Live Beursblog – 27 oktober 2022 – Business AM

22.23 Amazon verliest nabeurs 19% na zwakke outlook

Na Meta (ex-Facebook) gisteren, gaat vandaag ook internetsupermarkt Amazon nabeurs hard onderuit. De Amerikaanse e-commercereus kwam met een teleurstellende outlook. Het aandeel Amazon daalde bijna 19 procent in de nabeurshandel op Wall Street.

“Er gebeurt duidelijk veel in de macro-economische omgeving, en we zullen onze investeringen in evenwicht brengen om meer gestroomlijnd te zijn zonder onze belangrijkste strategische langetermijninvesteringen in gevaar te brengen”, zei CEO Andy Jassy in een toelichting. Meer hier.

Tot daar onze beursblog voor donderdag 27 oktober. Tot morgen!

22.01 – Sluiting Wall Street: S&P 500 en Nasdaq eindigen in het rood, Dow in het groen

De handelsdag zit erop in de States.

 • De breed samengestelde aandelenindex S&P 500 eindigde 0,59 procent in de min;
 • de techindex Nasdaq liet 1,63 procent verlies noteren;
 • de Dow Jones, de oudste aandelenindex van de VS, ging er 0,62 procent op vooruit.

20.17 – Niet enkel Meta in de penarie

19.07 – Exmar boekt enorme winst en is schuldenvrij

De Antwerpse scheepvaartgroep Exmar heeft de eerste negen maanden van dit jaar afgesloten met een enorme winst. Dat blijkt uit hun vanavond gepubliceerde rapport, dat door ABM werd opgepikt.

 • Aan het einde van september had Exmar 318 miljoen dollar winst, tegenover 23,5 miljoen dollar in dezelfde periode in 2021.
 • De enorme winststijging was niet te danken aan hogere opbrengsten, maar aan de eerder dit jaar aangekondigde verkoop van de Tango FLNG, een drijvende LNG-fabriek, aan Eni. Hierdoor is Exmar nu ook schuldenvrij.
De drijvende LNG-fabriek Tango FLNG
 • Exmar sloot de sessie vandaag af 0,70 procent in de min.

18.01 – ArgenX duwt Bel20 in het rood

De handelsdag was goed gestart voor de Bel20. Enkele bedrijven uit de index, waaronder AB InBev en ArgenX, hebben vandaag hun kwartaalresultaten gepubliceerd, met aanvankelijk groene koerstabellen als gevolg (zie bericht van 11.43 uur). Daar kon ook de sterindex van profiteren, die na het luiden van de openingsbel bijna 1 procent hoger schoot. Al konden de Belgische topaandelen die tendens niet aanhouden. De Bel20 dook uiteindelijk 0,2 procent in het rood.

 • ArgenX is de opvallendste verliezer. Dat aandeel verloor 7,65 procent, na deze voormiddag nog mooi groen te kleuren. Eerst was er nog enthousiasme over de verkoopcijfers voor Vyvgart, maar in namiddag was er sprake van een forse verkoopdruk.
 • AB InBev daarentegen is er wel in geslaagd om de groene koers vast te houden na de publicatie van het kwartaalrapport (zie bericht van 07.19 uur). De biergigant eindigde de handelsdag 5,85 procent hoger.

De Eurostoxx50 bleef ter plaatse trappelen.

17.33 – Gastankers wachten voor Spaanse kusten op optimale prijsniveaus

16.48 – Uraniumproducent Cameco sluit derde kwartaal af met rode cijfers

Cameco heeft de inkomsten zien stijgen in het derde kwartaal, een periode die het bedrijf niettemin in het rood afsloot, hoewel het verlies ten opzichte van een jaar eerder sterk verminderde. De activiteiten van het Canadese bedrijf omvatten de gehele waardeketen in de productie van brandstof voor kerncentrales omvat.

