Live Beursblog – 18 november 2022 – Business AM

22.07 – Nasdaq blijft ter plaatse trappelen

Wall Street heeft de handelsdag overwegend in het groen afgesloten. De Nasdaq bleef ter plaatse trappelen, maar de S&P500 schoot 0,5 procent hoger. De Dow Jones won 0,6 procent.

En daarmee sluiten we het beursnieuws voor deze week af. Een fijn weekend gewenst en tot maandag!

21.58 – Spaarboekje van de overheid brengt meer op dan beste spaarrekening bij de banken

Wie een spaarrekening wil openen, klopt doorgaans aan bij een bank. Maar het is ook mogelijk om een zo’n rekening te openen bij de overheid, genaamd de e-DEPO-rekening. Die brengt momenteel meer op dan wat je op de beste bancaire spaarrekening krijgt. Wil je er alles over weten? Lees dan zeker dit stuk.

21.43 – Olieprijs duikt lager

De prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie is met zo’n 2 procent gedaald tot iets meer dan 80 dollar. Op weekbasis verloor de prijs 10 procent, de sterkste daling op weekbasis in zeven maanden. Een vat Brent-olie gaat over de toonbank voor zo’n 87,6 dollar, wat 2,4 procent minder is dan gisteren.

“De markt zal de komende weken ongetwijfeld de aandacht richten op het aanbod van OPEC+, want het valt nog te bezien hoeveel de dagelijkse productie daadwerkelijk zal afnemen na de officiële aankondiging van een reductie met 2 miljoen vaten”, aldus Barbara Lambrecht van Commerzbank.

21.38 – Economische orkaan mogelijk minder zwaar dan gedacht

De economische orkaan waarvoor JPMorgan CEO Jamie Dimon in juni waarschuwde, kan minder hevig zijn dan verwacht, volgens een nieuw rapport van de bank. Lees er alles over in deze bijdrage.

21.01 – Manfred Knof, CEO Commerzbank, verwacht slechts een “milde recessie”

Manfred Knof, CEO van Commerzbank, zegt dat de bank zich heeft voorbereid op een stijging van het aantal onrendabele leningen, maar dat de situatie “zeker geen ramp is”, omdat er waarschijnlijk een “milde recessie” in het verschiet ligt, dat meldt CNBC. Lees er meer over op onze site.

20.43 – “Het personeelsbestand van Twitter is met bijna 90 procent ingekrompen”

20.07 – BlackRock vergroot belang in Umicore

BlackRock heeft onlangs de drempel van 5 procent in het kapitaal van Umicore overschreden. Dat maakt Umicore bekend in een persbericht. De meldingsdrempel werd overschreden op 14 november 2022. BlackRock heeft een stemrecht in Umicore van 4,36 procent.

Het aandeel Umicore sloot vrijdag 1,3 procent hoger.

18.34 – Foot Locker ziet winst dalen, maar doet het beter dan verwacht

Foot Locker, een Amerikaanse verkoper van schoenen, heeft de winst per aandeel in het afgelopen kwartaal zien zakken met 27 procent tot 1,27 dollar. Dat is een forse daling, maar de winkelketen klopt alsnog de analistenverwachtingen. Zij hadden een winst van 1,11 dollar per aandeel verwacht.

De omzet steeg met 0,7 procent tot 2,17 miljard. Dat is ook meer dan de consensusverwachting (2,09 miljard dollar). De beleggers reageren alvast positief op het kwartaalrapport. Na enkele uren handelen, noteert Foot Locker 7,75 procent in de plus.

17.39- Europese beurzen sluiten in het groen

De Europese beurzen hebben de laatste handelsdag van de week in het groen afgesloten. De Eurostoxx50 schoot vandaag 1,2 procent hoger en de Bel20 won 1,45 procent.

 • KBC was de primus van de Belgische sterrenklas. De grootbank deed er 3,8 procent bij.
 • Galapagos was het enige bedrijf uit de sterindex die lager dook. Het farmabedrijf liet 0,4 procent liggen.

16.42 – Leidende indicatoren VS dalen verder

De leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie zijn in oktober verder gedaald. Dat meldt The Conference Board.

De Leading Economic Index (LEI), een conjunctuurindicator die de ontwikkeling van de economie in het komende halfjaar weergeeft, daalde met 0,8 procent en kwam uit op 114,9, na een daling van 0,5 procent in september. In augustus was er even een pas op de plaats, maar sinds maart is de index niet meer gestegen.

“De daling van de LEI weerspiegelt de verslechterende vooruitzichten van de consument te midden van hoge inflatie en stijgende rentes”, zegt Ataman Ozyildirim van The Conference Board in een toelichting. De Conference Board voorspelt dat de reële bbp-groei in 2022 1,8 procent op jaarbasis zal bedragen, “en een recessie begint waarschijnlijk rond het einde van het jaar en houdt tot medio 2023 aan.”

