Live Beursblog – 2 december 2022 – Business AM

22.08 – Wall Street komt klap jobrapport te boven

Het Amerikaanse jobrapport had Wall Street diep in het rood geduwd bij de start van de handelsdag. Daaruit bleek dat er meer jobs waren bijgekomen dan verwacht. Daardoor vrezen beleggers dat de Federal Reserve in december een vervolg zal geven aan de forse renteverhogingen. Uiteindelijk hebben ze het nieuws een plaats kunnen geven. De Dow Jones heeft zelfs de handelsdag 0,1 procent in het groen afgesloten. Na het luiden van de openingsbel noteerde de index nog 0,85 procent in het rood.

Ook de S&P500 en de Nasdaq konden een groot deel van de verliezen wegwerken, maar slaagden er net niet in om in de groene zone te eindigen. De S&P500 verloor uiteindelijk 0,1 procent en de Nasdaq 0,2 procent.

Dit was het voor vandaag. Volgend weekend zijn we er opnieuw. Tot dan!

21.36 – De banken op Wall Street zetten het mes in de bonussen

JPMorgan, Bank of America en Citigroup overwegen om de bonussen voor hun investeringsbankiers met maar liefst 30 procent te verlagen. Dat meldt het persagentschap Bloomberg op basis van interne bronnen.

20.32 – “De inflatie zal tijdig zakken naar het gewenste niveau”

Christine Lagarde, voorzitter van de ECB, heeft er tijdens een paneldiscussie op gewezen dat de monetaire instelling er alles aan moet doen om de inflatieverwachtingen te temperen. “Wij moeten het publiek, de waarnemers en de commentatoren duidelijk maken dat de inflatie in alle scenario’s tijdig zal terugkeren naar onze middellangetermijndoelstelling. Dat is het beste wat we in de huidige omstandigheden kunnen doen”, klonk het.

Ook bij de andere centrale banken in de wereld horen we soortgelijke geluiden. “Als de inflatie nog meer gaat schommelen, maakt dat de geloofwaardigheid van het geldbeleid belangrijker dan ooit”, zei Philip Lowe, voorzitter van de centrale bank van Australië, onlangs. Lees er alles over in deze bijdrage op onze site.

19.46 – Credit Suisse heeft topdag achter de rug op de beurs

Credit Suisse won vandaag 9,3 procent op de Zwitserse beurs. Dat was de sterke stijging in maar liefst twee jaar. De Zwitserse bank heeft die opmerkelijke prestatie te danken aan de voorzitter Axel Lehmann. Hij zei in een interview met Bloomberg dat dat de liquiditeit verbeterde en dat er een einde kwam aan de enorme uitstroom van klantenactiva die de markten angst inboezemde. In vergelijking met begin dit jaar noteert het aandeel nog zo’n 65 procent in de min.

Axel Lehmann – Hollie Adams/Bloomberg via Getty Images

18.37 – Wall Street werkt deel van de verliezen weg

Kort na het luiden van de openingsbel doken de Amerikaanse indexen de dieperik in. Het beter dan verwachte jobrapport deed de beleggers naar de uitgang vluchten. Nu ze het nieuws hebben laten bezinken, werkt Wall Street een deel van de verliezen weg.

De S&P500 noteert nu 0,45 procent in de min, tegenover 1 procent na de opening van Wall Street. De Nasdaq kan het verlies verkleinen van 1,3 naar 0,7 procent. De Dow Jones moet nog 0,2 procent om het verlies weg te werken. Eerder vandaag noteerde die index nog 0,85 procent in de min.

18.18 – EU bereikt akkoord over prijsplafond Russische olie

De Europese Unie heeft vrijdag een akkoord bereikt over een limiet van 60 dollar voor een vat Russische olie, wat de weg vrijmaakt voor de G7 om het prijsplafond maandag te lanceren. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van uitspraken van diplomaten.

