Live Beursblog – 23 september 2022 – Business AM

22.03 – Amerikaanse beurzen sluiten in het rood

Wall Street is nog steeds niet bekomen van de laatste renteverhoging van de Fed. De S&P 500 gaat het weekend in met een verlies van 1,7 procent en de Dow Jones verloor vandaag 1,6 procent; een nieuw jaardieptepunt. De Nasdaq dook 1,8 procent lager.

Alle drie de indexen daalden met ongeveer 4 procent of meer in de week, en alle drie hebben ze in het derde kwartaal terrein verloren.

19.57 – Dow Jones begeeft zich op terrein van berenmarkt

De Dow Jones lonkt naar de berenmarkt. Als de index onder het belangrijke niveau van 29.439,72 punten sluit, zou dat de eerste berenmarkt zijn voor de blue-chip-beurs sinds de coronacrisis de beurzen in 2020 in een negatieve spiraal deed belanden.

Indexen gaan een berenmarkt in wanneer ze 20 procent zakken vanaf een recent hoogtepunt.

De Dow, bestaande uit aandelen zoals American Express, Microsoft, Johnson and Johnson, Mastercard en andere grote Amerikaanse bedrijven, daalde vandaag met 2,2 procent en zette zijn wekelijkse verlies op 4,5 procent. De Dow is momenteel dus 20 procent gedaald sinds zijn piek van 4 januari, concludeert The Wall Street Journal.

Bron: WSJ

18.18 – “Financiële markten behandelen het VK op dezelfde manier als opkomende markten”

Brits premier Liz Truss — Foto: Getty

De nieuwe Britse regering heeft vanmorgen haar begrotingsplannen bekendgemaakt – en de reactie van de wereldwijde financiële markten was spectaculair. De verkoopgolf die de aandelen- en obligatiemarkten al een tijdje treft, werd erdoor nog verhevigd.

Het stimuluspakket was groter dan analisten hadden verwacht en bedraagt volgens JPMorgan ongeveer 1,4 procent van het Britse bbp. Het vooruitzicht van een hoger overheidstekort leidde tot een stijging van de rente op Britse obligaties, waarbij de vijfjaarsrente met bijna een half procentpunt klom naar 4,02 procent. Volgens Bloomberg was dit de grootste stijging op één dag ooit. Verwacht wordt dat de Britse centrale bank nu agressiever de rente gaat verhogen om zowel de bijwerkingen van het stimulusplan als de hogere inflatie te beteugelen.

Opvallend: In wezen behandelen de markten het Verenigd Koninkrijk op dezelfde manier als opkomende markten, schrijft Axios. Die laatste worden gezien als staten die niet dezelfde betrouwbare, gedisciplineerde instellingen hebben om het economisch beleid te bepalen als ’s werelds rijkste landen (waartoe het VK vooralsnog behoort).

18.08 – Topeconoom ziet huizenprijzen VS volgende zomer met 20 procent dalen

De Amerikaanse huizenmarkt bevindt zich in een recessie en de huizenprijzen zullen volgende zomer met 20 procent dalen. Dat is de waarschuwing van Ian Shepherdson, hoofdeconoom bij onderzoeks- en adviesbureau Pantheon Macroeconomics. Meer hier.

17.55 – Pessimisme troef op Europese beurzen: Bel20 sluit 2 procent lager

Donderwolken blijven zich samenpakken boven de Europese beurzen. Zo is de Bel20 op de laatste handelsdag van de week 2,23 procent lager gesloten. Het aandeel UCB was, met een stijging van 3,7 procent, een eenzame hoogvlieger.

Ook de EuroStoxx50, de aandelenindex op basis van de 50 bedrijven met de hoogste beurswaarde in de eurozone, heeft de handelsweek in mineur afgerond en is 2,32 procent getuimeld.

Daarnaast sloten ook de Frankfurtse en Parijse beurzen de handelsweek af in het rood.

17.41 – Gasschaarste: “Volkswagen zou productie uit Oost-Europa kunnen weghalen”

Volkswagen, Europa’s grootste autofabrikant, bereidt zich voor op het ergste deze winter en is van plan zijn productie uit Oost-Europa te verplaatsen als de situatie daarom vraagt. Preciezer: als de gaskrapte aanhoudt. Lees het hele verhaal hier.

17.11 – PMI-indicator Verenigde Staten stijgt met bijna 5 punten

De PMI-indicator, de indicator van de aankoopdirecteurs, komt deze maand uit op 49,3 punten. Dat is 4,7 punten meer dan in augustus, maar die indicator noteert wel nog onder 50 punten, wat nog steeds wijst op een afname van de economische activiteit.

