Live Beursblog – 26 oktober 2022 – Business AM

22.02 – Wall Street: fors verlies voor Nasdaq, Dow Jones status quo, S&P 500 eindigt lichtrood

De Amerikaanse aandelenbeurzen S&P 500 (- 0,74 procent) en Nasdaq eindigden de dag lager; in het geval van die eerste betrof het een klein verlies (- 0,74 procent) in het geval van die laatste een forse daling (- 2,04 procent). De Dow Jones besloot de handelsdag 0,01 procent in de plus.

 • Microsoft eindigde de dag met een verlies van 7,7 procent, terwijl het aandeel van Google-moeder Alphabet met meer dan 9 procent is gezakt.
 • De brede techsector daalde met 2,2 procent, stelt Marketwatch.

Tot daar onze beursblog van woensdag 26 oktober 2022. Tot morgen!

20.01 – Uiterst succesvolle beursgang voor Israëlisch techbedrijf Mobileye

Het aandeel van Mobileye stond vandaag ruim 30 procent hoger op de eerste handelsdag, nadat het Israëlische dochterbedrijf van Intel voor 21 dollar per aandeel naar de beurs ging. Dat meldt ABM Financial News.

 • De introductieprijs was hoger dan de bandbreedte van 18 tot 20 dollar die het bedrijf vooraf had aangegeven, en waardeert de voormalige Intel-dochter op 17 miljard dollar.
 • Het aandeel stond enkele uren na de start van de handel op Nasdaq 31,5 procent hoger op 27,62 dollar.
 • Bij de beursgang worden 41 miljoen aandelen verkocht. 

Mobileye, dat in 1999 werd opgericht, werkt aan cameratechnologie voor zelfrijdende auto’s, onder leiding van CEO en oprichter Amnon Shashua. 

19.44 – Mercedes legt solide kwartaalcijfers voor; verdubbelde verkoop elektrische wagens

De Duitse autobouwer Mercedes-Benz Group heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar solide financiële resultaten laten optekenen. Dat is naar eigen zeggen te danken aan een robuuste vraag en een sterk prijsniveau, gesteund door een aanhoudende kostendiscipline. De Duitse constructeur zegt dan ook zijn vooruitzichten voor het hele jaar verder naar boven te kunnen bijstellen. Tegelijkertijd maakte Mercedes-Benz bekend zich uit Rusland terug te trekken. Meer hier.

18.32 – Investeringen in zelfrijdende wagens brengen voorlopig weinig resultaat op

Een zelfrijdende auto van Cruise op pad in San Francisco. – Foto: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images

Fabrikanten van autonome wagens en hun leveranciers hebben tot nu toe in de ontwikkeling van de technologie ongeveer 75 miljard dollar geïnvesteerd. Maar al die inspanningen hebben nog maar weinig rendement opgeleverd. Dat benadrukt het persbureau Bloomberg.

Een gebrek aan resultaten heeft een aantal bedrijven uit de sector al enkele rake klappen bezorgd. Bloomberg wijst er daarbij op dat bedrijven zoals Aurora Innovation, TuSimple Holdings en Embark Technology op de beurs al ruim 80 procent van hun waarde hebben verloren. Meer achtergrond hier.

18.16 – Minder nieuwe woningen verkocht in VS

Het aantal verkochte nieuwe eengezinswoningen in de Verenigde Staten daalde met 10,9 procent op maandbasis tot 603.000 stuks. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel. De verwachting van economen voor september lag op 593.000 nieuwe woningen.

Het cijfer voor augustus werd bijgesteld, van 685.000 tot 677.000. 

De doorsnee huizenprijs bedroeg 470.600 dollar. De gemiddelde verkoopprijs was 517.700 dollar, iets lager dan vorige maand.

17.41 – Bel20 eindigt in het rood

Terwijl de Eurostoxx50 de handelsdag in het groen (+0,6 procent) heeft afgesloten, is de Bel20 er niet in geslaagd om het hoofd boven water te houden. De Belgische sterindex liet 0,2 procent liggen.

 • Aperam was vandaag de sterkste stijger van de Bel20. De roestvaststaalproducent won 2,5 procent.
 • Ageas was de hekkensluiter vandaag. De verzekeraar tuimelde 5,6 procent naar beneden. De verzekeraar bracht een winstalarm uit (zie hieronder) en de analisten van KBC Securities verlaagden hun koersdoel van 57 naar 50 euro, zonder daarbij evenwel het koopadvies te herroepen.

16.49 – Forse Bitcoinrally veegt 1 miljard dollar aan shortposities van de kaart

De koers van cryptomunt Bitcoin schoot woensdag boven de psychologische grens van 20.000 dollar en blijft verder oprukken. Shorttraders, ofwel beleggers die wedden tegen een langzaam afglijdende Bitcoinkoers, kregen dan ook de rekening gepresenteerd.