 • Cameco sloot het derde kwartaal van 2022 af met een omzet van 389 miljoen dollar, een stijging van 8 procent op jaarbasis.
 • Het nettoresultaat was 20 miljoen dollar negatief, tegenover een verlies van 72 miljoen dollar een jaar eerder.
 • De aangepaste niet-verwaterde winst per aandeel bedroeg 3 cent, tegenover een verlies van 14 cent in het derde kwartaal van 2021.

Lees meer over de (nakende) nucleaire renaissance op de beurs hier en hier.

15.45 – Meta tuimelt ruim 20 procent naar beneden

Meta krijgt een forse pandoering op de beurs. Een tiental minuten na het luiden van de openingsbel staat het aandeel op een verlies van 22,6 procent. De beleggers straffen het techbedrijf af na de publicatie van het kwartaalrapport gisterenavond (nabeurs).

De techgigant boekte het afgelopen kwartaal een nettowinst van 4,40 miljard dollar, ofwel 1,64 dollar per aandeel, in vergelijking met 9,19 miljard dollar, ofwel 3,22 dollar per aandeel, in dezelfde periode een jaar eerder. Dat is dus ruim de helft minder.

15.38 – Wall Street opent in het groen

Wall Street start de handelsdag goedgeluimd. Na enkele minuten handelen noteert de Dow Jones 1,3 procent in de plus en staat de S&P500 op een winst van 0,35 procent. De Nasdaq laat daarentegen 0,2 procent liggen.

15.21 – Musk deelt in een tweet waarom hij Twitter overneemt

In een tweet geadresseerd aan de adverteerders van Twitter laat Tesla-baas Elon Musk weten waarom hij het socialemediaplatform heeft overgenomen. “Ik heb het bedrijf overgenomen omdat het voor onze toekomstige samenleving van cruciaal belang is dat we een digitaal dorpsplein hebben, waar er ruimte is voor een gezond debat, zonder geweld”, klinkt het. “Op dit moment bestaat het risico dat sociale media gedomineerd wordt door extreem-rechtse en linkse ideeën. Dat leidt tot meer verdeeldheid.”

De miljardair voegt eraan toe dat hij Twitter niet gekocht heeft voor het geld. “Ik heb het gedaan omdat ik de mensheid wil helpen”, aldus Musk.

14.27 – Slecht kwartaalrapport voor Shopify

E-commercebedrijf Shopify heeft in het derde kwartaal van 2022 meer omzet geboekt, maar leed wel verlies. Dit meldt ABM Financial News.

 • De omzet steeg met 22 procent op jaarbasis van 1,1 miljard naar bijna 1,4 miljard dollar. En de omzet werd nog voor 2 procentpunt gedrukt door de dure dollar.
 • De operationele kosten stegen echter ook, van 0,6 miljard naar iets meer dan een miljard dollar.
 • Shopify leed een verlies van 158 miljoen dollar. Dat is een stuk slechter dan de ruim 1,1 miljard dollar winst in het derde kwartaal van 2021. Afgelopen kwartaal boekte Shopify een boekwinst van 172 miljoen dollar op bezittingen en investeringen. Vorig jaar was dit zelfs een boekwinst van 1,3 miljard dollar.

14.18 – ECB verhoogt rente met 75 basispunten

De Europese Centrale Bank (ECB) trekt de drie belangrijkste rentes opnieuw op met 75 basispunten. Dat heeft de monetaire instelling zonet bekendgemaakt. Daarmee komt de depositorente uit op 1,5 procent. “Met deze derde grote renteverhoging op rij hebben we een aanzienlijke vooruitgang geboekt bij het terugschroeven van het accommoderende geldbeleid”, klinkt het.

De ECB verwacht dat er nog meer renteverhogingen zullen volgen. “We blijven ernaar streven om de rente op middellange termijn te laten zakken tot 2 procent. We zullen toekomstige beleidsbeslissingen baseren op de inflatie- en economische prognoses”, aldus de monetaire instelling.

