Verkoop van virtueel land in het metaverse keldert met 98 procent sinds 2021

Beleggers verliezen razendsnel interesse in virtueel vastgoed binnen het metaverse sinds de cryptocrash.

Na een ongeziene groei in de handel van virtueel land vorig jaar, brokkelt het handelsvolume van digitale lappen grond de afgelopen maanden snel af. Volgens gegevens van Delphi Data zouden de verkoopcijfers van vastgoed binnen 18 metaverse-projecten in elkaar gestort zijn met maar liefst 98 procent. De piek van de populariteit van metaversegrond werd blijkbaar bereikt in november 2021, met een maandelijks handelsvolume tot boven de 8 miljoen dollar.

De boom in virtueel vastgoed werd vorig jaar ingezet nadat techbedrijven zoals Meta en grote financiële spelers zoals Citibank en Grayscale aankondigden dat ze zich zullen moeien in digitale werelden. Die eerste veranderde zelfs zijn bedrijfsnaam van Facebook naar Meta om aan te geven hoe belangrijk het inzetten op een virtuele wereld is voor de techgigant.

De huidige implosie van de handel in virtuele grond is echter weinig verbazend. Digitale activa kregen het de afgelopen maanden zwaar te verduren dankzij onrust op de globale markten. Galopperende inflatiecijfers, stijgende rentevoeten en een ontluikende energiecrisis in Europa zorgen voor veel onzekerheid bij beleggers, die investeringen in digitale activa daarom voorlopig liever afhouden. ‘s Werelds meest waardevolle cryptomunt Bitcoin verloor sinds november 2021 meer dan de helft van zijn totale marktwaarde.

Digitale landkoorts

Nochtans was virtueel vastgoed volgens de metaverse-bedrijven the next big thing. Dat leidde vorig jaar tot een soort digitale landkoorts, waarbij beleggers de beste lappen grond probeerden op te kopen, soms voor miljoenen dollars. Zo opende grootbank JP Morgan in februari nog een lounge in het metaverse van Decentraland. De bank verwachtte destijds dat advertentie-uitgaven in het metaverse tegen 2027 zullen oplopen tot maar liefst 18,41 miljard dollar.

Nu de hype rond virtueel vastgoed is gaan liggen, stellen steeds meer beleggers het nut van die digitale lappen grond in vraag. Volgens sommige critici zou er een overaanbod van die activa zijn, waardoor er te weinig schaarste is om kopers aan te lokken. 

Toch kan het metaverse altijd nog een comeback maken. In juni kondigden techgiganten Meta en Microsoft het Metaverse Standards Forum aan. Dit zou een soort centrale organisatie moeten worden van alle ontwikkelaars en bedrijven die werken aan een metaverse. Enkele van de grootste bedrijven ter wereld zetten dus nog steeds fors in op de toekomst van digitale werelden. 

(kg)

Meer