Door de rally werden meer dan 1,1 miljard dollar aan posities op de cryptomarkt geliquideerd. 979 miljoen dollar daarvan zou afkomstig zijn van shortposities, staat te lezen in gegevens van Coinglass. Lees er alles over op onze site.

16.43 – Centrale bank van Canade verhoogt rente met 50 basispunten

De Bank of Canada heeft beslist om de rente op te trekken met 50 basispunten tot 3,75 procent. Dat is een minder forse hoger verhoging dan verwacht. De meeste economen schoven een verhoging met 75 basispunten naar voren.

Morgen is het overigens de beurt aan de Europese Centrale Bank (ECB). Verwacht wordt dat die de rente opnieuw zal optrekken met 75 basispunten, nadat de inflatie in de eurozone uitkwam op 9,9 procent op jaarbasis (na een herziening) in september.

16.02 – Big Tech-bonje: Apple voert strijd tegen Meta op

15.42 – Ook Microsoft krijgt rake klappen

Ook Microsoft moet terrein prijsgeven na de publicatie van het kwartaalrapport gisterenavond. Het aandeel noteert 7,45 procent lager.

De techreus overtrof op het eerste gezicht de verwachtingen. De omzet in het eerste kwartaal steeg naar 50,1 miljard dollar. Analisten rekenden op 49,7 miljard dollar omzet. De winst bedroeg 17,56 miljard dollar, of 2,35 dollar per aandeel, wat ook iets hoger is dan verwacht. De dalende koers kunnen we waarschijnlijk toeschrijven aan de zorgen om een vertraging van de groei in de clouddienst Azure. Die groei klokte af op 35 procent. Een kwartaal eerder was dit nog 40 procent en een jaar eerder 50 procent.

15.37 – Alphabet tuimelt ruim 8 procent naar beneden

Zoals verwacht, krijgt Alphabet, het moederbedrijf boven Google, een pandoering op de beurs na de publicatie van de kwartaalresultaten gisterenavond. Zowel de winst als omzet konden de verwachtingen niet inlossen.

De techreus heeft in het derde kwartaal een omzet geboekt van 69,09 miljard dollar. Analisten hadden gerekend op een omzet van 70,8 miljard dollar. De winst per aandeel bedroeg 1,04 dollar. Dat is fors onder de analistenverwachting van 1,25 dollar. Tegenvallende advertentie-inkomsten en een sterke dollar hebben het techbedrijf parten gespeeld.

Na enkele minuten handelen, noteert Alphabet 8,2 procent lager.

15.33 – Wall Street start handelsdag fors lager

De Nasdaq staat op een verlies van 1,9 procent kort na het luiden van de openingsbel. Ook de S&P500 verliest wat terrein en duikt 0,65 procent lager. De Dow Jones kan met een winst van 0,2 procent wel het hoofd boven water houden.

15.06 – Wall Street heet straks een nieuwkomer welkom

Mobileye, de Israëlische specialist in zelfrijdende auto’s, maakt straks zijn introductie op Wall Street. Het bedrijf is een onderdeel van de chipgigant Intel. De intekenprijs bedraagt 21 dollar, wat een dollar meer is dan verwacht. Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite Wall Street Journal. Volgens enkele bronnen van de site haalde Mobileye 861 miljoen dollar op door 41 miljoen aandelen te verkopen. Daarmee wordt het bedrijf gewaardeerd op ongeveer 17 miljard dollar.

14.49 – Boeing lijdt miljardenverlies

Beursstand van Boeing tijdens de DefExpo 2022 in het Indiase Gandhinagar, op dinsdag 18 oktober 2022. — foto: Getty

Boeing heeft in het derde kwartaal een miljardenverlies geïncasseerd, vooral door verlies bij het defensieprogramma door hogere kosten die niet konden worden doorberekend, omdat de leverprijzen al vast stonden. Dit blijkt vandaag uit de kwartaalcijfers van de Amerikaanse vliegtuigfabrikant, waarover ABM bericht.

 • Het aangepaste verlies per aandeel uit de kernactiviteiten bedroeg afgelopen kwartaal 6,18 dollar. Vorig jaar lag dit verlies op 0,60 dollar. Analisten geraadpleegd door FactSet hadden voor afgelopen kwartaal gerekend op een winst van 0,13 dollar per aandeel.
 • De omzet steeg op jaarbasis met 4 procent naar bijna 16,0 miljard dollar. Analisten hadden gerekend op een stijging tot 17,9 miljard dollar.