14.07 – Beursnotering Twitter wordt morgen opgeschort

Het zal morgen niet mogelijk zijn om aandelen van Twitter te verhandelen. De beursnotering van het socialemediabedrijf wordt dan opgeschort. Morgen verstrijkt de deadline, die een rechtbank aan Tesla-baas Elon Musk heeft opgelegd, om de overname van Twitter af te ronden.

Musk heeft woensdag een bezoek gebracht aan het hoofdkantoor in San Francisco.

12.44 – De ECB is deze namiddag aan zet

Alle ogen zijn deze namiddag gericht op de Europese Centrale Bank (ECB). Die zal dan naar buiten komen met een nieuw rentebesluit. Verwacht wordt dat de monetaire instelling de rente opnieuw met 75 basispunten zal stijgen. In dat geval zal de depositorente – de vergoeding die de banken krijgen op het kapitaal dat ze stellen bij de nationale centrale banken – stijgen tot 1,5 procent.

“Nu de renteverhoging met 75 basispunten zo goed als zeker is, zullen beleggers vooral kijken naar het commentaar”, merkt Carsten Brzeski, hoofd macro-economie bij ING, op.

12.28 – Barclays verlaagt koersdoel Ageas

Barclays heeft het koersdoel voor Ageas verlaagd van 53,50 naar 49,50 euro, maar herhaalde wel het Overwogen advies. De analisten zijn van mening dat de winstwaarschuwing die Ageas woensdagochtend afgaf, een eenmalige gebeurtenis zal zijn, veroorzaakt door de hoge marktvolatiliteit. Het aandeel noteert momenteel 2 procent in de min.

11.43 – Kwartaalresultaten geven AB InBev, Telenet en ArgenX vleugels

Omstreeks het middaguur doen enkele Belgische bedrijven het bijzonder goed op de beurs. AB InBev staat op een winst van 6,45 procent en Telenet noteert 3,35 procent in de plus. ArgenX doet er 4,1 procent bij. Die drie bedrijven hebben vandaag de kwartaalresultaten gepubliceerd. Beleggers reageren duidelijk tevreden op wat ze in de boeken zagen.

10.51 – Autopilot Tesla onderwerp van onderzoek Amerikaans ministerie van Justitie

10.37 – Credit Suisse boekt opnieuw miljardenverlies

Vandaag kwam ook Credit Suisse naar buiten met de kwartaalresultaten. De Zwitserse bank boekte een verlies van 4,03 miljard frank, nadat een jaar eerder nog 434 miljoen frank winst werd geboekt. Het is het vierde kwartaal op rij dat de bank verliezen boekt. Als redenen noemde de bank de uitdagende markt en economische omstandigheden, die vooral bij de zakenbank toesloegen.

De inkomsten kelderden afgelopen kwartaal met 30 procent tot 3,8 miljard frank. Meer weten? Volg dan deze link.

10.12 – “De dominantie van de dollar is nog niet voorbij”

De dollar heeft de afgelopen weken wat terrein verloren ten opzichte van de euro. Toch is Iain Stealey, chief investment officer bij de Amerikaanse bank JPMorgan, ervan overtuigd dat de glorietijden voor de greenback nog niet voorbij zijn. “Op dit moment is het moeilijk om te zien wat de dollar verder zou verzwakken”, klinkt het. “De Fed zal nog niet stoppen met de rente te verhogen. Voorts lijkt de Amerikaanse economie veerkrachtiger te zijn dan sommige andere economieën.”

Lees er alles over in deze bijdrage op onze site.

Evolutie euro ten opzichte van de dollar afgelopen maand

09.59 – Michael Anseeuw wordt nieuwe CEO van BNP Paribas Fortis

Michael Anseeuw, het hoofd van de retailtak van BNP Paribas Fortis, zal in januari Max Jadot opvolgen als CEO van de grootbank. Jadot wordt voorzitter van de groep.