De inkoopmanagersindex voor de dienstensector steeg van 43,7 tot 49,2 punten, het hoogste niveau in drie maanden. En de inkoopmanagersindex voor de industrie verbeterde van 51,5 naar 51,8 punten, wat het hoogste niveau in twee maanden is.

16.42 – ECB overweegt om nationale banken ter hulp te schieten

De Europese Centrale Bank (ECB) onderzoekt of ze de verwachte verliezen van de nationale centrale banken van de eurozone kan beperken. Dat meldt De Tijd. De Nationale Bank van België (NBB) en de Nederlandsche Bank hebben deze week hun bezorgdheden geuit over de forse renteverhogingen van de ECB. Ze moeten daardoor een rente van 0,75 procent betalen als de banken meer geld parkeren bij de monetaire instellingen dan ze moeten doen. Ze krijgen 1,25 procent rente op de verplichte deposito’s. De toezichthouders vrezen dat ze nu meerdere jaren verlies zullen boeken.

16.04 – NBB duikt onder de 900 euro

Het gaat niet goed met de Nationale Bank van België (NBB) op de beurs. Voor de derde dag op rij duikt het aandeel fors lager. Momenteel staat de monetaire instelling op een dagverlies van zo’n 12 procent. In vergelijking met begin deze week noteert het aandeel ruim 40 procent in het rood. Het nieuws dat de NBB verwacht het jaar met verlies af te sluiten, doet veel beleggers naar de uitgang vluchten.

Het aandeel kost nu zo’n 884 euro. Begin deze week was dat nog 1.560 euro.

15.35 – Wall Street start handelsdag in rood

In navolging van de Europese beurzen start Wall Street de Amerikaanse handelsdag in het rood. De Dow Jones verliest na een vijftal minuten handelen 1,2 procent en duikt zo onder de symbolische grens van 30.000 punten. De Nasdaq en S&P500 duiken 1,45 procent lager.

15.24 – Olieprijs naar laagste peil in acht maanden

De olieprijzen zijn gedaald naar hun laagste niveau sinds januari, nu de vrees voor een wereldwijde recessie toeneemt en de dollar maar blijft stijgen in waarde. Dat bericht The Wall Street Journal.

  • De wereldwijde ruwe olie-benchmark Brent is met 3,1 procent gedaald tot 86,77 dollar per vat.
  • De Amerikaanse benchmark WTI wordt op het moment van schrijven verhandeld aan 80,70 dollar per vat en is met 3,3 gedaald.

“De markt maakt zich zorgen over de groei en dat doet de grondstoffenprijzen dalen”, betoogt Ole Hansen, hoofd grondstoffenstrategie bij Saxo Bank. “Het is een zeer slechte cocktail van dit en een sterkere dollar.”

14.41 – CEO’s van Amerikaanse banken dreigen met een exit uit China

Verschillende grote namen uit de Amerikaanse bankenwereld, waaronder JP Morgan-CEO Jamie Dimon, zijn bereid om op vraag van de Amerikaanse regering hun activiteiten in China stop te zetten als dat land ooit Taiwan aanvalt. Dat hebben ze woensdag gezegd tijdens een hoorzitting in Capitol Hill.

“We volgen de richtlijnen van de regering, die al tientallen jaren is om met China samen te werken, en als ze dat standpunt verandert, zullen we volgen, zoals we in Rusland hebben gedaan”, zei Brian Moynihan, CEO van Bank of America.

13.59 – Goldman Sachs verlaagt koersdoel S&P 500 stevig

Goldman Sachs heeft na de recente renteverhoging door de Federal Reserve en vooral de afgegeven dot plot besloten het koersdoel voor de S&P 500 te verlagen van 4.300 naar 3.600 punten, zo bericht ABM.

“De renteverwachtingen liggen nu hoger dan we eerder aannamen”, klinkt het bij aandelenspecialist David Kostin van Goldman. Reden voor hem om zijn koersdoel te verlagen. 

De visuele uitsplitsing van hoe het “pad” van de S&P er het komende jaar uitziet volgens Goldman — bron: Goldman Sachs

Aan het begin van dit jaar had de zakenbank nog een koersdoel van 5.100 punten voor de S&P, maar dit werd eerst al verlaagd naar 4.700 en vervolgens naar 4.300 punten, en nu dus met nog eens 700 punten.

De S&P sloot gisteren op 3.757,99 punten en dreigt vandaag bij opening verder te dalen. 

