Live Beursblog – 30 november 2022 – Business AM

22.09 – Wall Street sluit overtuigend in het groen

Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, zei vandaag tijdens een toespraak aan de Brookings Institution dat er heel waarschijnlijk een minder forse renteverhoging onze richting uitkomt in december (zie bericht van 20.32 uur). Dat nieuws gaf Wall Street een stevige boost. De Dow Jones sloot 2,2 procent in de plus en de S&P500 won 3,1 procent. De Nasdaq deed er maar liefst 4,4 procent bij.

Dat was het voor vandaag. Morgen zijn we er opnieuw met meer beursnieuws. Dan krijgen we onder meer inzicht in de Europese werkloosheidscijfers. Tot dan!

21.56 – Ook de olieprijs schiet hoger

De prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie is gestegen met 3,1 procent tot 80,65 dollar en die van een vat Brent-olie met 3 procent tot 85,5 dollar. De olieprijs schoot vandaag hoger nadat uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week zijn gedaald.

Uit die data blijkt dat de voorraden ruwe olie in de VS in de week eindigend op 25 november zijn gedaald met 12,6 miljoen vaten tot 419,1 miljoen stuks. De benzinevoorraden stegen met 2,8 miljoen vaten tot 213,8 miljoen vaten. En ook de voorraden stookolie en diesel stegen met 3,5 miljoen vaten tot 112,6 miljoen stuks.

De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen kwam uit op 95,2 procent. Dat was een week eerder 93,9 procent. Volg deze link als je meer wilt weten.

21.44 – Aantal mensen met crypto stijgt nog steeds

Het aantal mensen dat crypto’s bezit neemt, ondanks de malaise op de markt, nog steeds toe. Volgens Datareportal is het aantal dit jaar gestegen met 37,8 procent. Eén op de tien internetgebruikers tussen de 16 en 64 jaar oud bezit daarmee cryptomunten. Meer weten? Lees dan zeker dit stuk.

21.07 – Powell praat Wall Street naar omhoog

Een klein uur voor de sluiting van Wall Street kleuren de Amerikaanse indexen mooi groen. Beleggers reageren positief op een speech van de Fed-voorzitter Jerome Powell, waarin hij zei dat er waarschijnlijk een minder forse renteverhoging volgt (zie bericht van 20.32 uur). Daarmee suggereert hij een verhoging met 50 basispunten, tegenover 75 basispunten bij de vier voorgaande rentebesluiten.

Nasdaq noteert momenteel 3,2 procent in de plus en de S&P500 doet er 2,15 procent bij. De Dow Jones schiet 1,35 procent hoger.

21.01 – Economische bedrijvigheid VS vlak tot licht hoger

De economische activiteit in de Verenigde Staten was de afgelopen verslagperiode vlak tot licht hoger. Dat stelt het Beige Book van de Federal Reserve dat deze avond werd gepubliceerd.

In vijf districten werden volgens het rapport lichte tot bescheiden winsten in activiteit geregistreerd, terwijl in de overige districten sprake was van niet veranderde omstandigheden of een lichte tot bescheiden daling in activiteit.

De rente en inflatie bleven volgens de respondenten wegen op de bedrijvigheid. Veel respondenten spraken van meer onzekerheid of toegenomen pessimisme over de economische vooruitzichten.

De consumentenbestedingen waren gemengd, maar per saldo werden lichte winsten geboekt. Inflatie dwong consumenten met een laag tot gemiddeld inkomen om steeds meer goedkopere alternatieve producten te kopen. Lees er hier meer over.

20.38 – CEO Metro en Makro zoekt nog altijd naar financiering voor overnamebod

Vincent Nolf, de CEO van de Belgische Makro- en Metro-winkels, heeft tijdens een digitale vergadering met de vakbonden aangegeven dat hij nog altijd op zoek is naar extra financiering voor zijn bod op de Metro-winkels. Dat meldt De Tijd op basis van enkele bronnen. Eerder raakte bekend dat hij slechts 110.000 euro veil heeft voor de overname. Hij hoopt met extra financiële middelen zijn bod aantrekkelijker te maken.