09.02 – Bel20 hoger dankzij AB InBev

De Europese beurzen duiken lager na het luiden van de openingsbel. Na enkele minuten handelen, noteert de Eurostoxx50 0,3 procent lager De Bel20 daarentegen wint 0,9 procent.

 • De Belgische sterindex heeft de vlotte start te danken aan onder meer AB InBev. De biergigant springt na de publicatie van het kwartaalrapport (zie bericht van 07.19 uur) ruim 5 procent hoger.
 • Ook ArgenX geeft de Bel20 een boost nadat het eerder vandaag de kwartaalresultaten met ons deelde (zie bericht van 08.14 uur). Het Gentse biotechbedrijf doet er 3 procent bij.

08.31 – Flinke winstdaling voor Samsung

Samsung rapporteerde donderdag een winstdaling van 31 procent in het derde kwartaal en zegt dat de geopolitieke onzekerheden de vraag naar zijn producten waarschijnlijk tot begin 2023 zullen temperen.

De operationele winst daalde tot 10,85 biljoen won (7,7 miljard dollar) voor het kwartaal juli-september, van 15,8 biljoen won een jaar eerder, de eerste jaar-op-jaar daling in bijna drie jaar. Meer weten? Lees dan zeker dit stuk.

08.28 – Kinepolis ontvangt meer bezoekers

Het blijft kwartaalresultaten regenen vandaag. Ook Kinepolis opende vandaag de boeken. Daaruit blijkt dat de cinemaketen in het derde kwartaal 7,4 miljoen bezoekers heeft verwelkomd, tegenover 7,07 miljoen een jaar eerder. Kinepolis ontving daarmee 74,3 procent van de bezoekers ten opzichte van dezelfde periode in 2019, mede dankzij de expansie van de keten sinds dat jaar.

De omzet bedroeg 90,1 procent van de omzet in het derde kwartaal van 2019, zonder dat dit werd gespecificeerd. De aangepaste EBITDA na leases en nettowinst, alsook de vrije kasstroom, exclusief werkkapitaal, waren positief in het derde kwartaal.

De nettoschuld, exclusief leaseverplichtingen, bedroeg eind september 460,1 miljoen euro, tegenover 450,0 miljoen eind juni. Meer hier.

08.14 – Argenx ziet omzet Vyvgart toenemen

Argenx heeft in het derde kwartaal meer omzet behaald dan een kwartaal eerder uit de verkoop van Vyvgart, leren de kwartaalcijfers van het Gentse biotechbedrijf. In het derde kwartaal boekte Argenx een omzet van 131 miljoen dollar met de verkoop van het middel, tegenover 75 miljoen dollar in het tweede kwartaal. Sinds de start van het jaar boekte het bedrijf 227,3 miljoen dollar aan omzet. Lees er hier meer over.

07.32 – Meta ziet de winst meer dan halveren

Meta, het moederbedrijf boven Facebook, publiceerde gisterenavond nabeurs de kwartaalresultaten. De techgigant boekte het afgelopen kwartaal een nettowinst van 4,40 miljard dollar, ofwel 1,64 dollar per aandeel, in vergelijking met 9,19 miljard dollar, ofwel 3,22 dollar per aandeel, in dezelfde periode een jaar eerder. Dat is dus ruim de helft minder.

Mark Zuckerberg – Photographer: George Frey/Bloomberg via Getty Images

De omzet daalde van 29,01 miljard dollar in het derde kwartaal van 2021 naar 27,71 miljard dollar het afgelopen kwartaal. Meta voorziet voor het vierde kwartaal een omzet van 30,0 tot 32,5 miljard dollar.

Het dagelijkse aantal actieve gebruikers van Facebook kwam het afgelopen kwartaal uit op 1,98 miljard, wat een stijging van 3 procent is op jaarbasis. Het maandelijks aantal actieve gebruikers bedroeg 2,96 miljard. Dat is een stijging met 2 procent in vergelijking met een jaar eerder.

