Tesla boekt recordomzet; ziet zichzelf uitgroeien tot meest waardevolle onderneming ter wereld

Autobouwer Tesla heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een recordomzet gerealiseerd. Ook de winst kwam heel dicht bij een absoluut piekniveau. Toch lijkt het erop dat de constructeur er niet in zal lukken om de vooropgestelde productiedoelstellingen voor het hele jaar te halen, al verwacht chief executive Elon Musk ook tijdens het vierde kwartaal nieuwe recordresultaten.

Op termijn ziet de topman de autobouwer zelfs met grote voorsprong het meest waardevolle bedrijf van de wereld worden.

Recordverkoop

Tesla boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 21,5 miljard dollar. Dat was 56 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De constructeur registreerde daarmee de hoogste kwartaalinkomsten uit zijn geschiedenis.

Ook de winst steeg met 75 procent tot 3,7 miljard dollar, maar dat resultaat bleef nog wel 2 procent onder het absolute recordniveau dat de Amerikaanse constructeur tijdens het eerste kwartaal van dit jaar had gemeld.

Tesla gaf nog aan tijdens het voorbije kwartaal 365.923 auto’s te hebben geproduceerd. Dat vertegenwoordigde een stijging met 50 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er werden tijdens het derde kwartaal van dit jaar anderzijds 343.830 wagens verkocht. Ook dat was een nieuw record. Vorig jaar leverde het derde kwartaal een verkoop van 241.991 wagens op.

Ondanks de recordverkoop wezen analisten erop dat de productie bij Tesla het voorbije kwartaal 20.093 exemplaren groter was dan de afzet. “Dat is de grootste kloof die de voorbije twee jaar moest worden opgetekend”, betoogden de analisten.

Elon Musk maakte in een reactie echter duidelijk zich over een mogelijke vertragende vraag geen zorgen te maken. “Tesla verkoopt elke auto die wordt geproduceerd”, beloofde hij. Hij wees erop dat de fabriek van Tesla in Berlijn inmiddels 2.000 wagens per week bouwt. Ook de vestiging in Austin zal volgens hem binnenkort dat niveau bereiken.

Apple – Aramco

De analisten stelden ook dat Tesla er wellicht niet in zal lukken om doelstellingen te halen die Musk eerder dit jaar naar voor had geschoven. In april had de topman nog aangegeven dat Tesla dit jaar ongeveer 1,5 miljoen wagens zou produceren.

Na negen maanden registreerde het bedrijf echter een productie van 929.200 exemplaren. Om de voorspelling van Musk te kunnen invullen, zou tijdens het laatste kwartaal van het jaar dan ook nog een productieniveau van 570.800 eenheden moeten worden gehaald. Vorig jaar haalde Tesla over de volledige twaalf maanden een productie van 936.000 wagens.

Musk wierp op dat het bedrijf uitkijkt naar een recordbrekend vierde kwartaal. Wanneer de doelstellingen zouden worden gemist, moet er volgens hem worden gewezen naar logistieke knelpunten. Het bedrijf ondervond immers moeilijkheden om voldoende schepen, treinen en vrachtwagens te vinden om de geproduceerde wagens naar de verkooppunten te krijgen.

“De fabrieken draaien op volle toeren”, beklemtoonde Musk. Hoewel Tesla op het gebied van omzet nog altijd een bescheiden niveau haalt in vergelijking met de gevestigde grote constructeurs, is het bedrijf van Musk met voorsprong de meest waardevolle autobouwer van de wereld.

De topman voegde eraan dat Tesla op termijn ook het meest waardevolle bedrijf van de hele wereld zou kunnen worden. Tesla heeft momenteel een waarde van 700 miljard dollar. Apple voert de wereldwijde rangschikking aan met een waarde van 2.300 miljard dollar, gevolgd door Saudi Aramco met ongeveer 2.000 miljard dollar.

Uiteindelijk zou Tesla volgens Elon Musk zelfs meer waard kunnen worden dan Apple en Aramco gecombineerd.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20