Hoe dan ook dringt de tijd, want de Antwerpse ondernemingsrechtbank buigt zich vrijdag al over de biedingen. De Nederlandse groothandel Sligro heeft al aangegeven 60 miljoen euro te willen betalen voor tien van de elf Metro-winkels die verkocht worden.

20.32 – Powell suggereert verlaging tempo renteverhoging in december

Jerome Powell – (Photo by Win McNamee/Getty Images)

De Federal Reserve zal de rente in december tijdens de volgende beleidsvergadering waarschijnlijk met 50 basispunten verhogen. Dat zei Fed-voorzitter Jerome Powell woensdag tijdens een toespraak aan de Brookings Institution.

Powell sprak van een oververhitte arbeidsmarkt en zei dat deze meer moet afkoelen wil de Fed er zeker van zijn dat de inflatie een duurzame neerwaartse beweging zal maken in de richting van zijn doelstelling van 2 procent.

“Omdat de Fed de rente snel heeft verhoogd en het tijd kost voordat deze verhogingen de economie beïnvloeden, zou het logisch zijn als de Amerikaanse centrale bank de renteverhogingen vertraagt”, zei hij. “Het moment om het tempo van de renteverhogingen te matigen, kan tijdens de vergadering van december zijn.” Meer weten? Klik hier.

19.54 – Van Schaik benoemd tot CFO Avantium

Aandeelhouders van Avantium hebben tijdens een bijzondere aandeelhoudersvergadering ingestemd met de benoeming van Boudewijn van Schaik tot financieel directeur. Dat meldde het bedrijf nabeurs.

19.41 – Meer omzet voor Floridienne

Floridienne heeft in het derde kwartaal meer omzet en EBITDA behaald. “Ondanks de inflatoire druk, de stijgende energieprijzen en de bevoorradingsproblemen die een negatieve impact hebben op de groei van onze activiteiten, kan Floridienne op het eind van september een stijgende omzet en EBITDA voorleggen”, zei CEO Gaëtan Waucquez in een toelichting bij de kwartaaalcijfers.

Bij de divisie Life Sciences steeg de omzet en ondanks “aanzienlijk” hogere kosten is de EBITDA fors gestegen. De divisie Food kampte ook met stijgende kosten, die werden opgevangen met prijsverhogingen. Daardoor verbeterde de rentabiliteit, “al blijft die eind september 2022 toch wat achterophinken.”

In de Divisie Chemicals is het operationeel resultaat sterk gestegen, vooral dankzij onze recyclageactiviteiten, die profiteren van de hogere volumes ingezamelde batterijen en de hogere prijzen voor gezuiverde metalen.

“Floridienne blijft bij zijn prognose van stijgende resultaten voor het volledige boekjaar 2022”, zei CEO Waucquez. Het aandeel won vandaag 1,45 procent.

18.26 – Aedifica investeert in Finse zorglocaties

Aedifica gaat 17 miljoen euro investeren in de ontwikkeling van drie zorglocaties in Finland. Het bedrijf investeert in een kinderdagverblijf, een school en een woonzorgcentrum. De totale capaciteit bedraagt 465 kinderen en 16 bewoners. Het gemiddeld brutorendement bedraagt circa 6 procent.

Het aandeel verloor vandaag 1,2 procent.

17.52 – VGP wint terrein door koopadvies

Ook VGP heeft een positieve handelsdag achter de rug. Het vastgoedbedrijf won 3,35 procent na een koopadvies van KBC Securities. Het koersdoel bedraagt 150 euro. Dankzij die stijging was VGP het op één na best presterende aandeel van de Bel20.

Koersverloop VGP afgelopen vijf dagen

17.41 – Europese beurzen sluiten in het groen

De Europese beurzen hebben de handelsdag met een positieve noot afgesloten. De Eurostoxx50 won 0,85 procent en de Bel20 schoot 0,75 procent hoger.

 • ArgenX is vandaag de uitschieter van de Belgische sterindex. Dat aandeel won vandaag maar liefst 7,05 procent. Beleggers reageerden enthousiast op het nieuw dat het farmabedrijf een voorsteekpas bij de FDA kon binnenhalen voor zijn middel Vyvgart.
 • Sofina was dan weer het kneusje van de klas. De familiale investeringsvennootschap verloor 2,55 procent.