Het prijsplafond verbiedt westerse bedrijven om Russische olie te verzekeren, financieren of verzenden, tenzij de olie onder de 60 dollar per vat wordt verkocht. Daarmee blijft Russische olie beschikbaar, maar kan Moskou de opbrengst niet zo makkelijk inzetten om de oorlog in Oekraïne te financieren.

Russische functionarissen hebben herhaaldelijk gedreigd de olie-export stop te zetten als reactie op het plafond, met het argument dat de sanctie de marktdynamiek verstoort en zou kunnen leiden tot een grote stijging van de mondiale prijzen. Vrijdag waren er nog geen tekenen dat Rusland was begonnen zijn olie van de wereldmarkten terug te trekken.

17.39 – Amerikaans banenrapport deert de Bel20 niet

De Eurostoxx50 heeft de laatste handelsdag van deze week 0,2 procent in het rood afgesloten. De Bel20 daarentegen schoot 1,5 procent hoger.

 • De Belgische sterindex heeft die mooie prestatie te danken aan de financiële instellingen. Zo won KBC 4,9 procent en deed Ageas er 4,7 procent bij.
 • D’Ieteren was met een verlies van 1,05 procent de hekkensluiter van de aandelenkorf.

16.53 – Zet het banenrapport de Fed onder druk om de rente opnieuw fors te verhogen?

De bestuursleden van de Amerikaanse centrale bank komen op 13 en 14 december opnieuw samen om het rentebeleid te bespreken. De jobcijfers zullen ongetwijfeld een grote impact hebben op de rentebeslissing.

Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, had eerder deze week tijdens een speech aangegeven dat er in december waarschijnlijk een minder forse renteverhoging volgt, maar de sterker dan verwachte arbeidsmarkt zou wel eens roet in het eten kunnen gooien. Volgens Powell is het belangrijk dat de arbeidsmarkt meer moet afkoelen, wil de Fed er zeker van zijn dat de inflatie een duurzame neerwaartse beweging zal maken in de richting van zijn doelstelling van 2 procent. Lees er alles over in deze analyse.

Jerome Powell – Al Drago/Bloomberg via Getty Images

15.44 – Amerikaans banenrapport duwt Wall Street in het rood

Het Amerikaanse banenrapport voedt de angst dat de Federal Reserve in december opnieuw de rente fors zal verhogen; De Fed-voorzitter Jerome Powell gaf eerder deze week nog aan dat de arbeidsmarkt meer moet afkoelen wil de Fed er zeker van zijn dat de inflatie een duurzame neerwaartse beweging zal maken in de richting van zijn doelstelling van 2 procent.

De Dow Jones noteert na zo’n tien minuten handelen 0,85 procent in de min en de S&P500 laat 1 procent liggen. De Nasdaq moet zelfs 1,3 procent prijsgeven.

15.37 – Pfizer investeert 1,2 miljard euro in Puurs

De Amerikaanse farmareus Pfizer kondigt aan 1,2 miljard euro te gaan investeren in zijn site te Puurs. Die vestiging werd tijdens de coronacrisis wereldwijd bekend als productiecentrum voor vaccins. Pfizer krijgt applaus van Vlaams minister-president Jan Jambon.

15.27 – “Amerikaanse arbeidsmarkt is nog steeds veel te heet voor de Fed”

Volgens de economen van ING verhoogt het zopas verschenen banenrapport de kans dat de Amerikaanse centrale bank nog even doorgaat met forse renteverhogingen die de economie afkoelen. “De banengroei is weliswaar aan het vertragen, maar niet snel genoeg voor de Fed”, schrijven ze in een eerste reactie. “De Amerikaanse arbeidsmarkt blijft veel te hot voor de centrale bank.”

15.06 – Metalen hebben sterke maand achter de rug

Zowel industriële metalen als edele metalen hebben een sterke maand november achter de rug, zo blijkt uit een grafiek van Saxo Bank. Maar de grootste stijger onder de grondstoffen is … katoen.

