Duitsland dan toch niet in recessie tot volgend jaar: economie groeide onverwacht in derde kwartaal

De Duitse economie groeide tijdens het derde kwartaal met 0,3 procent. Dat ondanks dat analisten hadden voorspeld dat het land in een recessie terecht zou komen.

Waarom is dit belangrijk?

De Bondsrepubliek Duitsland is de grootste economie van Europa. Als het land in een recessie terechtkomt, zal dat merkbare gevolgen hebben voor heel het continent. Economen voorspellen al maanden dat dit zal gebeuren, als gevolg van de inflatie en de oorlog in Oekraïne. Tot nu toe blijft het land echter hardnekkig vasthouden. Daarmee stelt het volgens economen echter simpelweg het onvermijdelijke uit.

De essentie: De voorspelde daling van 0,2 procent blijft uit. In de plaats kon de Bondsrepubliek een groei van 0,3 procent optekenen tegenover het tweede kwartaal. Dat blijkt uit cijfers die door het Federale Statistiekbureau werden vrijgegeven. 

  • De voornaamste reden voor die onverwachte groei waren de consumentenuitgaven, die ondanks de stijgende inflatie stand hebben gehouden, meldt het Federale Statistiekbureau.
  • Die inflatie is in oktober overigens ook harder gestegen dan verwacht, blijkt uit voorlopige cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis. Op jaarbasis stegen de prijzen in oktober met 10,4 procent na een stijging met 10,0 procent in september. De definitieve inflatiecijfers zullen later vrijdag worden gepubliceerd.
  • Economen voorspellen dat de Duitse economie alsnog in een recessie terecht zal komen. Het land kon de voorbije drie kwartalen nog een kleine groei optekenen.
  • Dat komt voornamelijk door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Vooral de energievoorziening is daardoor in het gedrang gekomen. Duitsland was immers een van de grootste afnemers van Russische fossiele brandstoffen.

Opmerkelijk: Volgens het Duitse Instituut voor Economisch Onderzoek (Ifo) zijn de gevolgen van de inflatie nog niet volledig voelbaar bij consumenten. Dat zou enigszins kunnen verklaren waarom zij meer uitgaven dan analisten hadden voorspeld.

  • Volgens het instituut zal de inflatie dit kwartaal wel voelbaar worden. Daardoor zou de Duitse economie tijdens de laatste drie maanden van het jaar kunnen krimpen met 0,6 procent.
  • Volgend jaar zou Duitsland dan in een recessie belanden. De groei voor dit jaar zou op 1,4 procent uitkomen, in 2023 zal een daling van 0,4 procent worden opgetekend. Dat voorspelde de Duitse overheid begin oktober.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20