Live Beursblog – 21 oktober 2022 – Business AM

22.09 – Wall Street sluit laatste handelsdag van de week overtuigend in het groen af

Wall Street gaat goedgezind het weekend in. De Amerikaanse beurzen hebben de afgelopen uren nog forse winsten geboekt. Zo won de Dow Jones 2,45 procent en sloot de Nasdaq 2,3 procent hoger af. De S&P500 eindigde 2,35 procent in de plus.

Snap kon weliswaar niet mee profiteren van het positieve beurssentiment. Dat aandeel dook maar liefst 28 procent lager. Beleggers reageerden teleurgesteld op het kwartaalrapport. Daaruit bleek dat het socialemediabedrijf het jongste kwartaal afsloot met een verlies van 360 miljoen dollar, tegenover een verlies van 72 miljoen dollar een jaar eerder.

Hiermee sluiten we de beursblog af. We wensen je een fijn weekend!

21.21 – Olieprijs wint terrein

De prijs van een vat WTI-olie is gestegen met 0,55 procent tot 85 dollar. Een vat Brent-olie wordt momenteel verkocht voor 93,45 dollar, wat 1,15 procent meer is dan gisteren.

Media meldden dat Beijing een versoepeling van enkele quarantainemaatregelen voor bezoekers aan het land overweegt. Het strikte zero-COVID-beleid van China heeft de vraag naar ruwe olie verminderd.

De Amerikaanse president Joe Biden kondigde deze week de vrijgave aan van 15 miljoen vaten ruwe olie uit de strategische reserves van het land, de laatste tranche van een vrijgave van in totaal 180 miljoen vaten. De regering zei ook dat het zal overgaan tot het aanvullen van de reserves als de ruwe olieprijs richting 70 dollar per vat afzakt, in een poging om een bodem[prijs] te bieden. Dit zou binnenlandse producenten moeten stimuleren om de productie te verhogen. Meer weten? Klik hier.

20.47 – Elon Musk: “Een recessie kan tot 2024 duren”

Na Jeff Bezos, oprichter van Amazon, waarschuwt nu ook Tesla-baas Elon Musk voor turbulente economische tijden. De miljardair is ervan overtuigd dat een recessie wereldwijd kan duren tot de lente van 2024. Meer weten? Lees dan zeker dit bericht op onze site.

19.49 – Mooi kwartaalrapport kan American Express niet uit de rode zone houden

Het aandeel van American Express noteert 3,1 procent lager. Nochtans kon het betaalbedrijf uitpakken met mooie kwartaalcijfers. De omzet steeg het afgelopen kwartaal tot 13,6 miljard dollar, een recordhoogte. De winst per aandeel bedroeg 2,47 dollar.

Beleggers laten zich misschien afschrikken door de provisies voor wanbetalingen. American Express zette het voorbije kwartaal 778 miljoen dollar aan provisies in de boeken. Dat is meer dan wat de analisten voor ogen hadden (573 miljoen dollar).

18.54 – Crescent duikt door flashcrash even fors lager

Het aandeel van het Leuvense technologiebedrijf Crescent was deze voormiddag even gezakt met maar liefst 99 procent tot 0,0001 euro. In zo’n geval wordt er gesproken van een flashcrash. Crescent sloot de Europese handelsdag uiteindelijk 9,3 procent lager af.

Het is momenteel niet duidelijk wat tot die forse koersdaling heeft geleid. Het bedrijf vermoedt dat er sprake was van een technische oorzaak.

18.33 – Fed-bestuurder: “We kunnen de rente niet blijven verhogen met 75 basispunten”

Na havikachtige uitspraken van enkele Fed-bestuurders eerder deze week waarschuwt een collega van hen nu dat de Federal Reserve de rente niet met 75 basispunten kan blijven verhogen. “Ik hoor nu veel bezorgdheid dat we te ver gaan. We moeten echt goed nadenken over hoe restrictief we moeten zijn”, zegt Mary Daly, voorzitter van de Federal Reserve Bank of San Francisco.

Mary Daly – David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images

18.05 – Consumentenvertrouwen eurozone onverwacht verbeterd

Het consumentenvertrouwen in de eurozone is in oktober onverwacht licht verbeterd, maar bleef wel in negatief terrein. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de Europese Commissie. De index, die het vertrouwen weergeeft, verbeterde van -28,8 in september naar -27,6 deze maand, waar gerekend werd op een verslechtering tot 30,1 negatief.

