvallende sterkhouder. Dat aandeel eindigde 7,35 procent hoger. Gisteren dook het biotechbedrijf nog 7,65 procent lager. Er kwam een enorme verkoopdruk nadat het aandeel eerst omhoog schoot na de publicatie van het kwartaalrapport.
 • De vastgoedaandelen in de Bel20 verloren dan weer terrein. Zo verloor VGP 3,5 procent en dook Cofinimmo 2,95 procent lager. Aedifica liet 2,55 procent liggen. WDP kon het verlies beperkt houden tot 1,15 procent.

17.12 – Bank of America-CEO over Musks Twitter-deal: “Ik heb er geen slapeloze nachten door”

Brian Thomas Moynihan, de CEO van Bank of America, een van de financiers achter Musks Twitter-overname, maakt zich geen zorgen over de spraakmakende deal.

Bank of America-CEO Brian Thomas Moynihan — Foto: Getty Images
 • Door de koersdaling van de techaandelen dit jaar en de behoedzame houding van beleggers tegenover risicovolle activa, zou zo’n deal toch moeilijk kunnen blijken.
 • Op de vraag van CNBC of hij er daarom misschien wakker van ligt, zei hij: “Ik heb experts die de zaken van onze klanten behandelen en ik heb er geen slaaptekort door. Ik heb slapeloze nachten voor een heleboel andere dingen, maar niet daarvoor.”

16.52 – Duitsland dan toch niet in recessie…

…tot volgend jaar. Meer hier.

15.58 – Nooit meer orders voor iconische model Porsche dan vandaag

De Duitse autobouwer Porsche heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar 221.512 wagens verkocht. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet en winst lieten echter een sterkere groei optekenen, waarbij de constructeur gewag maakt van de positieve impact van een interessante productmix.

De verkoop van het iconische model 911 – het meest winstgevende type uit de portfolio van Porsche – liep immers met 9 procent op. Het aantal orders voor het type is volgens Porsche opgelopen tot het hoogste niveau in de geschiedenis. Meer weten? Lees dan zeker dit stuk op onze site.

15.53 – Amazon duikt ruim 10 procent lager

Terwijl Apple de wind in de zeilen heeft, krijgt Amazon rake klappen. Dat aandeel noteert momenteel 11,2 procent in de min. De Amerikaanse e-commercereus kwam gisterenavond met een teleurstellende outlook naar buiten.

15.49 – Apple krijgt boost van 4 procent

Het aandeel van Apple stijgt na het luiden van de openingsbel met 4 procent. Beleggers reageren tevreden op de kwartaalcijfers (zie bericht 07.00 uur). Daaruit blijkt onder meer dat de nettowinst van de techgigant in het meest recente kwartaal uitkwam op 20,7 miljard dollar, een record. Dat is ook meer dan de analistenverwachting.

15.40 – Wall Street opent in het groen

De Amerikaanse beurs heeft de laatste handelsdag van de week met een positieve noot gestart. Na tien minuutjes handelen noteert de Dow Jones 1,2 procent in de plus en staat de Nasdaq op een winst van 0,85 procent. De S&P500 springt 0,7 procent hoger.

14.38 – CEO Bank of America: “Je ziet een afzwakking van het groeitempo, geen krimp”

Volgens Brian Moynihan, CEO van de Bank of America, is er momenteel geen sprake van een economische krimp in de Verenigde Staten (VS). “We zien op dit moment een afzwakking van het groeitempo, maar er is geen negatieve groei”, zegt hij in een interview met de Amerikaanse nieuwssite CNBC.

“De renteverhogingen door de Federal Reserve beginnen voelbaar te worden in de vastgoed- en automarkt, en verhuurders verhogen de huurprijzen als gevolg van de gestegen levensduurte”, klinkt het. “Ondanks dat alles blijven de consumentenbestedingen sterk. Als je de rente verhoogt en de economie afremt om de inflatie te bestrijden, is de verwachting dat je een vertraging van de consumentenbestedingen krijgt. Dat is dus nog niet gebeurd.”

