Tesla roept 1,1 miljoen auto’s terug naar de fabriek vanwege onveilige elektrische ramen

Elektrische wagenfabrikant Tesla roept in de Verenigde Staten 1,1 miljoen auto’s terug naar de fabriek vanwege een probleem met de elektrische ramen. De software die die ramen bedient weet mogelijk niet wanneer een obstakel – zoals een vinger – in de weg zit, luidt het. Dat terwijl ze automatisch naar omlaag zouden moeten gaan wanneer ze zo’n sta-in-de-weg detecteren.

Het defect leidt tot een officiële terugroeping van meer dan 1.096.762 auto’s – maar door de technologie van Tesla hoeft alleen de software van de getroffen voertuigen worden geüpdatet.

De terugroepactie heeft betrekking op de Model 3, bouwjaar 2017 tot en met 2022, de Model Y (2020-2021) en de Model S en X (2021-2022). Degenen met getroffen auto’s zullen uiterlijk 13 november door Tesla op de hoogte worden gebracht, zo meldt de Britse krant The Daily Mail.

Op het moment van schrijven krijgt het aandeel Tesla raken klappen op de beurs. Het staat 3,96 procent in het rood, en wordt verhandeld aan 288,88 dollar.

Acht terugroepacties

Het bedrijf heeft in de afgelopen negen maanden acht terugroepacties uitgevaardigd, die doorgaans worden opgelost met over-the-air software-updates:

  • In juli leidde een softwarefout ertoe dat de Duitse autotoezichthouder opriep tot het terugroepen van meer dan 59.000 Tesla-wagens.
  • In mei werd het bedrijf geconfronteerd met twee terugroepacties. De eerste betrof 48.184 voertuigen, vanwege een probleem met de snelheidsweergave in bepaalde Model 3 Performance-voertuigen (2018-2022). Daarna volgde nog een terugroepactie van 129.960 voertuigen wegens oververhitte touchscreens.
  • Op 18 april riep Tesla meer dan 7.000 Tesla Model X-voertuigen van 2021 tot 2022 terug vanwege zijdelingse airbags die bij een botsing niet goed afgaan. Tegelijkertijd werd opnieuw een terugroepactie gehouden voor de Boombox-functie, die de veiligheid van voetgangers in gevaar brengt.
  • Op 24 maart riep Tesla 947 voertuigen terug vanwege een probleem met het achteruitkijk-beeld dat niet onmiddellijk wordt weergegeven nadat de auto in achteruit is gezet. Hierdoor voldeden de voertuigen niet aan Amerikaanse federale veiligheidsnormen.
  • Op 10 februari riep Tesla 578.607 voertuigen terug met de Boombox-functie die volgens de overheidsorganisatie NHTSA wederom niet voldeed aan de federale veiligheidsnormen.
  • Op 9 februari kondigde Tesla aan dat het meer dan 26.000 voertuigen terugriep vanwege defecte voorruit-ontdooisoftware, die volgens de NHTSA het zicht kon verminderen, waardoor bestuurders gevaar liepen.
  • Op 2 februari kondigde Tesla aan 53.822 voertuigen terug te roepen die waren uitgerust met zelfrijdende functies. Die konden volgens het bedrijf een botsing veroorzaken doordat ze niet stopten bij stoptekens.
Meer