17.43 – Bel20 sluit laatste handelsdag nipt in het groen af

Terwijl de Eurostoxx50 vandaag wat terrein moest prijsgeven (-0,5 procent), kon de Bel20 nipt het hoofd boven water houden. De Belgische index won 0,2 procent.

 • De sterkste prestatie binnen die aandelenkorf staat vandaag op naam van ArgenX. Dat aandeel schoot 3,6 procent hoger, na gisteren ruim 2 procent dieper te duiken.
 • Sofina is met een verlies van 2,35 procent het kneusje van de Belgische klas.

17.24 – Familie Gheysens investeert in gezondheidszorg van de toekomst

De familie Gheysens, vooral bekend om haar activiteiten in de ontwikkeling van internationale vastgoedprojecten die ze bundelt binnen de Ghelamco Group, diversifieert haar investeringen en zet nu ook in op de gezondheidszorg van de toekomst. Dat gebeurt via Leadlife, een centrum met focus op levensstijl dat zich in de eerste plaats op bedrijven richt. Meer weten? Lees dan zeker dit artikel.

16.39 – Wall Street schudt slechte start van zich af

De Amerikaanse aandelenmarkten gaan in de vroege handel licht omhoog na een licht lagere start.

De Dow Jones steeg 0,7 procent, terwijl de S&P 500 0,3 procent won. Bij de Nasdaq veranderde er weinig.

16.34 – Staaldraadfabrikant Bekaert sluit Duitse fabriek

Bekaert heeft besloten om zijn Europese staaldraaddivisie samen te voegen in het Verenigd Koninkrijk en de activiteiten in zijn fabriek in het Duitse Gelsenkirchen uit te faseren aan het einde van 2023. Meer hier.

15.39 – Snap krijgt een pandoering van bijna 30 procent

De beleggers straffen het socialemediabedrijf Snap af na de publicatie van de kwartaalresultaten gisteren nabeurs. Het aandeel tuimelt maar liefst 28,5 procent naar beneden. Het bedrijf achter Snapchat gaf bij de voorstelling van de kwartaalresultaten geen outlook en waarschuwde voor operationele onzekerheden.

15.33 – Wall Street start de handelsdag in het rood

Wall Street gaat kopje onder na het luiden van de openingsbel. De Dow Jones start de handelsdag 0,15 procent lager en de Nasdaq noteert na enkele minuten handelen 0,6 procent in de min. De S&P500 verliest 0,35 procent.

15.04 – “Wij vragen ons af of de Fed zal slagen. Eigenlijk doet de Fed dat ook”

David Einhorn, de voorzitter van hedgefonds Greenlight, ziet de berenmarkt wel nog even duren. Volgens Einhorn speelt de Fed, de Amerikaanse centrale bank, hier een grote rol in.

Einhorn in 2015 — foto: Getty
 • “Zolang het officiële beleid (van de Fed) erop gericht is de aandelenmarkt te laten dalen, zodat mensen minder rijk zijn, zodat ze minder dingen kopen, zodat de prijzen niet meer stijgen, terwijl er niets wordt gedaan aan het fiscale beleid, geloven wij dat de juiste houding is om bearish te zijn op aandelen en bullish op inflatie”, stelt hij.
 • Einhorn denkt dus dat de Fed er niet in zal slagen de prijsstijgingen af te remmen, aangezien de inspanningen van de toezichthouder worden ondermijnd door torenhoge overheidsuitgaven. “Wij vragen ons af of de Fed zal slagen”, klinkt het in een nota aan beleggers. “Eigenlijk doet de Fed dat ook.”
 • De topman is van plan een voorraad liquide middelen aan te leggen en te investeren zodra er koopjes opduiken, zo bericht Business Insider nog.

14.18 – Gaat regering-Biden Twitterdeal blokkeren?

Een nieuwe onverwachte wending in de Twittersaga. De regering-Biden zou bekijken of enkele deals van de ondernemingen van Elon Musk getoetst moeten worden aan criteria op het vlak van nationale veiligheid, onthulde nieuwsdienst Bloomberg. Daarbij de deals van het satellietnetwerk Starlink (SpaceX), dat cruciaal is voor Oekraïne, maar ook Musks plan om Twitter te kopen.

