ECB laat rente ongewijzigd: wat betekent dat voor jouw geld? 

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vandaag voor de vierde keer op rij de rente ongemoeid gelaten. Er zal daardoor de komende weken naar alle waarschijnlijkheid weinig bewegen op de spaar- en kredietmarkt.

In het nieuws: Na de jongste rentevergadering blijft de depositorente – de vergoeding die de banken krijgen op het kapitaal dat ze stallen bij de ECB – steken op 4 procent. Twee jaar geleden moesten ze op die deposito’s een strafrente van 0,5 procent betalen. 

  • Doordat de rentes ongewijzigd blijven, zal er de komende weken niet veel gebeuren op de spaar- en kredietmarkt. 
  • In het najaar van 2023 hebben veel financiële instellingen na de laatste renteverhoging de spaartarieven naar boven bijgesteld. Sindsdien is het vrij stil gebleven op de spaarmarkt.
    • Uitzondering: Begin dit jaar trok VDK Bank wel nog alle aandacht naar zich toe door spaarboekje met een rente van 3,15 procent te lanceren. Geen enkele spaarformule doet het beter.
    • Maar: Je kunt maximaal 500 euro per maand sparen.  
  • De rente op de kredieten kunnen eventueel wel wijzigen. We denken onder meer aan de renovatiekredieten en groene leningen. Sommige spelers hebben naar aanleiding van de bouwbeurs Batibouw de rentes verlaagd. Bij velen lopen die gunsttarieven eind deze maand af.
  • Ook het prijskaartje van de hypothecaire kredieten kan de komende periode (lichtjes) variëren. De banken baseren zich op de langetermijnrentes om die tarieven te bepalen. De langetermijnrentes wijzigen elke dag, naargelang wat er zich afspeelt op de financiële markten. Een uitspraak van een monetaire beleidsmaker kan voldoende zijn om de rentes te doen zakken of stijgen. Dit najaar waren de woonkredieten bijvoorbeeld plotsklaps goedkoper doordat de Amerikaanse tienjaarsrente daalde na hoopvolle berichten over een renteverlagingen in 2024.
    • Het kan daarom interessant zijn om een woonlening met een variabele rente af te sluiten. Op die manier kan je profiteren van toekomstige rentedalingen. 
    • Uit de Rentebarometer van Immotheker blijkt wel dat bij de start van het leencontract een variabele lening duurder is dan een vast. Voor een vast krediet met een looptijd van 20 jaar – waarbij je minstens 20 procent van de aankoop zelf financiert – betaal je vandaag een rente van gemiddeld 3,3 procent. Dat tarief stijgt tot 3,68 procent als je kiest voor een rentevoet die jaarlijks kan wijzigen.
    • Het is geen toeval dat een variabel krediet op dit moment duurder is. De kans is immers groot dat de rente zal dalen, waardoor dus de rente-inkomsten voor de banken afnemen. Je betaalt als het ware een premie als je een variabele lening afsluit. 

Opgemerkt: Experts merken op dat de ECB de inflatieverwachtingen heeft verlaagd.

  • De bestuursleden verwachten nu dat de inflatie uitkomt op gemiddeld 2,3 procent in 2024, 2 procent in 2025 en 1,9 procent in 2026. Dat betekent dat de centrale bank volgend jaar al haar inflatiedoelstelling van 2 procent zal halen, een jaar vroeger dan voorzien.
  • Die neerwaartse aanpassing voedt de hoop dat de ECB misschien vroeger dan verwacht de rente zal verlagen. Al is de kans zeer klein dat dat al op de volgende vergadering zal gebeuren. De ECB blijft erop hameren dat de beleidsrente ‘gedurende een voldoende lange periode’ hoog moet blijven om de inflatie te verlagen naar 2 procent.
  • “Ondanks een afzwakking van de inflatie wil de ECB niet te snel schakelen”, reageert ING-econoom Carsten Brzeski op het rentebesluit. “De onzekerheid over de loonontwikkeling en het nooit aflatende vertrouwen in een economische heropleving weerhouden de ECB er nog steeds van de rente te verlagen.” Hij verwacht een eerste renteverlaging in juni.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer