Eindelijk een meevaller voor de Federal Reserve? De Amerikaanse inflatie ligt lager dan verwacht

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid heeft het inflatierapport voor oktober gepubliceerd. Daaruit blijkt dat het leven in de Verenigde Staten 7,7 procent duurder is geworden in vergelijking met vorig jaar. Dat kan resulteren in een minder forse renteverhoging door de Fed in december.

Waarom is dit belangrijk?

De Federal Reserve probeert met renteverhogingen de torenhoge inflatie naar beneden te krijgen. De monetaire instelling streeft immers naar een inflatie van gemiddeld 2 procent. Het inflatiecijfer van oktober is alvast een eerste signaal dat het verstrakkende geldbeleid (eindelijk) een impact heeft op de geldontwaarding. Daardoor neemt de kans toe dat Fed-voorzitter Jerome Powell in december minder hard aan de handrem zal trekken.

In het nieuws: de inflatie in de Verenigde Staten bedroeg in oktober 7,7 procent.

  • Daarmee ligt het inflatiecijfer op jaarbasis lager dan in september. Toen was er nog sprake van een prijstoename met 8,2 procent.
  • Dat is ook minder dan wat de economen hadden voorspeld. Zij verwachtten dat de inflatie 7,9 procent zou bedragen.
  • De kerninflatie – zonder voeding en energie – bedroeg 6,3 procent (op jaarbasis). In september was dat nog 6,6 procent. Ook op dat vlak ligt het cijfer lager dan verwacht (6,5 procent).
  • Op maandbasis is er wel nog sprake van een stijging. De inflatie is op dat vlak met 0,4 procent toegenomen. De kerninflatie ligt 0,3 procent hoger in vergelijking met september.

Goed nieuws voor de Fed (en de beleggers)

Wat nu? Door het lager dan verwachte inflatiecijfer staat de Federal Reserve minder onder druk om tijdens de volgende rentevergadering voor de vijfde keer op rij de rente met 75 basispunten op te trekken.

  • “Dit is een welgekomen ontwikkeling”, zegt Michael Arone, beleggingsstrateeg bij de vermogensbeheerder State Street Global Advisors, in een reactie tegenover de Amerikaanse nieuwssite CNBC. “Beleggers wachten weliswaar nog altijd op een plotse ommekeer (lees: een soepeler geldbeleid). Ik denk niet dat dat er snel zal komen.”
  • We mogen ook niet vergeten dat de inflatie immens hoog blijft, ook al verliest die wat aan kracht. De Federal Reserve wil de geldontwaarding laten zakken tot gemiddeld 2 procent. Op dit moment is het inflatiecijfer bijna een viervoud van die doelstelling. De monetaire instelling heeft dus nog een hele weg af te leggen.
  • Powell zei overigens tijdens een toelichting van het rentebesluit deze maand dat hij en zijn team een consistente afzwakking van de inflatie willen zien alvorens ze het geldbeleid aanpassen. De voorzitter van de centrale bank voegde eraan toe dat de rentepiek waarschijnlijk hoger zal liggen dan verwacht.

Hoe reageren de markten?

Wall Street reageert alvast enthousiast op het inflatiecijfer.

  • Na enkele minuten handelen noteert de Dow Jones 2 procent in de plus en schiet de S&P500 3,15 procent hoger. De Nasdaq wint zelfs 4,25 procent.
  • Het vooruitzicht van minder forse renteverhogingen doet de aandelenmarkten dan ook deugd. Hogere rentes maken vastrentende activa lucratiever waardoor beleggers hun aandelen inruilen voor dergelijke beleggingsproducten. Bovendien worden de schulden voor bedrijven duurder, wat de winstmarges onder druk zet.

Ook elders zien we het effect van de lager dan verwachte inflatie.

  • De Amerikaanse tienjaarsrente daalt van 4,17 procent (omstreeks 14.30 uur) tot 4,1 procent op het moment van dit schrijven.
  • De dollar verliest terrein ten opzichte van de euro en duikt onder pariteit. 1 dollar is nu zo’n 0,99 euro waard.
  • De markt verwacht nu dat de Fed de rente met 50 basispunten zal verhogen tijdens de volgende rentevergadering.

(lb)

Meer