15.51 – Banken betalen goedkope leningen niet massaal terug aan de ECB

De Europese Centrale Bank (ECB) liet tijdens de jongste rentevergadering weten dat de banken meer kansen zullen krijgen om de TLTRO’s, goedkope kredieten die ze de afgelopen jaren konden afsluiten, vervroegd terug te betalen. De voorbije jaren hebben de banken op die manier voor 2.100 miljard euro bij de monetaire instelling ontleend.

De deadline voor de eerstvolgende terugbetaling loopt bijna af. Volgens Bloomberg hebben de financiële instellingen aangegeven dat ze 296 miljard euro gaan terugbetalen. Dat is veel minder dan de 600 miljard euro die het persagentschap had voorspeld.

15.33 – Wall Street opent in het groen

Na enkele minuten handelen, staan de Dow Jones en de S&P500 op een winst van 0,6 procent. De Nasdaq noteert 0,45 procent in de plus.

13.57 – Sligro heeft uitzicht op overname Metro-winkels, sociaal drama dreigt bij Makro

De Nederlandse groothandelaar Sligro blijft in de running om bijna alle 11 Belgische Metro-winkels, onderdelen van het gekapseisde Makro België, over te nemen. Het gaat om groothandels voor de horeca. Sligro’s overnamebod is aanvaard door de gerechtsmandatarissen en wordt overgemaakt aan de ondernemingsrechtbank, die de ultieme beslissing moet nemen.

Voor de andere tak van Makro België, de zes winkels van het merk Makro, is er minder goed nieuws. De Standaard meldt dat het overnamebod van een Franse investeerder niet is aanvaard, waardoor er ruim duizend jobs op de tocht staan.

Makro Gent – Getty Images

12.38 – Europese beurzen in de lift ondanks strenge Lagarde

De Europese beurzen noteerden rond de middag hoger, ook al was Christine Lagarde, de topvrouw van de Europese Centrale Bank, in een speech (zie bijdrage van 10.27) heel duidelijk over het huidige rentebeleid: volhouden.

 • De Bel20 laat een stijging van ruim 1 procent zien, tot boven 3.636 punten.
 • De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteert een plus van 1,3 procent op 433,70 punten.
 • Ook de andere grote Europese indexen laten een stijging met ruim 1 procent zien.
 • Binnen de Bel20 trekt KBC de kop met een koerswinst van zowat 3 procent. De bankensector ligt er vrijdag sowieso goed bij, met BNP in Parijs en ING in Amsterdam als uitblinkers. ING kwam op de favorietenlijst van de analisten bij Morgan Stanley.

12.23 – Chinese e-commercereus JD.com boekt hogere omzet

CEO Xu Lei — foto: Getty

De omzet van de Chinese techgigant steeg in de verslagperiode met 11,4 procent op jaarbasis naar 243,5 miljard Chinese yuan, of omgerekend 34,2 miljard dollar. Dat bericht ABM. De omzet uit diensten verbeterde met ruim 42 procent.

“De focus van JD.com op efficiëntie bij verschillende activiteiten heeft bijgedragen aan een gezonde groei, zelfs toen de sector voor grote uitdagingen bleef staan”, zegt CEO Lei Xu in een toelichting.

11.21 – Leegloop bij Twitter?

Een ultimatum van eigenaar Elon Musk heeft geleid tot een golf van vrijwillige vertrekkers bij Twitter, melden verscheidene Amerikaanse media. Het is niet meteen duidelijk hoe massaal de exit is.

Voor Musk zijn de vertrekken een tweesnijdend zwaard: zo kan hij sneller besparen, maar hij ziet ook dat bepaalde cruciale technische functies onbemand raken, waardoor volgens insiders de kritieke infrastructuur van het sociaal medium kwetsbaar wordt.

Ironisch genoeg is de hashtag #RIPTwitter trending … op Twitter.

10.27 – Lagarde hint op verdere renteverhogingen

De Europese Centrale Bank blijft de rente verhogen in een poging de inflatie naar het gewenste niveau te krijgen. Dit herhaalde voorzitter Christine Lagarde tijdens het European Banking Congress in Frankfurt.

 • “De inflatie in de eurozone is veel te hoog“, aldus Lagarde, erop wijzend dat de inflatie in oktober voor het eerst dubbelcijferig was. “En de inflatie zal waarschijnlijk hoog blijven, voor een langere periode.”
 • De kans op een recessie neemt toe, terwijl volgens Lagarde recent onderzoek suggereert dat een recessie de inflatie niet significant zal verlagen. Daarom verhoogt de ECB de rente in het hoogste tempo ooit, met 200 basispunten in de afgelopen drie rentevergaderingen. “En we verwachten de rente verder te verhogen“, deelde Lagarde de markt mee.
 • Uiteindelijk moet de rente zo hoog liggen dat het de inflatie terugbrengt naar de doelstelling van 2 procent, aldus Lagarde. Hoe snel dit moet en tot hoe hoog de rente moet worden verhoogd, dat moet blijken uit de inflatieverwachtingen, volgens de voorzitter.
Christine Lagarde – Getty Images

09.46 – Richtinggevend loonakkoord in Duitse metaal

De sociale partners in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg hebben een loonakkoord gesloten voor de metaalsector. De lonen worden in juni 2023 met 5,2 procent en in mei 2024 met 3,3 procent verhoogd, plus een eenmalige belastingvrije uitkering van 3.000 euro. Volgens ING-econoom Carsten Brzeski wordt de deal richtinggevend voor alle Duitse loononderhandelingen.