14.23 – Exmar koerst hoger

Bron: Google

De Belgische scheepvaartgroep Exmar kon gisteren een uitstekend rapport voorleggen. Het Antwerpse bedrijf boekte dit jaar een enorme winst en is intussen schuldenvrij.

14.04 – Grote oliemaatschappijen boeken massale winsten

Meer hier.

Eén van die giga-ondernemingen is, overigens, ExxonMobil. De Amerikaanse olieproducent heeft in het afgelopen kwartaal een hogere winst en omzet geboekt en presteerde ook beter dan verwacht. Dit bleek vrijdag voorbeurs uit de kwartaalcijfers van het energiebedrijf, waarover ABM bericht.

Foto: Unsplash
 • ExxonMobil boekte het afgelopen kwartaal een nettowinst van 19,7 miljard dollar, ofwel 4,68 dollar per aandeel, in vergelijking met 17,9 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder.
 • Op gecorrigeerde basis bedroeg de winst per aandeel 4,45 dollar. Dat was 4,14 dollar een jaar eerder.
 • De omzet steeg van 73,8 miljard dollar in het derde kwartaal van 2021 naar 112,1 miljard dollar het afgelopen kwartaal. 

13.59 – Grafiek: hoe Amerikaanse rente de yen onder druk zet

De druk op de Japanse munt neemt toe nu de Amerikaanse rente stijgt, zo blijkt uit een grafiek van vermogensbeheerder Fidelity International. Vorige week was 1 dollar voor het eerst sinds 1990 maar liefst 150 yen waard. De wisselkoers lijdt onder de sterke Amerikaanse dollar, en ook de yield curve control van de Bank of Japan (BoJ) verzwakt de Japanse valuta.

Bron: Fidelity International
 • “Met haar ‘yield curve control’ wil de Japanse centrale bank de rente op de tienjaarsobligaties op 0,25 procent houden”, zo stelt Fidelity nog in een persbericht. “Als de BoJ dat beleid bijstuurt, verwacht de vermogensbeheerder een sterke stijging van de yen. Ook als de Amerikaanse centrale bank Fed een adempauze zou inlassen, kan dat de druk op de yen verlichten.”

13.40 – Zuckerberg zakt weg in rijkenlijst

Meta-oprichter en CEO Mark Zuckerberg. (Getty Images)

Door de zoveelste koersval voor Meta zag grootaandeelhouder en CEO Mark Zuckerberg dit jaar al 87,8 miljard dollar aan persoonlijk vermogen verdampen, zo becijferde de Bloomberg Billionaires Index. Er blijft op papier nog 37,7 miljard dollar over.

Zuck, een jarenlang vaste klant in de toptien, zakt daardoor naar plaats 28 op de rijkenlijst.

12.53 – Vastgoedaandelen tuimelen naar beneden

De vastgoedaandelen doen het niet goed vandaag. Na ongeveer drie uur handelen, staat VGP op een verlies van 3,15 procent en noteert WDP 1,75 procent in de min. Cofinimmo en Aedifica laten respectievelijk 2,65 en 3,05 procent liggen. De vastgoedaandelen verliezen wat terrein door de stijgende rente.

11.58 – Belgische inflatie schiet door naar 12,27 procent

De inflatie stijgt in oktober van 11,27 procent naar 12,27 procent. Ze bereikt daarmee het hoogste niveau sinds juni 1975, toen de inflatie uitkwam op 12,50 procent. Dat blijkt uit de jongste consumptieprijsindex van statistiekenbureau Statbel.

11.51 – Fosun overweegt momenteel niet om belang in Ageas te verkopen

Het was allesbehalve een topweek voor Ageas. Het aandeel noteert net iets minder dan 14 procent in het rood in vergelijking met begin deze week. Beleggers maakten zich deze handelsweek onder meer zorgen over de plannen van het Chinese conglomeraat Fosun, de grootste aandeelhouder van Ageas (10 procent), om 11 miljard aan activa te verkopen.

