Cryptomunt SAND ziet koers met 65 procent exploderen door te weerstaan aan invloed van Meta

De cryptomunt van metaverse The Sandbox noteert een rally van 65 procent binnen de laatste 7 dagen. Kritiek op Meta lijkt de oorzaak.

Volgens gegevens van CoinMarketCap ziet de koers van SAND, cryptomunt van metaverse The Sandbox, op het moment van schrijven een stijging van 12,7 procent. Daarmee is één SAND-munt momenteel 1,28 dollar waard. Afgelopen week noteert de cryptomunt zelfs een stijging van zo’n 65 procent. Ook MANA, de munt van metaverse Decentraland doet het goed met een rally van 9 procent. Er is een duidelijke reden waarom die digitale activa zo goed boeren tijdens de cryptoberenmarkt.

Vorige week kondigden techgiganten Meta (moederbedrijf Facebook) en Microsoft het Metaverse Standards Forum aan. Dit zou een soort centrale organisatie moeten worden van alle ontwikkelaars en bedrijven die werken aan een metaverse.

Sebastien Borget, medeoprichter en COO van Pixowl studio, ontwikkelaar van The Sandbox, uitte op sociale media echter duidelijk zijn afkeer van een eventuele samenwerking of overname door bedrijven zoals Meta. “Zou de aankoop van virtuele werelden zoals The Sandbox door Meta je bullish maken?”, vroeg iemand op Twitter. “Dit zal nooit gebeuren”, reageerde Borget droogjes.

“Digitaal kolonialisme”

The Sandbox en Decentraland zijn beide gebouwd op het systeem van Ethereum. Beide spellen kwamen de afgelopen maanden vooral in de pers door de verkoop van virtuele lappen land in hun metaverse, die soms miljoenen euro’s waard zijn. 

De twee metaverses zijn beide pioniers voor het praktische commerciële gebruik van NFT’s, unieke tokens op blockchain die cosmetische items en vastgoed kunnen voorstellen in een virtuele wereld. Daarom zijn de bedrijven een uitstekend doelwit voor takeovers door techgiganten. De ontwikkelaars weerstaan tot nu toe echter aan de verleiding om hun systemen te verkopen, wat beloond wordt door aandacht van cryptobeleggers.

Het Metaverse Standards Forum, waar ook de Chinese e-commercetitaan Alibaba en Japans conglomeraat Sony lid van zijn, wil de samenwerking tussen honderden metaverses mogelijk maken. Vele ontwikkelaars zijn echter kritisch over de doeleinden van de organisatie. Yat Siu, oprichter en voorzitter van softwarebedrijf Animoca Brands, benoemde de ambities van Meta eerder al als “digitaal kolonialisme”. “Uiteindelijk vechten we voor een gedecentraliseerde toekomst en dit zijn bedrijven die aandeelhouders vertegenwoordigen”, zei Danny Greene van Meebits aan cryptosite Decrypt.

(am)

Meer