09.17 – Brusselse beurs opent met lichte winst

De Bel20 schoot na de openingsbel 0,3 procent hoger.

 • Uitkijken wordt het vandaag naar de beurskoers van Bekaert. De West-Vlaamse staaldraadfirma kon namelijk uitpakken met puike omzetcijfers (zie eerdere post).
 • Bekaert is overigens geen Bel20’er meer, maar noteert nog steeds aan de Brusselse beurs.

09.01 – Bekaert krikt omzet flink op, maar waarschuwt voor slinkende winstmarges

Bekaert heeft in het derde kwartaal de omzet sterk zien stijgen, maar het bedrijf waarschuwt ook voor margedruk. Dat blijkt uit de kwartaalupdate van het staaldraadbedrijf uit Kortrijk.

 • De geconsolideerde omzet steeg in het derde kwartaal met 17,9 procent tot 1,48 miljard euro. Dit is meer dan de consensus van 1,31 miljard euro.
 • Hoewel de vooruitzichten onzeker blijven, verwacht het management momenteel een geconsolideerde omzet van ongeveer 5,7 miljard euro in 2022, wat een stijging van 900 miljoen euro ten opzichte van 2021 zou betekenen.
 • De fabrikant verwacht daarnaast ook een daling van de marge met 150 basispunten. Als gevolg zal de bedrijfswinst naar verwachting tussen 450 en 460 miljoen euro uitkomen. In 2021 was dit nog 515 miljoen euro.

08.25 – ‘Techinvesteerder Masayoshi Son heeft 4,7 miljard dollar schulden’

Masayoshi Son, de bekende Japanse technologie-investeerder en stichter van het conglomeraat SoftBank, zou persoonlijk voor 4,7 miljard dollar schulden hebben bij SoftBank. Dat beweert de Financial Times na onderzoek van interne documenten. De oplopende persoonlijke schulden zouden te maken hebben met de gekelderde waardering van verscheidene tech-aandelen.

Masayoshi Son – Getty Images

08.03 – Filip Balcaen slaat weer aandelen Recticel in

Filip Balcaen – foto Baltisse

Filip Balcaen, grootaandeelhouder van isolatiebedrijf Recticel, heeft via zijn financieel vehikel Baltisse op 11 november een pakket van 45.609 aandelen Recticel gekocht op de Brusselse beurs. Dat blijkt uit een melding bij beurswaakhond FSMA. Het is al de derde keer in korte tijd dat de industrieel zijn belang in Recticel opvoert.

Hij ontpopte zich begin dit jaar verrassend tot ‘verankeraar’ van Recticel, na een maandenlange overnamestrijd waarbij de Oostenrijkse kandidaat-overnemer Greiner zich uiteindelijk terugtrok.

07.45 – Raket Noord-Korea laat Aziatische beurzen koud

De Aziatische beurzen reageerden nauwelijks op de jongste raketoefening van Noord-Korea. De hoge Japanse inflatie (zie hieronder) creëert evenmin schokgolven. De beurs van Tokio sloot amper 0,11 procent lager.

07.26 – Inflatievirus besmet Japan

Japan kon lange tijd de inflatie beperkt houden, maar ziet nu ook zoals elders in de wereld de prijzen in een snel tempo stijgen.

 • In oktober bedroeg de inflatie op jaarbasis 3,7 procent, tegen 3,0 procent in september. Dat wel nog steeds een beduidend lager ritme dan in de VS of de eurozone.
 • Op maandbasis liepen de prijzen in Japan met 0,6 procent op.
 • De kernprijzen, dat wil zeggen zonder de prijzen voor vers voedsel, stegen in oktober op jaarbasis met 3,6 procent.

Inmiddels ligt de inflatie al zeven maanden op rij boven de door de Bank of Japan gewenste 2 procent.

06.14 – Kleine daling op Wall Street

Goeiemorgen! Het is alweer de laatste beursdag van de week. De Amerikaanse beurzen zijn gisteren lager geëindigd:

 • De S&P 500 verloor 0,3 procent op 3.946,56 punten.
 • De Dow Jones index daalde fractioneel op 33.546,32 punten.
 • De Nasdaq sloot 0,4 procent in het rood bij een stand van 11.144,96 punten.

Beleidsmakers van de Federal Reserve weerspreken dat de centrale bank bijna kan stoppen met het verhogen van de rente. Die uitspraken temperen de verwachting over een snelle ommezwaai van het rentebeleid.

De basisrente moet stijgen naar minimaal 5 en misschien wel 7 procent om de inflatie in de Verenigde Staten omlaag te krijgen, zei de voorzitter van de St. Louis Fed James Bullard gisteren in een toespraak in Louisville, Kentucky. Volgens Bullard hebben de rentes nog niet het niveau bereikt dat als “voldoende restrictief” kan worden beschouwd.

Meer