16.34 – Ligt de inflatiepiek achter ons?

De inflatie in de eurozone bedroeg vorige maand 10 procent op jaarbasis (zie bericht van 11.11 uur). Het is de eerste keer in 17 maanden tijd dat de geldontwaarding aan kracht inboet.

Nu rijst de vraag: ligt de inflatiepiek achter ons? Volgens Bert Colijn, econoom bij de grootbank ING, is het nog veel te vroeg om daar een antwoord op te geven. “Een nieuwe fase van de energiecrisis zou de inflatie gemakkelijk weer omhoog kunnen duwen en de kerninflatie blijkt na een aanbodschok gewoonlijk kleverig te zijn”, verduidelijkt hij. Lees er meer over op onze site.

15.41 – Nasdaq schiet hoger na luiden openingsbel

Een gemengde start op Wall Street. Na zo’n tien minuten handelen, noteert de Dow Jones 0,25 procent in het rood en blijft de S&P500 ter plaatse trappelen. De Nasdaq daarentegen wint 0,3 procent.

15.07 – Intervest kondigt kapitaalverhoging aan

Intervest Offices & Warehouses heeft een kapitaalverhoging via een versnelde private plaatsing aangekondigd. Intervest zal maximaal 2,66 miljoen nieuwe aandelen uitgeven.

De opbrengsten van de kapitaalverhoging zullen aangewend worden voor het financieren van acquisities en investeringen die Intervest in de pijplijn heeft, maar ook bijvoorbeeld voor investeringen in duurzaamheid. Lees er hier meer over.

14.51 – Amerikaanse economie groeit harder dan verwacht

De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal met 2,9 procent gegroeid. Dat blijkt uit de tweede raming van de Amerikaans overheid. De eerste meting wees op een groei met 2,6 procent. In het tweede kwartaal werd nog een krimp vastgesteld van 0,6 procent.

14.33 – Banengroei Amerika beduidend kleiner dan voorzien

e werkgelegenheid in de private sector in de Verenigde Staten is in november minder sterk gestegen dan verwacht. Dat blijkt uit cijfers van loonstrookjesverwerker ADP.

Het aantal banen steeg in november met 127.000 tegenover een toename met 239.000 in oktober. Er was door economen voor november gerekend op een groei van 190.000 banen.

13.59 – DoorDash ontslaat 1.250 mensen

DoorDash heeft zo’n 1.250 mensen de wacht aangezegd, om kosten te besparen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van een memo van CEO Tony Xu aan medewerkers.

Volgens Xu dreigen de kosten sneller te blijven groeien dan de omzet, ondanks dat deze sterk stijgt, omdat het bedrijf in korte tijd veel mensen aannam. Daarom vliegt nu circa 6 procent van de medewerkers er weer uit. Het gaat deels om personeel in de VS en deels daarbuiten. Meer hier.

13.27 – Unifiedpost splitst zich op

Unifiedpost splitst zich in twee aparte divisies op, één louter gericht op digitale oplossingen en één waarin alle niet-digitale producten en diensten worden gestopt. Het bedrijf wil op die manier zowel bestaande markten als nieuwe markten in Europa en daarbuiten beter bedienen. 

Een belangrijke rol speelt de verwachte wetgeving die digitaal factureren verplicht zal stellen in veel EU-landen. Overheden kunnen zo hun btw-inkomsten optimaliseren. 

Het bedrijf denkt dat het met de splitsing beter de winstgevendheid kan vergroten. Lees er hier meer over.

12.21 – Meevaller voor Belgische economie: toch lichte groei

De Belgische economie is in het derde kwartaal met 0,2 procent gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. Dit blijkt vandaag uit cijfers van de Nationale Bank.

 • Dat is een meevaller, omdat in een flashraming in oktober nog werd gewaagd van een kleine krimp (-0,1 procent).
 • Op jaarbasis steeg het bruto binnenlands product in het derde kwartaal met 1,9 procent.
  • Vooral de dienstensector (+0,4 procent) en de bouw (+0,3 procent) blijken de steunpilaren van de groei.
  • De toegevoegde waarde van de industrie liep echter met 0,9 procent terug, als gevolg van de torenhoge energieprijzen.