14.46 – Banengroei in VS sterker dan verwacht, maar beurzen vinden dat maar niets

De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in november sterker dan verwacht gestegen. Dat bleek uit het officiële Amerikaanse banenrapport:

 • Afgelopen maand was er sprake van een banengroei van 263.000. De markt had een stijging van 200.000 banen verwacht.
 • De werkloosheid kwam in november uit op 3,7 procent, net als in oktober.
 • Voor september gold een neerwaartse herziening met 46.000 banen van 315.000 naar 269.000. Maar voor oktober was er een opwaartse bijstelling van 23.000 naar 284.000.

De beurzen reageren negatief. Een sterke banengroei geeft de Amerikaanse centrale bank immers meer ruimte om de rente sterk te verhogen, en dat is slecht nieuws voor aandelen.

13.24 – Ontslagen in techsector: Uber springt niet op kar

12.22 – Beurzen houden adem in voor Amerikaans banenrapport

De Europese beurzen noteerden deze middag verdeeld in afwachting van het Amerikaanse banenrapport.

 • De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde fractioneel hoger op 443,80 punten.
 • De Duitse DAX liet een stijging zien van 0,2 procent naar 14.522,20 punten.
 • De Franse CAC40 noteerde een verlies van 0,3 procent met een stand van 6.738,32 punten.
 • De Britse FTSE daalde 0,2 procent naar 7.541,73 punten.

“Beleggers wachten op het Amerikaans banenrapport vanmiddag”, zegt beleggingsadviseur Justin Blekemolen van Lynx. “De markt moet rekening houden met verhoogde volatiliteit rondom de bekendmaking van de cijfers. De volumes zijn wat lager en hierdoor zijn de bewegingen rondom belangrijke data weer wat groter.”

12.17 – Weer onrust in cryptoland na hack

Het cryptobedrijf Ankr bevestigde dat hackers zijn aBNB-token hebben misbruikt. De Web3-operator zei samen te werken met de beurzen om de handel onmiddellijk te stoppen. CEO Changpeng Zhao van Binance meldde dat de hackers in staat waren om een privésleutel van een ontwikkelaar te besmetten met een kwaadaardige code. Binance bevroor inmiddels circa 3 miljoen dollar die de hackers naar de Binance-beurs hadden overgeboekt.

11.34 – Japanse smaakversterker schiet hoger dankzij zijsprong naar wereld van computerchips

Het in Tokio gevestigde Ajinomoto Group, dat zich voornamelijk richt op de productie van smaakversterker MSG, maakt ook isolatiefolie voor computerchips. Het product, Ajinomoto Build-Up Film of: ABF, is zelfs een van de belangrijkste elementen voor de fabricage van halfgeleiders.

Na de uitleg, het nieuws: Het bedrijf zal mogelijk meer investeren dan de geplande som van 17 miljard yen (120 miljoen euro) om aan een grotere vraag naar zijn chipproduct te voldoen, zo opperde CEO Taro Fujie tegenover Bloomberg. En dat stuwt de aandelenkoers van Ajinomoto naar ongekende hoogten.

Bron: Google
 • Het aandeel steeg donderdag op de beurs van Tokio met 3,8 procent, tot een recordhoogte van 4.501 yen (31 euro).
 • Die beweging overtrof het intraday record van woensdag van 4.342 yen (30 euro).
 • De koers van het aandeel is dit jaar tot 1 december met ongeveer 29 procent gestegen.

11.02 – Ryanair vervoert meer passagiers

Ryanair heeft in november meer passagiers vervoerd dan in dezelfde maand een jaar eerder, toen het vliegverkeer nog te lijden had onder de coronamaatregelen:

 • In november vervoerde Ryanair 11,2 miljoen passagiers. Een jaar eerder lag dit aantal op 10,2 miljoen.
 • Tot en met november vervoerde Ryanair dit jaar 158,4 miljoen passagiers, een stijging van 144 procent op jaarbasis.
 • De bezettingsgraad kwam in november uit op 92 procent, tegenover 87 procent in dezelfde periode een jaar eerder.
 • Dit jaar ligt de bezettingsgraad nu op 91 procent, 10 procentpunt meer dan vorig jaar.