Die aankoop zou volgens plan gebeuren met steun van buitenlandse financiers, die daarmee invloed – en via de raad van bestuur mogelijk ook zeggenschap – krijgen binnen Twitter, dat als sociaal medium de publieke opinie kan beïnvloeden en bovendien een massa persoonlijke gegevens beheert.

Op datzelfde Twitter reageerde Elon Musk met een schaterlachende emoji op de suggestie dat hierdoor de Twitterdeal, die hij zelf te duur vindt, afgeblazen zou kunnen worden.

14.01 – Het Britse pond verliest opnieuw terrein

Het Britse pond kreeg gisteren een boost nadat Liz Truss zei dat ze opstapt als premier van het Verenigd Koninkrijk. Maar intussen noteert de Britse munteenheid opnieuw lager. De koers van die munt ten opzichte van de greenback is in vergelijking met deze ochtend gedaald met zo’n 1 procent tot 1,11 dollar.

13.09 – Voorlopig rotdag voor Europese beurzen

De Europese beurzen noteerden rond het middaguur lager in een markt die nog altijd reageert op stijgende obligatierentes.  

 • De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde een min van 1,3 procent op 392,20 punten.
 • De Duitse DAX liet een daling zien van 1,6 procent naar 12.568,80 punten.
 • De Franse CAC 40 noteerde een verlies van 1,8 procent met een stand van 5.980,13 punten.
 • De Britse FTSE daalde 0,9 procent naar 6.884,30 punten.

12.22 – “Brandstof voor de dollar is op”

Voorlopig is 2022 in de valutawereld echter absoluut het jaar van de dollar. Maar het moet heel raar lopen als dat straks ook voor 2023 geldt, denkt Joost Derks van iBanFirst. Lees verder

11.41 – Staat Twitter voor grote kuis?

11.18 – Vertrouwen Belgische consument stabiliseert op uiterst laag niveau

Het consumentenvertrouwen in België is in oktober op een laag niveau gestabiliseerd. Dat liet de Nationale Bank weten. De index kwam in oktober op min 27 uit, gelijk aan de index in september, toen het vertrouwen een “forse daling” liet zien.

“De bezorgdheid van de huishoudens blijft zeer groot, ook al waren ze iets minder pessimistisch over de algemene economische vooruitzichten in België voor de volgende twaalf maanden”, aldus de NBB.

bron: Nationale Bank

11.01 – Sleurt Snap straks Meta mee naar omlaag?

Uit de indicatieve handel voorbeurs is op te maken dat socialmediareus Meta straks bij de opening van de Amerikaanse beurzen deze namiddag een klap van circa 4 procent te wachten staat. Dat kan te maken met de barslechte cijfers van zijn kleinere concurrent Snap (Snapchat).

10.17 – Bpost tuimelt

Het aandeel Bpost is in vrije val vandaag. Dat zou te maken hebben met de eerdere winstwaarschuwing van de Nederlandse evenknie van BPost, PostNL: de torenhoge kosteninflatie en daling van de pakjesvolumes waarvan gewag wordt gemaakt door de Nederlanders, zijn factoren die ongetwijfeld ook in België spelen. Meer hier

10.07 – ‘Dr. Doom’ Nouriel Roubini blijft nickname alle eer aandoen: “Crisis wordt erger dan de jaren zeventig”

“Op korte termijn zijn er ten minste drie negatieve aanbodschokken. In eerste instantie COVID, Rusland/Oekraïne, en nu het beleid ten aanzien van China”. Dat zegt Nouriel Roubini, de economieprofessor die faam verwierf met zijn correcte analyses tijdens de financiële crisis van 2008-2009, in een podcast van Bloomberg.

Foto: Getty

“Ze zullen de potentiële groei verminderen en de productiekosten verhogen. En als je dan een ruim monetair begrotingsbeleid voert, dan eindigen we zoals in de jaren zeventig: met inflatie en speculatie, en ook met een schuldencrisis. Het wordt dus erger dan de jaren zeventig”, betoogt de eeuwige beer. Het gaat hem daarbij dus niet alleen om de korte termijn: de gevolgen van de klimaatverandering, cyberoorlogen, balkanisering, protectionisme en deglobalisering bedreigen de economische vooruitzichten op lange termijn.