13.57 – Harley-Davidson presteert beter dan verwacht

In het derde kwartaal steeg de omzet van de bekende motorbouwer Harley-Davidson met 21 procent van krap 1,4 naar ruim 1,6 miljard dollar. De analistenconsensus rekende op een stabiele omzet van net geen 1,4 miljard dollar.

De operationele winst steeg zelfs met 66 procent van 204 naar 339 miljoen dollar en de nettowinst kwam uit op 261 miljoen dollar, ofwel een stijging van 60 procent tegenover de 163 miljoen dollar van vorig jaar.

Per aandeel boekte Harley-Davidson een winst van 1,78 dollar. Een jaar geleden was dat nog 1,05 dollar. De analisten rekenden gemiddeld op een winst van 1,40 dollar per aandeel. Lees er hier meer over.

13.41 – Big Tech zet zich schrap voor forse koersdalingen

Niet alleen Microsoft en Alphabet (elk -6 procent, zie de blogpost van 6.25), maar ook andere techreuzen als Amazon (-3 procent) en Meta (-4 procent) komen volgens de indicatieve koersen voorbeurs zo meteen onder druk te staan bij de opening van de Amerikaanse beurzen.

13.37 – Duiding: inkomsten Google nemen nog steeds toe, maar de winsten dalen

Google’s moederbedrijf Alphabet probeert al sinds de zomer weer het goede pad te bewandelen. Dat lukt vooralsnog niet, blijkt uit het inkomstenrapport dat gisteren werd vrijgegeven. Het klinkt ongeloofwaardig, maar de inkomsten nemen nog steeds toe terwijl de winsten krimpen. Voor de hele uitleg, verwijzen we u door naar dit stuk.

12.11 – De euro is opnieuw meer waard dan de dollar

De euro noteert opnieuw boven pariteit met de dollar. Het is geleden van 20 september dat de Europese munteenheid meer waard was dan de greenback. Momenteel is de euro net geen 1,003 dollar waard.

11.59 – Minder bedrijfswagens verkocht in Europa

De verkoop van bedrijfsauto’s in Europa is in september verder gedaald. Dat blijkt uit gegevens van ACEA, de Europese brancheorganisatie voor de auto-industrie.

 • Het aantal verkochte nieuwe bedrijfswagens in Europa daalde in september met 6,6 procent tot 133.873 stuks.
 • In ons land ging het om een daling van 4,9 procent.

Meer cijfers hier.

11.31 – Ageas onder druk

Ageas moet in de late ochtend circa 6 procent inleveren. De verzekeraar bracht een winstalarm uit (zie hieronder) en de analisten van KBC Securities verlaagden hun koersdoel van 57 naar 50 euro, zonder daarbij evenwel het koopadvies te herroepen. Let wel: Ageas noteert vandaag ook ex-dividend. Het recht op het interimdividend (1,5 euro) is afgetrokken.

10.36 – Onrust bij Twitter over snoeiplan Musk

Aan de vooravond van de volledige overname van Twitter door ’s werelds rijkste man Elon Musk roert het personeel zich.

09.32 – Deutsche Bank zit op schema

Deutsche Bank heeft in het derde kwartaal een hoger dan voorziene winst geboekt en handhaafde de outlook voor heel het jaar.

 • In het afgelopen kwartaal boekte Deutsche Bank een winst van 1,1 miljard euro tegen een winst van 194 miljoen euro een jaar eerder. Daarmee overtrof de bank ook de consensusverwachtingen van 960 miljoen euro.
 • De inkomsten trokken met 15 procent aan tot 6,9 miljard euro, waarbij de inkomsten uit het zakelijke segment zelfs met 25 procent stegen. Analisten mikten op 6,5 miljard euro aan inkomsten.
 • De outlook voor heel dit jaar werd gehandhaafd met voorziene inkomsten van 26 tot 27 miljard euro, terwijl de inkomsten uit de investeringsbank licht hoger zullen zijn dan in 2021. “We liggen goed op schema om onze jaardoelen te bereiken”, zo zei CEO Christian Sewing.
Deutsche-CEO Christian Sewing — foto: Getty Images

09.04 – Bel20 opent met verlies

De Bel20-index zakt zoals verwacht bij opening van de handel, met circa 0,6 procent tot ongeveer 3.519 punten.

08.57 – Ageas waarschuwt voor tegenwind

Verzekeringsgroep Ageas waarschuwt voor de resultaten in het derde kwartaal, waardoor de jaaroutlook niet langer haalbaar lijkt. Het nettoresultaat werd afgelopen kwartaal geraakt door ongunstige financiële markten in China en de sterke impact van de inflatie in het Verenigd Koninkrijk en Turkije.

