22.08 – Wall Street kleurt groen ondanks spanningen in Oost-Europa
Wall Street was de handelsdag overtuigend in het groen gestart, maar heeft wat van die winsten kwijtgespeeld na berichten over raketinslagen in Polen (zie bericht van 20.52 uur). De indexen zijn er uiteindelijk in geslaagd om in de groene zone te blijven. De Dow Jones won 0,15 procent en de S&P500 schoot 0,85 procent hoger. De Nasdaq eindigde 1,45 procent in de plus.
Dit was al het beursnieuws voor vandaag. Morgenvroeg zijn we er opnieuw. Het is dan onder meer uitkijken naar enkele economische cijfers uit de Verenigde Staten, waaronder die over de industriële productie. Voorts publiceert de Amerikaanse chipmaker Nvidia (nabeurs) dan de kwartaalresultaten.
21.47 – Musk ontslaat Twitter-medewerkers omdat ze kritiek op hem hadden geuit
Het persagentschap Bloomberg meldt op basis van twee bronnen dat de CEO Elon Musk de afgelopen 24 uur een twaalftal medewerkers de laan heeft uitgestuurd omdat ze kritiek hadden geuit op hem. We laten in dit artikel ons licht schijnen over hoe Musk voornamelijk een voorstander is van de vrijheid van meningsuiting als het hem uitkomt.
Intussen heeft hij op Twitter wel een foto gedeeld waarin hij poseert met twee ontslagen werknemers die hij opnieuw in dienst heeft genomen. “Het is belangrijk om je fouten toe te geven”, klinkt het.
20.52 – Raketinslagen in Polen duwen Wall Street lager
Volgens verschillende media zouden er raketten geland zijn in Polen. Er zijn vermoedens dat die afkomstig zijn uit Rusland, maar dat kunnen we op dit moment niet met zekerheid zeggen. Mateusz Morawiecki, de premier van Polen, heeft alvast zijn Veiligheidsraad bijeengeroepen.
Hoe dan ook vrezen de beleggers voor een verdere escalatie van de oorlog in Oekraïne. Wall Street nam plots een duik na de eerst berichten over de raketinslagen. Na de dag nog overtuigend in het groen te starten, heeft de Dow Jones de beurswinst ingeleverd.
De Nasdaq is na de plotse daling opnieuw wat opgeveerd en noteert nu 1,65 procent in de plus. We zien hetzelfde tafereel bij de S&P500, die momenteel 1 procent hoger noteert.
20.36 – Terwijl techbedrijven post-Covid zwarte sneeuw zien, beleven de luxebedrijven gouden tijden
De ene techgigant na de andere kondigt vergaande herstructureringen aan. De glorietijden die ze tijdens de coronacrisis hebben beleefd, zijn definitief voorbij. Nu is het de beurt aan de luxebedrijven om furore te maken. Zo meldde LMVH, het grootste conglomeraat ter wereld van luxeproducten, vandaag dat de voorraad champagne veel te klein is om de vraag te kunnen bijhouden.
In een interview met Bloomberg TV zegt Philippe Schaus, CEO van Moet Hennessy (de divisie wijnen en gedistilleerde dranken van LVMH), dat de voorraad bijna is op. Volgens hem is dat het gevolg van het einde van de coronacrisis. Na twee jaar van strikte coronaregels willen we opnieuw volop van het leven genieten. “We maken intern soms de vergelijking met de Roaring Twenties“, klinkt het. Meer weten? Lees dan zeker deze bijdrage op onze site.
19.49 – Nieuwe CEO voor Ahold Delhaize in de VS
Kevin Holt stopt bij de volgende jaarvergadering als CEO van de Amerikaanse poot van Ahold Delhaize en zal worden opgevolgd door JJ Fleeman. Dat maakte de supermarktketen deze namiddag bekend.
Fleeman is sinds mei 2018 chief commercial and digital officer bij Ahold Delhaize USA en tevens voorzitter van Peapod Digital Labs, dat zich richt op digitale en e-commerce-innovatie bij de Amerikaanse supermarktketens van Ahold Delhaize.
18.46 – Sligro biedt op Metro-winkels Belgie
Sligro Food Group heeft een bod uitgebracht op winkels van Metro in België. Dat meldt het bedrijf uit Veghel.
“In relatie tot de gerechtelijke reorganisatie van Makro Cash & Carry Belgium NV/SA maakten wij op 10 oktober jongstleden bekend dat wij mogelijkheden zien waar het de Metro-activiteiten betreft. Wij hebben ons destijds bij de gerechtsmandatarissen aangemeld als geïnteresseerde partij”, aldus Sligro, dat onderzocht “of en zo ja op welke wijze en onder welke voorwaarden wij Metro-activiteiten kunnen combineren met die van Sligro Food Group.”