12.47 – Bel20 duikt in een berenmarkt

De beurzen blijven rond het middaguur rood kleuren. Meer zelfs, de Bel20 zit nu in een berenmarkt. De Belgische sterindex noteert momenteel op 3.429 punten. Dat is 22,2 procent lager tegenover het hoogtepunt (4.402 punten) in november.

De Bel20 heeft de afgelopen dagen rake klappen gekregen omdat de vastgoedaandelen in die index bloedrood kleuren. Momenteel noteert VGP 2,9 procent in de min en staat WDP op een verlies van 6,95 procent. Cofinimmo moet 3,3 procent prijsgeven.

Koersverloop Bel20 afgelopen jaar

12.34 – Goudprijs zakt naar laagste niveau in ruim twee jaar

Goud krijgt rake klappen door de renteverhoging van de Federal Reserve. De goudprijs is gezakt tot 1655 dollar per ounce, het laagste niveau sinds april 2020.

12.07 – “80 procent kans op een Amerikaanse recessie”

Door het verstrakkende geldbeleid van de Federal Reserve neemt de kans toe dat de Verenigde Staten binnenkort in een recessie zullen terechtkomen. Steve Hanke, professor toegepaste economische wetenschappen aan de Johns Hopkins-universiteit, schat de kans op 80 procent of meer dat dat de komende twaalf maanden zal gebeuren. Dat zegt hij in een interview met de Amerikaanse nieuwssite CNBC.

11.34 – Brusselse beurs diept verliezen uit

De Brusselse beurs gaat deze ochtend verder omlaag. Richting het einde van de voormiddag staat de Bel20 op een verlies van 1,4 procent.

Er was deze week geen soelaas voor de markten, zegt de bekende econoom Jim Reid van Deutsche Bank. Hij wijst op de renteverhogingen door centrale banken, in een poging om de inflatie aan te pakken. De onrust die dit veroorzaakte, was zichtbaar zowel op de aandelen- als op de obligatiemarkt, zag Reid. Beleggers vrezen dat de agressieve aanpak van de centrale banken wereldwijd een recessie veroorzaakt.

10.59 – Boeing moet beleggers schikking van 200 miljoen dollar betalen

Boeing heeft een schikking gesloten met de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Die had een procedure tegen de vliegtuigbouwer aangespannen omdat er sprake was van misleidende communicatie na de vliegtuigcrashes met de 737 Max. Het bedrijf zei toen dat dat toestel “een even veilig vliegtuig was als elk ander toestel dat ooit door de lucht vloog.” Dat terwijl Boeing wist dat een softwarefout de oorzaak van de crashes was. Het proces tegen de vliegtuigbouwer eindigt nu met een schikking van 200 miljoen dollar.

10.41 – Is de eurozone al in recessie?

De dienstensector en de industrie in de eurozone zijn in september hard gekrompen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van S&P Global.

  • De inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam in september uit op 48,9 tegen 49,8 in augustus. Dat is de laagste stand in 19 maanden. Er was door economen een daling tot 49,2 voorzien.
  • De inkoopmanagersindex voor de industrie daalde van 49,6 in augustus naar 48,5 in september. In de prognose werd uitgegaan van 48,7.
  • De samengestelde index daalde zo van 48,9 naar 48,2. Dat is de laagste stand in 20 maanden.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent. Aangezien de index al drie maanden op rij in negatief terrein afklokt, concluderen sommige economen dat de zo gevreesde recessie eigenlijk al ingezet is.

10.10 – Nog geen witte rook bij Mithra over mogelijke topdeal

Mithra heeft in de eerste zes maanden van het jaar minder omzet van verwacht geboekt, omdat de verkoop van de anticonceptiepil Estelle achterblijft. Dit stelden de analisten van KBC Securities. De omzet daalde van 12,1 miljoen tot 11,4 miljoen euro, waarvan 3,7 miljoen afkomstig is van Estelle. Mithra beschikt volgens KBC Securities wel over genoeg middelen.

Het belangrijkste punt blijft een commerciële deal voor menopauzemiddel Donesta. Volgens Mithra vlotten de gesprekken hierover goed en kan er voor het jaareinde een deal zijn. KBC Securities handhaafde het koopadvies voor Mithra. Het aandeel daalde vrijdagochtend 2,5 procent tot 6,25 euro.

9.45 – Franse dienstensector verrast positief

De Franse dienstensector is in september harder gegroeid, maar de industrie krimpt. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van S&P Global.