11.11 – Inflatie eurozone loopt terug: duwt ECB minder hard op rempedaal?

De consumentenprijzen in de eurozone zijn in november met 10 procent gestegen. Dit blijkt vandaag uit voorlopige cijfers van Eurostat. In oktober was de stijging nog 10,6 procent.

Zet de Europese Centrale Bank door met haar “jumbo” renteverhogingen, of kiest Frankfurt voor een gematigder koers? ?

10.27 – Duitse werkloosheid stijgt lichtjes

Het aantal werklozen in Duitsland is in november licht opgelopen. Dat meldde het Federale Arbeidsbureau vandaag.

 • Het voor seizoensinvloeden aangepaste werkloosheidspercentage kwam afgelopen maand uit op 5,6 procent tegen 5,5 procent in oktober. Ook in september en augustus was de werkloosheid 5,5 procent.
 • In november liep het voor seizoensinvloeden aangepaste aantal werklozen met 17.000 op, na een toename in oktober met 9.000. Er was door economen een stijging met 10.000 verwacht.
 • In totaal zaten er in november 2,434 miljoen Duitsers zonder baan. In oktober waren dit er 2,442 miljoen.

09.01 – Brusselse beurs start in het groen

Kort na de openingsbel won de Bel20-index 0,9 procent.

 • In de sterindex noteerden bijna alle aandelen hoger. Koploper was VGP na fanmail van KBC Securities. Het aandeel steeg 4,1 procent.
 • Argenx, dat bekendmaakte een prioriteitsbeoordeling van de Amerikaanse toezichthouder FDA te hebben gekocht (zie post van 08.37), steeg 4,0 procent.
 • Alleen AB InBev, Sofina en Aperam daalden, maar de verliezen bleven onder een procent.

Wat Europa betreft, kende ook de breed samengestelde EuroStoxx 50-index een groene opening.

08.37 – Biotech-speler Argenx koopt prioriteitsbeoordeling bij Amerikaanse toezichthouder FDA

Argenx heeft overeenstemming bereikt over de aankoop van een Priority Review Voucher. Daarvoor betaalt Argenx 102 miljoen dollar. Dit maakte de biotechfirma deze ochtend bekend.

 • Een Priority Review Voucher geeft de eigenaar recht op een prioriteitsbeoordeling door de Amerikaanse toezichthouder FDA van een zogeheten Biologics License Application. Dit verkort de doorlooptijd van het goedkeuringsproces.
 • Argenx zal de voucher vermoedelijk inzetten voor efgartigimod.
 • “Met een voucher voor prioriteitsbeoordeling hopen we het goedkeuringsproces te versnellen proces voor één van onze huidige of toekomstige indicaties”, zegt Tim Van Hauwermeiren, CEO van Argenx.

07.07 – Weinig deining op Aziatische beurzen

In China wordt nog steeds een aankondiging verwacht naar aanleiding van de ongeziene protestgolf tegen het Zero COVID-beleid, die de voorbije dagen in de Volksrepubliek is losgebarsten. Op de beurzen voorlopig geen al te forse koersschommelingen.

 • De Hongkongse Hang Seng Index wisselt miniem verlies af met minieme winst.
 • Bij de Chinese Shanghai Composite Index het zelfde verhaal.

06.59 – Op de agenda vandaag: speech van Fed-voorzitter Jerome Powell

Goeiemorgen!

Wall Street is gisteren grotendeels met verlies gesloten.

 • De techindex Nasdaq verloor 0,6 procent.
 • De bredere S&P500 gaf 0,2 procent prijs.
 • De Dow Jones kon daarentegen met minieme winst (0,003 procent) eindigen.

Met stip genoteerd in de beleggersagenda vandaag: een speech van Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale banken-koepel Federal Reserve. Hij zal het hebben over de vooruitzichten voor de economie en de veranderende arbeidsmarkt in de VS.

Meer