Fosun laat nu in een reactie tegenover De Tijd weten dat het momenteel niet overweegt om zijn belang in de verzekeraar van de hand te doen. Volgens het conglomeraat blijft het “het management van de verzekeraar en de toekomstige ontwikkeling van het bedrijf steunen.”

Op dit moment staat Ageas op een verlies van 1,3 procent.

11.07 – Hongkong probeert zich te herbronnen; focust op cryptoregulering

10.43 – Grootste cryptobeurs ter wereld bevestigt investering in Musks Twitter

Cryptobeurs Binance bevestigt op, jawel, Twitter een investering van 500 miljoen dollar om Elon Musks overname van de microblogsite te helpen rondkrijgen.

“We zijn enthousiast dat we Elon kunnen helpen een nieuwe visie voor Twitter te realiseren”, stelt Binance-oprichter Changpeng “CZ” Zhao. “We willen een rol spelen in het samenbrengen van sociale media en Web3 om het gebruik en de adoptie van crypto- en blockchaintechnologie te verbreden.”

10.31 – De val van Big Tech in enkele grafieken

10.11 – Zwitserse berg baart muis: reorganisatieplan Credit Suisse “onvolledig”

Gisteren heeft de door schandalen geplaagde Zwitserse bank Credit Suisse zijn reorganisatieplan bekendgemaakt. 4 miljard Zwitserse frank moet worden opgehaald bij beleggers, duizenden banen dienen geschrapt en de focus wordt verlegd van investment banking naar vermogende cliënten.

 • Maar: de financiële markten zijn niet onder de indruk. “Je krijgt het gevoel dat ze overhaast te werk zijn gegaan (…) met een onvolledig plan”, schrijven analisten van Goldman Sachs in een nota aan hun klanten. De analisten stellen dat het plan van de bank “weinig gedetailleerd” is. “Het herstructureringsplan van de bank is langdradig en complex”, stipte ook Reuters aan.
 • De aankondiging van het plan vroeg op donderdag leidde tot een sell-off van de aandelen Credit Suisse, die meer dan 2 miljard Zwitserse frank van zijn beurswaarde stripte – bijna een vijfde van zijn waarde – waardoor de bank ineens minder dan 11 miljard Zwitserse frank waard was.

09.05 – Brusselse beurs opent met verlies

De Bel20 stond na de eerste handelsminuten 0,4 procent lager dan een dag eerder, op ongeveer 3.513 punten.

 • In de index herstelt Argenx met 2,3 procent lichtjes van de pandoering van gisteren. De kwartaalcijfers van het biotechbedrijf werden gisteren aanvankelijk zeer positief onthaald, maar het sentiment kantelde in de namiddag.
 • Proximus presteerde in het derde kwartaal een stuk beter dan verwacht, en scherpte de outlook voor heel het boekjaar aan. Het aandeel wint vanochtend 1,9 procent.
 • Aperam en WDP noteren onderaan in de Bel20 met verliezen van 2,2 en 2,0 procent.

08.55 – Chinees herstelt stuwt Volkswagen

Volkswagen heeft in het derde kwartaal de omzet en het resultaat flink zien toenemen, ondanks de lastige marktomstandigheden. De Duitse autobouwer meldde een versnelling van het herstel in China, waar afgelopen kwartaal 27 procent meer auto’s werden afgeleverd.

De omzet kwam op 70,7 miljard euro uit tegen 56,9 miljard in dezelfde periode een jaar eerder. De operationele winst voor bijzondere posten bedroeg afgelopen kwartaal circa 4,3 miljard euro. Dat is ruim meer dan de 2,8 miljard euro in het derde kwartaal van 2021.

Volkswagen herhaalde de outlook voor het hele boekjaar. De autobouwer rekent op een omzetstijging van 8 tot 13 procent in 2022.

