Veel centrale bankiers zijn ervan overtuigd dat de inflatie pas echt zal zakken als ze het publiek kunnen overtuigen dat het geldbeleid werkt

Philip Lowe, voorzitter van de centrale bank van Australië, is ervan overtuigd dat de monetaire instellingen zich moeten voorbereiden op een wereld waarin de inflatie sneller op en neer zal bewegen dan het afgelopen decennium. “Het is daarom belangrijk om een geloofwaardig beleid te voeren”, zei hij onlangs. Dat is ook de overtuiging van Christine Lagarde, voorzitter van de ECB.

Waarom is dit belangrijk?

Centrale banken wereldwijd voeren momenteel een strijd tegen de torenhoge inflatie. Een van de belangrijkste wapens die zij daarbij tot hun beschikking hebben, is het rentebeleid. Door de rente te verhogen, zorgen ze ervoor dat er minder geld naar de economie stroomt, wat een neerwaarts effect heeft op de prijzen.

In het nieuws: Christine Lagarde, voorzitter van de ECB, heeft er tijdens een paneldiscussie op gewezen dat de monetaire instelling er alles aan moet doen om de inflatieverwachtingen te temperen. "Wij moeten het publiek, de waarnemers en de commentatoren duidelijk maken dat de inflatie in alle scenario's tijdig zal terugkeren naar onze middellangetermijndoelstelling. Dat is het beste wat we in de huidige omstandigheden kunnen doen", klonk het.

  • De inflatieverwachting is misschien nog bel
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20