  • De inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam in september uit op 53,0 tegen 51,2 in augustus. Hiervoor was een index van 50,6 voorzien.
  • De inkoopmanagersindex voor de Franse industrie bleek te zijn afgenomen van 50,6 in augustus naar 47,8 in september, bij een verwachte indexstand van precies 50,0.
  • De samengestelde index steeg zo van 50,4 naar 51,2. Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

9.32 – Handel in ‘metaverse-land’ valt helemaal stil

Beleggers verliezen razendsnel interesse in virtueel vastgoed binnen het metaverse sinds de cryptocrash, meldt Delphi Data. Alle details lees je hier

Het metaverse van Decentraland.
Het metaverse van Decentraland. (Fotocredit: Jeremy Van der Haegen)

9.10 – Brusselse beurs opent met licht verlies

Nog geen vrolijke weekendvibes op de beurs: de Bel20 opent met zowat 0,3 procent verlies. In een week tijd is de index gezakt van zowat 3.600 naar ongeveer 3.500 punten, wat neerkomt op bijna 3 procent weekverlies.

  • In de hoofdindex trekt UCB de kop met een koerswinst van 2,2 procent. Het aandeel werd door Jefferies op de kooplijst gezet.
  • WDP, had last van een negatief analistenrapport van Barclays en levert 3,7 procent in.
  • In de BelMid stijgt EVS 1,5 procent, terwijl Azelis 1,6 procent prijsgeeft.
  • Mithra, dat vanochtend met halfjaarcijfers kwam, wint 1,4 procent. Mithra liet weten dat het vinden van een commerciële partner voor menopauzemiddel Donesta in een stroomversnelling is gekomen.
  • Bij de kleinere aandelen schrijft Unifiedpost 1,9 procent bij. Van de Velde daalt 2,3 procent.
  • Greenyard, dat een omvangrijke herfinanciering afrondde, verliest 1,7 procent.

8.59 – Greenyard herschikt voor honderden miljoenen euro’s aan leningen

Greenyard heeft een nieuwe financieringsovereenkomst ter waarde van 420 miljoen euro en met een looptijd van vijf jaar afgesloten met bestaande en nieuwe kredietverstrekkers. Dat maakte de groenten- en fruitteler deze ochtend bekend. De overeenkomst garandeert volgens het bedrijf de nodige financiële stabiliteit in een “onzekere veranderlijke macro-economische en geopolitieke context”. Het zal de opbrengst gebruiken om de bestaande leningen te herfinancieren.

8.09 – Tesla dondert 4 procent lager na terugroepactie

Autobouwer Tesla sloot gisteravond uiteindelijk met 4 procent verlies af, nadat beleggers het bedrijf afstraften voor een terugroepactie. De constructeur moet in de Verenigde Staten 1,1 miljoen auto’s terugroepen naar de fabriek vanwege een probleem met de elektrische ramen. Meer hier.

7.45 – Beleggersactivist Carl Icahn: “Het ergste moet nog komen”

De legendarische activistische belegger Carl Icahn (86) schetst een somber beeld voor de markten in de komende maanden. Hij verwacht dat er nog koersdalingen op komst zijn. Het grootste probleem volgens hem is dat inflatie niet zomaar verdwijnt. Het enige voordeel is dat er dan ook koopopportuniteiten komen, zo verklaarde hij online op het ‘Best New Ideas in Money’ Festival.

7.17 – IMF kritisch voor stablecoins

De experts bij het Internationaal Monetair fonds zien weinig heil in stablecoins, cryptomunten die een klassieke munt schaduwen. “Stablecoins zijn helemaal niet stabiel en het is onzeker dat hun onderliggende blockchain beter gaat functioneren dan de bestaande betaaltechnologie”, luidt onder meer de kritiek.

6.49 – Aziatische beurzen zakken voor de derde dag op rij

De klad zit erin op de belangrijkste Aziatische beurzen: Hong Kong verliest tussen 0,5 en 1 procent, terwijl Shanghai en Seoul meer dan 1 procent prijsgeven. Tokio is dicht wegens een vakantiedag.

6.31 – Topman MicroStrategy ziet forse stijging Bitcoin op lange termijn

Michael Saylor, de niet onbesproken voorzitter van MicroStrategy, blijft zijn softwarefirma positioneren als een beursgenoteerd schaduwbedrijf voor Bitcoin. Een koers van 500.000 dollar, tegenover minder dan 20.000 dollar vandaag, is volgens hem mogelijk in de komende tien jaar. Lees verder

6.19 – Amerikaanse renteverhoging zindert na

Wall Street is de renteverhoging (75 basispunten) van de Federal Reserve nog niet te boven gekomen. De Nasdaq ging de nacht in met een verlies van 1,4 procent en de Dow Jones verloor 0,4 procent. De S&P500 dook 0,85 procent lager.

Meer