Zet het banenrapport de Federal Reserve onder druk om de rente opnieuw fors te verhogen?

De afgelopen dagen zijn er opnieuw een aantal cijfers verschenen die een impact zullen hebben op het volgende rentebesluit van de Federal Reserve, waaronder de PCE-index en het jobrapport van het ministerie van Arbeid.

Waarom is dit belangrijk?

De PCE-index is één van de favoriete maatstaven van de Federal Reserve om na te gaan in welke mate het leven in de Verenigde Staten duurder is geworden. Het is vergelijkbaar met het inflatiecijfer van het Amerikaanse ministerie van Arbeid. De manier waarop die twee indexen worden samengesteld, verschilt wel. De jobcijfers zijn eveneens belangrijk voor de Fed. Een oververhitte arbeidsmarkt zorgt voor hogere lonen, wat de inflatie opnieuw een boost kan geven.

In het nieuws: Uit het banenrapport blijkt dat er in november 263.000 jobs zijn bijgekomen in de VS. De werkloosheidsgraad bedroeg 3,7 procent.

  • Dat is meer dan de verwachte 200.000 extra jobs. De werkloosheidsgraad ligt wel in lijn met de verwachtingen.
  • Het gemiddelde uurloon steeg met 0,6 procent voor de maand, het dubbele van de raming, en met 5,1 procent op jaarbasis tegenover de verwachting van 4,6 procent.

Ook de uitgaven dalen niet

Meer nieuws: Volgens de PCE-index (volu

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer