Crash cryptoplatform FTX: gokten stichter SBF en zijn vertrouwelinge met het geld van klanten?

In welke mate hebben Sam Bankman-Fried, de stichter van het cryptoplatform FTX, en zijn vertrouwelinge Caroline Ellison, die zusterbedrijf Alameda leidde, deposito’s van klanten gebruikt om risicovolle tradingtransacties mee te financieren? Dat is een van de hoofdvragen rond de crash van FTX.

Waarom is dit belangrijk?

Er zijn vermoedens dat FTX de activiteiten voor klanten en voor eigen rekening niet van elkaar afgescheiden hield. Als dat bevestigd wordt, zal de roep om strengere regelgeving voor cryptobedrijven ongetwijfeld luider klinken.

In het nieuws: de twee ineengestorte pilaren van het SBF-imperium, het cryptoplatform FTX en het tradingbedrijf Alameda Research hebben bescherming tegen schuldeisers gevraagd.

  • FTX is het retailplatform voor cryptobeleggers en verdient geld met commissies bij klantentransacties. In principe zouden de onderliggende fondsen van die klanten altijd voor 100 procent beschikbaar moeten zijn.
  • Alameda Research, net als FTX opgericht door SBF, is een tradingbedrijf en verhandelde naar eigen ze
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer