De Belgische scheepvaartgroep Exmar heeft de wind in de zeilen op de beurs. Het aandeel noteert na een uur handelen ruim 30 procent in de plus. Het bedrijf liet afgelopen vrijdag weten dat het de drijvende LNG-fabriek Tango aan het Italiaanse ENI verkoopt.
Beleggers reageren enthousiast op het nieuws dat Exmar de LNG-fabriek Tango van de hand doet. Het aandeel schoot kort na het luiden van de openingsbel 32 procent hoger. Tango was dan ook lange tijd een zorgenkind van de gastankerrederij.
Verkoopprijs tussen 572 en 694 miljoen dollar
De Tango, een drijvende LNG-fabriek, werd aanvankelijk aan het Argentijnse YPF verhuurd. Het contract werd in 2020 echter door YPF opgezegd, toen de gasprijzen relatief laag stonden. Sindsdien lag het gevaarte werkloos in het water. De waarde van de transactie voor de verkoop van de Tango FLNG ligt tussen 572 en 694 miljoen dollar, afhankelijk van de prestaties van de Tango gedurende de eerste zes maanden op locatie, voor de kust van Congo.
Exmar kan profiteren van wat er zich afspeelt in Oekraïne. Door de oorlog in Oost-Europa voert Rusland minder gas uit naar Europa. Het land heeft de gasleveringen aan verschillende lidstaten volledig of gedeeltelijk gestaakt. Daarom zijn de Europese landen op zoek naar alternatieven. Ze lonken onder meer naar LNG, oftewel vloeibaar aardgas. Dit gas wordt getransporteerd via schepen, waardoor de EU-lidstaten minder afhankelijk worden van gas dat geleverd wordt via de pijpleiding Nord Stream 1.
De prijs van LNG is dan ook fors opgelopen in vergelijking met 2020. Toen schommelde die rond 2 à 3 dollar per mmBtu (million British thermal unit). Vandaag bedraagt die prijs gemiddeld 7,7 dollar op de Amerikaanse beurs en 60,6 dollar op de Nederlandse TTF-beurs, de referentie voor Europa. Het komt dan ook als geen verrassing dat de energiebedrijven meer en meer interesse hebben in LNG-projecten.
Beurshuizen stellen koersdoel naar boven bij
Niet alleen de beleggers reageren laaiend enthousiast, ook de beurshuizen spreken opeens vol lof over Exmar. KBC Securities verhoogt het koersdoel bijvoorbeeld van 5,70 naar 13,00 euro, met een koopaanbeveling. “Exmar kan met deze deal de balans opschonen, zodat er ruimte is voor een verlaging van de schulden en nieuwe investeringen in infrastructuur”, klinkt het.
Ook Kepler Cheuvreux trekt het koersdoel fors op. Het beurshuis hanteert nu 13 euro als doel. Voorheen was dat 5,7 euro. “Een verkoop van Tango is volgens ons het best mogelijke scenario voor Exmar”, klinkt het.
(lb)