Woonlening plotsklaps goedkoper: wat brengt de (nabije) toekomst?

Het prijskaartje van een woonlening is de voorbije weken fors gedaald. Doordat de markten speculeren op rentedalingen in de Verenigde Staten moet ook de langetermijnrente in onze contreien terrein prijsgeven. Is dit een tijdelijk dipje?

Waarom is dit belangrijk?

Het geldbeleid van de centrale banken heeft een niet te onderschatten impact op ons spaargeld en onze schulden. Door het verstrakkende geldbeleid brengt sparen nu meer op en moeten we meer geld op tafel leggen als we lenen. Nu zijn er de eerste signalen dat de centrale bankiers volgend jaar mogelijk het geweer van schouder veranderen.

In het nieuws: De hypotheekrente is de voorbije weken fors gedaald.

  • Het Nieuwsblad meldde eerder deze week dat de gemiddelde rente voor een lening op 20 jaar met een vaste rentevoet waarbij minstens 20 procent van het aankoopbedrag zelf gefinancierd wordt sinds november is gedaald van 3,73 naar 3,29 procent. Dat is het laagste punt in een jaar tijd.
  • Wie vandaag 200.000 euro leent, betaalt ongeveer 10.500 euro minder interesten.

Waarom daalt de rente?

Duiding: Het rentebelei

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer