Recticel weer stevig in Belgische handen: ‘witte ridder’ Filip Balcaen aan het stuur na deal van 200 miljoen euro

Met de verrassende intrede van de Vlaamse industrieel Filip Balcaen in het kapitaal van isolatiereus Recticel, is de maandenlange overnamestrijd rond het bedrijf beslecht. De Oostenrijkse kandidaat-overnemer Greiner trekt zich terug.

Greiner had vorig jaar het belang (27 procent) van de vroegere hoofdaandeelhouder, de holding Bois Sauvage, overgenomen en wou zijn Vlaamse sectorgenoot helemaal overnemen. Maar dat leidde tot verzet bij de kleine aandeelhouders, waardoor het bedrijf verstrikt raakte in het getouwtrek tussen de twee kampen.

Maar zaterdagavond kwam het bericht dat de Vlaamse industrieel Filip Balcaen, een van de meest vermogende ondernemers van het land, een deal gesloten heeft met Greiner. Baltisse, het investeringsvehikel van Balcaen, koopt het grootste deel van Greiners participatie (22,6 procent van Recticels kapitaal) en wordt zo de nieuwe referentie-aandeelhouder, aangezien de rest van de aandelen erg verspreid zit.

De transactieprijs is onbekend, maar het beurshuis Kepler Cheuvreux schat bij de nieuwsdienst ABM dat er een prijs van 200 miljoen euro is afgesproken voor het belang van 22,6 procent, of circa 15,80 euro per aandeel, wat neerkomt op een korting van 10 procent op de slotkoers van vrijdag, aldus Kepler.

Het is ook meer dan de 13,50 euro per aandeel die Greiner destijds op tafel legde in de deal met Bois Sauvage. De Oostenrijkers blazen dus grotendeels de aftocht, maar strijken wel een mooie meerwaarde op.

Verankering

Volgens analisten is de komst van Balcaen goed nieuws voor Recticel, omdat er nu meer kans is op eensgezindheid onder de aandeelhouders over de te volgen strategie. Ook wordt een overname door andere kapers op de kust, zoals het Ierse Kingspan, nu kleiner ingeschat.

Balcaen, die in 2004 het familiale tapijtenbedrijf Balta verkocht, ontpopt zich zo als een van de verankeraars van de Vlaamse industrie, naast onder meer Luc Tack.

(ns)

Meer