Analisten hadden al hun twijfels over de haalbaarheid van de outlook van Ageas. Wel handhaaft de verzekeraar de dividendtoezeggingen. Dit jaar stijgt het dividend met 9 procent. Later deze week keert Ageas een interimdividend uit van 1,50 euro per aandeel. De groep komt op woensdag 9 november met het volledig kwartaalrapport.

08.15 – Lagere opening voor beurs Brussel verwacht

De Brusselse beurs gaat volgens de futures een lagere opening tegemoet, nadat cijfers van Microsoft en Alphabet gisteravond nabeurs tegenvielen. Gisteren eindigde de Brusselse sterindex nog 1,3 procent hoger op 3.540,32 punten. Ook de andere Europese beurzen nemen volgens de futures straks een aarzelende start.

07.52 – BASF haalt meer omzet, maar minder bedrijfswinst

BASF heeft de resultaten in het derde kwartaal flink zien dalen, maar handhaafde desondanks de outlook voor heel dit jaar. De Duitse chemiereus behaalde op jaarbasis nog wel een omzetstijging van 12 procent en kwam zo uit op 21,9 miljard euro, maar het bedrijfsresultaat (EBIT) voor bijzondere posten daalde met 517 miljoen euro tot 1,3 miljard euro.

07.35 – Optimisme bij Melexis

Getty Images

Melexis heeft de outlook voor dit jaar verhoogd, ondanks een vertraging van de omzetgroei in het derde kwartaal. Dat blijkt uit het kwartaalrapport van de chipbakker. “De omzet in het derde kwartaal van 2022 kwam uit aan de bovenkant van de verwachtingen, waardoor we de prognose voor het volledige jaar opnieuw hebben kunnen verhogen”, zei CEO Marc Biron in een toelichting.

Voor het vierde kwartaal rekent Melexis op een omzet van 220 tot 225 miljoen euro, wat een omzetgroei van 29 à 30 procent voor het volledige jaar zou betekenen. De EBIT-marge (een maatstaf voor winstgevendheid, red.) zou uitkomen op 27 procent. Eerder rekende Melexis nog op een omzetgroei van 28 tot 30 procent voor dit jaar en een EBIT-marge van 26 procent.

“Voor een belangrijk deel van onze producten, met name toekomstgerichte en innovatieve producten die nieuwe autoplatformen ondersteunen, stellen we een continue en sterke groei vast en is de vraag nog steeds groter dan het aanbod. Voor andere producten hebben een verhoogde capaciteit en een verlichte vraag een meer evenwichtige toestand van vraag en aanbod gecreëerd”, zegt de topman.

06.40 – Fors verlies dreigt voor coöperanten NewB

De coöperatieve bank NewB stopt zoals verwacht met haar bankactiviteiten, nadat haar banklicentie op losse schroeven kwam te staan bij gebrek aan vers kapitaal. Dat bevestigt CEO Thierry Smets in De Tijd.

Er komt een uitdoofscenario, waarbij de 20.000 rekeninghouders gevraagd zal worden om hun tegoeden zo snel mogelijk over te schrijven naar een andere bank. Voor de circa 117.000 particuliere aandeelhouders-coöperanten dreigt “significatief verlies” mochten ook de niet-bancaire activiteiten opgedoekt worden.

06.25 – Microsoft en Alphabet moeten forse koersval vrezen

Goeiemorgen! De Dow Jones won gisteren 1,05 procent en de Nasdaq schoot 2,25 procent hoger. Vandaag zullen de techwaarden een grote rol spelen op de beurs. De indicatieve koersen voorbeurs van Microsoft en Alphabet staan elk op ruim 6 procent verlies na de kwartaalcijfers van gisteravond.

 • Alphabet, het moederbedrijf boven Google, heeft in het derde kwartaal een omzet heeft geboekt van 69,09 miljard dollar. Analisten hadden gerekend op een omzet van 70,8 miljard dollar. De winst per aandeel bedroeg 1,04 dollar. Dat is fors onder de analistenverwachting van 1,25 dollar. Tegenvallende advertentie-inkomsten en een sterke dollar hebben het techbedrijf parten gespeeld.
 • Microsoft overtrof op het eerste gezicht de verwachtingen. De omzet in het eerste kwartaal steeg naar 50,1 miljard dollar. Analisten rekenden op 49,7 miljard dollar omzet. De winst bedroeg 17,56 miljard dollar, of 2,35 dollar per aandeel, wat ook iets hoger is dan verwacht. Toch krijgt het aandeel in de indicatieve beurshandel een klap. Dat zou te maken hebben met zorgen om een vertraging van de groei in de clouddienst Azure. Die groei klokte af op 35 procent. Een kwartaal eerder was dit nog 40 procent en een jaar eerder 50 procent.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20