10.00 – Maakt Boris Johnson comeback?

Wat obligatietraders en valutahandelaars ongetwijfeld in de gaten houden: in de Britse pers wordt gespeculeerd op een comeback van Boris Johnson als premier, een scenario dat velen voor onmogelijk hielden.

09.43 – Adidas dondert 7 procent lager

De beurskoers van Adidas is dit jaar al ruim gehalveerd en kreeg vanochtend een nieuwe klap van ruim 7 procent, na de sombere financiële update van gisteren. Lees verder

09.04 – Bel20 opent in het rood

De Bel20-index verliest in de eerste handelsminuten ongeveer 0,4 procent en zakt daardoor tot circa 3.425 punten.

 • In de hoofdindex trekt Argenx de kop met een koerswinst van 1,2 procent. Verder noteert alleen D’Ieteren in het groen, met een stijging van 0,4 procent. 
 • Sofina en Aperam noteren onderaan in de Bel20 met verliezen van 1,9 en 1,5 procent. 
 • In de BelMid wint Sipef 1,2 procent. Bpost daalt 3,9 procent. De Nederlandse sectorgenoot PostNL kwam vanochtend met een winstwaarschuwing. 
 • Bij de kleinere aandelen stijgt Nyxoah 2,4 procent, en daalt MDxHealth 2,6 procent. 
 • Biocartis, dat vanochtend de omzetverwachting voor dit jaar verlaagde, maar wel positiever werd over de marge, daalt 1,3 procent. 

08.16 – Lagere opening van Europese beurzen verwacht

De Europese beurzen gaan volgens de futures een rode opening tegemoet. Het futuresplatform IG voorziet een openingsverlies van 33 punten voor de Duitse DAX en een min van 43 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 26 punten lager te openen. De aandelenmarkten in Europa zijn gisteren nog licht hoger geëindigd.

07.42 – Bone Therapeutics wordt BioSenic

Het Waalse farmabedrijf Bone Therapeutics houdt komende maandag 24 oktober een buitengewone vergadering waarop de aandeelhouders zal worden gevraagd de eerdere aangekondigde overname door het Franse Medsenic goed te keuren. Bone Therapeutics wordt dan ook omgedoopt tot BioSenic.

“Deze operatie zorgt ervoor dat de risico’s voor de aandeelhouders worden beperkt en tegelijk het potentieel voor waardecreatie wordt verhoogd”, benadrukte voorzitter Jean Stéphenne van Bone. De nieuwe onderneming wil eind dit jaar vers kapitaal ophalen met de uitgifte van nieuwe aandelen.

Bone had eind september nog maar 2,8 miljoen aan middelen in kas. Dat blijkt uit de kwartaalupdate van het bedrijf. Het farmabedrijf verwacht dit jaar een cash burn van 8 tot 10 miljoen euro. Bone meent dat het slechts over voldoende middelen beschikt om het tot het eerste kwartaal van 2023 uit te houden.

07.25 – Snap moet vrezen voor klap van 27 procent

Beleggers kunnen straks reageren op de gisteren nabeurs gepubliceerde kwartaalcijfers van social mediabedrijf Snap. Het aandeel gaat in de voorlopige handel hard onderuit – zowat min 27 procent – omdat het bedrijf achter Snapchat geen outlook afgaf en waarschuwde voor operationele onzekerheden.

Het bedrijf kampt met een uitdagende advertentiemarkt, onder meer door de oplopende inflatie, zorgen over een recessie en privacyregels van Apple die vorig jaar zijn ingevoerd. Mogelijk zullen ook de beurskoersen van andere socialmediabedrijven onder druk komen te staan.

Evan Spiegel, costichter van Snap – Getty Images

07.05 – EU-prijsplafond voor gas krijgt groen licht

Om naar uit te kijken vandaag: hoe zal de gasmarkt reageren op het nachtelijke EU-akkoord over prijslimieten?

06.31 – Wall Street duikt lager, klap voor Tesla

Goeiemorgen! Wall Street sloot de handelsdag gisteren in het rood af. De Dow Jones verloor 0,3 procent en de S&P500 en De Nasdaq doken 0,6 procent lager. Onder meer Tesla liep in de kijker. De producent van elektrische wagens legde een niet zo overtuigend kwartaalrapport op tafel. Het aandeel verloor uiteindelijk 6,65 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20