10.23 – Kanye West (Ye) koopt Parler dan toch niet en is geschorst op Twitter

De omstreden rapper Kanye West, die nu als Ye door het leven gaat, wordt dan toch niet de nieuwe eigenaar van het socialmediaplatform Parler. De deal is twee weken geleden al geannuleerd. Op Twitter is hij dan weer geschorst, na een korte comeback. Zijn antisemitische berichten zetten volgens eigenaar Elon Musk aan tot geweld en dat is strijdig met gebruiksvoorwaarden, zo legde Musk persoonlijk uit.

09.53 – Bpost maakt gewone postzegel 16,8 procent duurder

Bpost trekt de prijzen voor postzegels fors op vanaf 1 januari:

 • De non-priorzegel, goed voor 82 procent van de verzendingen, gaat van 1,19 euro per stuk naar 1,39 euro. Dat is een verhoging met 16,8 procent.
 • Het priortarief gaat van 1,89 euro naar 2,17 euro, of een stijging met 14,8 procent.

09.05 – Brusselse beurs opent met verlies

De Bel20 schiet met 0,3 procent verlies uit de startblokken:

 • Een handvol aandelen noteert in het groen, waarbij UCB en Ageas de kop trekken met winsten van 0,6 en 0,7 procent.
 • Onderaan de Bel20 zijn de verliezen beperkt. Colruyt is één van de grootste dalers, met een verlies van 1,1 procent. Morgan Stanley gaf Colruyt een Onderwogen advies. Argen-X is evenwel de grootste daler met 1,7 procent koersverlies.

08.31 – KBC mag Ierse kredietportefeuille verkopen aan Bank of Ireland

De Ierse tak van KBC heeft toestemming gekregen van Paschal Donohoe, de minister van Financiën, om zijn kredietportefeuille te verkopen aan de grootbank in Dublin. Dit maakte KBC deze ochtend bekend. “De goedkeuring van vandaag betekent een belangrijke stap in de ordelijke en gefaseerde terugtrekking van KBC Groep uit de Ierse markt”, verklaart CEO Johan Thijs.

07.35 – Groot nieuws bij weer een ander bedrijf van Musk

Benieuwd hoe beleggers in Tesla dit nieuws opvatten …

06.57 – Topbelegger Bill Ackman verdedigt cryptodief SBF

Voormalig FTX-topman Sam Bankman-Fried (SBF) liet zich de voorbije dagen door verschillende Amerikaanse media interviewen. In die interviews hield hij vol dat hij dat niet bewust fraude heeft gepleegd.

 • De intussen failliete cryptobeurs FTX zou leningen hebben verstrekt aan dochteronderneming Alameda met klantendeposito’s. Dat is een schending van het voorzichtigheidsbeginsel dat stelt dat er best een Chinese wall is tussen de tradingdesk en de klantenactiviteiten.
 • Tegenover de New York Times beweerde SBF echter niet te hebben geweten dat hij fondsen heeft “vermengd”. Hij verlegde zelfs de schuld naar Alameda Research, door te verklaren: “Ik leidde Alameda niet (…) Ik wist niet precies wat er aan de hand was.”

Hoewel de meeste mensen in de cryptowereld het verhaal van SBF niet geloven, sprak ten minste één topnaam uit de beleggingswereld zich uit ten gunste van de voormalige FTX-CEO. Bill Ackman, de CEO en portefeuillebeheerder van Pershing Square Capital Management, tweette na het interview: “Noem me gek, maar ik denk dat SBF de waarheid spreekt.”

https://twitter.com/BillAckman/status/1598086237969338368

06.47 – Rode sluiting voor Wall Street op eerste handelsdag van december

Goedemorgen!

 • De Dow Jones heeft de eerste handelsdag van december 0,55 procent in het rood afgesloten.
 • De Nasdaq daarentegen kon net het hoofd boven water houden. De techindex won 0,15 procent.
 • De S&P 500 liet 0,1 procent liggen.

Vandaag krijgen we inzage in de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers. Iets waar de Federal Reserve ongetwijfeld ook veel aandacht zal voor hebben.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.