“Onze community blijft groeien”, zei CEO Mark Zuckerberg. “Hoewel we op korte termijn worden geconfronteerd met uitdagingen op het gebied van omzet, zijn de fundamenten aanwezig voor een terugkeer naar een sterkere omzetgroei”, voegde hij toe.

Nabeurs dook het aandeel bijna 20 procent lager.

07.24 – Ook Telenet deelt de kwartaalcijfers

Telenet pakt voorbeurs eveneens uit met de kwartaalcijfers. Daaruit blijkt dat de omzet van het telecombedrijf is gestegen met 3 procent tot 660,5 miljoen euro. De analisten hadden gerekend op een stijging tot 652,6 miljoen euro in het derde kwartaal.

De aangepaste EBITDA na leases steeg van 309,4 miljoen naar 312,7 miljoen euro en bleef daarmee achter op de consensus van 320,7 miljoen euro.

“Het verheugt me dat we in het derde kwartaal de langverwachte versnelling van de groei van zowel de omzet als de Adjusted EBITDA hebben gezien. Dit was onder meer te danken aan het voordeel van de prijsverhoging van midden juni 2022 en een aanhoudende strakke focus op onze kosten”, zei CEO Erik Van den Enden in een toelichting op de cijfers.

Telenet herhaalde donderdag de tijdens de beleggersdag eind september bevestigde outlook voor dit boekjaar. Het telecombedrijf rekent op een organische groei van zowel de omzet als de aangepaste EBITDA van ongeveer 1 procent. Hier lees je er meer over.

07.19 – AB InBev presteert beter dan verwacht

De Biergigant AB InBev heeft zonet de kwartaalcijfers gepubliceerd. Die waren beter dan verwacht. De genormaliseerde EBITDA steeg met 6,5 procent tot 5,3 miljard dollar in het derde kwartaal, met een bijbehorende marge van 35,2 procent. De onderliggende winst kwam op 1,7 miljard dollar uit. Per aandeel betekent dit een winst van 0,84 dollar uit, waar analisten op 0,83 dollar hadden gerekend.

“We realiseerden dit kwartaal een algemene volumegroei van 3,7 procent, wat leidde tot een versnelde stijging van de opbrengsten met 12,1 procent”, aldus CEO Michel Doukeris in een toelichting. Analisten hadden gemiddeld een omzetgroei van 10,2 procent verwacht en een volumegroei van 2,2 procent.

“We blijven een sterke consumentenvraag naar onze portefeuille en een veerkrachtige biercategorie zien terwijl we ons aan de dynamische bedrijfsomgeving aanpassen”, ging de topman verder. Lees er hier meer over.

AB InBev verwacht dat de EBITDA dit jaar zal stijgen met 6 tot 8 procent. Eerder lag de onderkant van deze vork op 4 procent. De opbrengsten zullen volgens de brouwer nog altijd sneller stijgen dan de EBITDA, in lijn met de outlook van de brouwer voor de middellange termijn. 

07.01 – Nasdaq eindigde fors in het rood

Goeiemorgen! De Amerikaanse aandelenbeurzen S&P 500 (- 0,74 procent) en Nasdaq eindigden gisteren lager; in het geval van die eerste betrof het een klein verlies (- 0,74 procent) in het geval van die laatste een forse daling (- 2,04 procent). De Dow Jones besloot de handelsdag 0,01 procent in de plus.

 • Microsoft eindigde de dag met een verlies van 7,7 procent, terwijl het aandeel van Google-moeder Alphabet met meer dan 9 procent is gezakt.

In aanloop naar de rentevergadering van de rentevergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) sloten de Europese beurzen de handelsdag in het groen af. De Eurostoxx50 won 0,6 procent. De Bel20 liet wel 0,2 procent liggen.

Meer