Werknemers Foxconn ontvluchten massaal fabriek na nieuwe COVID-19 uitbraak

Werknemers van de Foxconn-fabriek in Henan, waar onder andere de iPhone wordt gemaakt, hebben dit weekend het werk neergelegd naar aanleiding van een nieuwe COVID-19 uitbraak.

Vijf werknemers die met de Financial Times spraken zeiden dat de situatie in de fabriek geleidelijk was verslechterd, naarmate het virus zich verder verspreidde onder het personeel van de fabriek. Voedsel en medische voorraden raakten uitgeput en werknemers werden opgesloten in slaapzalen voor quarantaine. Hierdoor zouden honderden werknemers in het weekend te voet op de vlucht zijn geslagen uit angst om vast te komen zitten in het complex, aldus de krant.

“Het was een complete chaos in de slaapzalen”, zei een 22-jarige werknemer met de naam Xia. “We sprongen over een plastic en een metalen hek om de campus te verlaten”, zei hij. Onderwijl raakten Chinese sociale media overspoeld met beelden van werknemers die over de snelweg terug naar huis liepen.

“Sommige mensen liepen door tarwevelden met hun bagage, dekens en dekbedden”, zo citeert The Guardian een WeChat-gebruiker. “Ik kon niet anders dan me verdrietig voelen. Vrijwilligers uit nabijgelegen dorpen hebben eten en drinken uitgedeeld, want er was niks in de omgeving. Sommigen mensen moesten wel 200 kilometer naar huis lopen”.

Gebied rond fabriek afgesloten

Volgens werknemers zou het gebied rond de fabriek al dagenlang zijn afgesloten, zonder de beschikbaarheid van openbaar vervoer. Ook zou Foxconn het verkeer stil hebben gelegd en werknemers dagelijks hebben gecontroleerd met COVID-tests en in quarantaine hebben geplaatst in de fabriek. 

In het productiecentrum van Foxconn, die door tienduizenden arbeiders wordt gerund, worden normaal gesproken voor Apple iPhones in elkaar gezet. Het complex is gevestigd in Zhengzhou, de hoofdstad van de centrale provincie Henan. In 2019 was het complex China’s op twee na grootste exporteur. De fabriek heeft lange tijd duizenden jonge werknemers aangetrokken uit de omliggende regio, om te kunnen voldoen aan de grote vraag naar elektronica. 

In tegenstelling tot de rest van de wereld blijft China lockdowns, strikte quarantaines en massale tests gebruiken in een poging om het coronavirus uit te roeien. En zelfs de Chinese economie zou niet onaangetast blijven. Volgens deskundigen is het “Zero COVID-beleid” van Peking een serieuze aderlating voor de economie van het land.

Foxconn en Apple hebben nog niet gereageerd op het nieuws. 

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20