08.15 – Bank of Japan houdt als enige vast aan ultralage rente

Van de grote centrale bank blijft de Bank of Japan als enige verdergaan met een vrijwel nulrentebeleid. De centrale bank in Tokio heeft ook na de laatste monetaire vergadering de rente in Japan niet verhoogd, meldt ze deze ochtend. Dat betekent dat de Bank of Japan de kortetermijnrente op min 0,1 procent blijft handhaven en de doelstelling voor de tienjaarsrente op staatsobligaties op ongeveer nul hield.

07.57 – Recticel: “Europese bouwmarkt wordt zwakker”

foto Recticel

“De Europese bouwmarkt is heel uitdagend met hoge inflatie en wordt zwakker. In het derde kwartaal lagen de volumes iets lager dan in 2021”, zegt Recticel-CEO Olivier Chapelle in een kwartaalupdate.

“Onze isolatie activiteiten zijn goed gepositioneerd om in te spelen op de enorme uitdagingen van onze samenleving: klimaatverandering, energiebesparing en regionale energieonafhankelijkheid.”

De netto-omzet van Recticel steeg in het derde kwartaal met 42,7 procent op jaarbasis, van 107,6 miljoen naar 153,5 miljoen euro, waarvan 51,7 miljoen bij het recent overgenomen isolatiebedrijf Trimo vandaan kwam.

07.35 – Op naar de volgende renteverhoging

Na de renteverhoging met 75 basispunten gisteren kijken analisten al uit naar het volgende rentebesluit van de Europese Centrale Bank, in december. “Het is nog niet voorbij”, is de algemene consensus. Volgens de analisten van ING zal de ECB wel iets minder hard op de rem staan en in december de renteverhoging beperken tot 50 basispunten. De depositorente, de rente die de banken krijgen als ze geld bij de ECB parkeren, zou dan uitkomen op 2,00 procent.

07.00 – Apple houdt van de Big Tech-reuzen nog het beste stand

Apple publiceerde gisteren nabeurs een kwartaalrapport dat op gemengde reacties onthaald wordt. De techreus heeft in het recentste kwartaal hogere resultaten behaald, waarbij de verkoop van iPhones wel trager groeide dan verwacht.

 • De nettowinst voor het kwartaal kwam uit op 20,7 miljard dollar, een record. Dat is boven de analistenverwachtingen.
 • De omzet kwam uit op 90,1 miljard dollar, tegenover 83,4 miljard dollar een jaar eerder. Hier rekenden analisten op 88,8 miljard dollar.
 • Circa de helft van de omzet kwam uit de verkoop van iPhones, die de markt vooraf inschatte op 43,4 miljard dollar en in werkelijkheid uitkwam op 42,6 miljard dollar.

In de voorlopige handel blijven de koersbewegingen voor Apple beperkt, in tegenstelling tot de zware klappen die Microsoft, Alphabet, Meta en Amazon kregen.

06.09 – Elon Musk stuurt top Twitter de laan uit

’s Werelds rijkste persoon Elon Musk heeft helemaal de operationele controle overTwitter overgenomen, melden verscheidene Amerikaanse media. CEO Parag Agrawal, de financieel directeur en de juridisch directeur zouden daarbij het bedrijf moeten verlaten. Musk was de voorbije dagen fysiek aanwezig in het Twitter-hoofdkwartier in Silicon Valley. Lees verder

06.01 – Amazon dondert 19 procent lager

Goeiemorgen! Het blijven turbulente tijden voor Big Tech. Na Meta (ex-Facebook) eerder deze week, ging gisterenavond ook internetsupermarkt Amazon nabeurs hard onderuit. De Amerikaanse e-commercereus kwam met een teleurstellende outlook. Het aandeel Amazon daalde bijna 19 procent in de indicatieve handel op Wall Street. Meer hier.

Tot daar onze beursblog voor donderdag 27 oktober. Tot morgen!

Meer