Vandaag heeft Sligro een concreet bod uitgebracht bij de gerechtsmandatarissen, aldus het bedrijf. “Zij geven nu invulling aan de volgende fase in dit proces, wat naar verwachting enige tijd in beslag zal nemen.” Het bedrijf doet daarom momenteel nog geen verdere mededelingen over de inhoud van het bod.
Het aandeel Sligro sloot dinsdag bijna 2 procent lager op 15,52 euro.
18.34 – Analyse: Hoe groot is de kans dat de Fed kiest voor een minder forse renteverhoging?
De volgende rentevergadering van de Federal Reserve vindt plaats op 13 en 14 december. De beleggers maken zich na het jongste inflatierapport op voor een minder forse renteverhoging. Het inflatiecijfer lag in oktober (7,7 procent) immers minder hoog dan verwacht.
Verschillende Fed-bestuurders, waaronder vicevoorzitter Lael Brainard (zie bericht 14.31 uur), bevestigen dat een minder forse renteverhoging zeker tot de opties behoort, maar ze voegen er meteen aan toe dat de monetaire instelling nog een lange weg heeft af te leggen. Lees er alles over in onze analyse.
18.08 – Google betaalt schikking van bijna 392 miljoen euro
Google is met 40 Amerikaanse staten een schikking van 391,5 miljoen dollar overeengekomen, voor het verzamelen van locatiegegevens van gebruikers. Het is het hoogste bedrag dat de techgigant ooit heeft betaald voor een privacyklacht. Lees er meer over op onze site.
17.39 – Bel20 duikt lager, terwijl Europese beurzen in de plus eindigen
De Eurostoxx50 heeft de handelsdag 0,5 procent in de plus afgesloten. De Bel20 kon de Europese beurzen (opnieuw) niet volgen en verloor vandaag 0,3 procent.
- VGP was vandaag de primus van de Belgische sterrenklas. Het vastgoedbedrijf schoot 1,8 procent hoger.
- Ageas was dan weer het kneusjes van de twintig steraandelen. De verzekeraar liet 3,2 procent liggen.
- Buiten de sterindex verloor de Nationale Bank van België (NBB) 8,6 procent, na een stevige stijging gisteren.
17.01 – “Olieboycot EU zal prijs ruwe Brent-olie doen klimmen naar 120 dollar per vat”
Dat stelt Livia Gallarati, analist bij consultancybureau Energy Aspects. Volgens haar dreigt de binnenkort in werking tredende EU-boycot van Russische olie de Brent-prijs op te drijven tot 120 dollar (115 euro) per vat. Dit omdat het embargo het aanbod op abrupte wijze onder druk zal zetten.
- Ter vergelijking: voor een vat ruwe Brent-olie betaal je nu 92 dollar (88 euro).
De olie-export van Rusland is vorige maand gestegen. Maar meer dan 1 miljoen vaten per dag staan op het punt om uit Europa te worden geweerd zonder dat duidelijk is waar ze allemaal naartoe zullen gaan.
“We hebben gewoon niet genoeg vraag en scheepscapaciteit om al deze vaten naar andere, niet-Europese markten te vervoeren”, vertelde Gallarati aan Business Insider. “Brent zal structureel hoger worden en dat zal doorwerken in de pompprijzen voor de consument. Daar bestaat geen twijfel over.”
16.55 – Energiecrisis in Europa: ‘here we go again‘?
16.21 – Walmart schiet hoger na publicatie kwartaalcijfers
Walmart heeft vandaag de kwartaalresultaten gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de omzet in het derde kwartaal is gestegen met 8,7 procent op jaarbasis naar bijna 153 miljard dollar. Bij constante wisselkoersen was sprake van een omzetgroei van bijna 10 procent. De analisten gingen uit van een omzet van 147,7 miljard dollar.
De Amerikaanse winkelketen kondigde ook aan voor 20 miljard dollar eigen aandelen te zullen inkopen. Er loopt nog zo’n programma, maar die is bijna afgelopen. Walmart moet nog 1,9 miljard euro (van de beloofde 20 miljard euro) aan aandelen inkopen.
Hoe dan ook reageren de beleggers enthousiast op de resultaten en het inkoopprogramma. Walmart noteert na een uur handelen 7,3 procent in de plus.
15.39 – Wall Street start handelsdag in de plus
Wall Street heeft de handelsdag overtuigend in het groen gestart. Na enkele minuten handelen, noteert de Dow Jones 1,05 procent in de plus. De S&P500 doet er 1,5 procent bij en de Nasdaq schiet zelfs 2,25 procent hoger.
14.58 – Producentenprijzen VS stijgen minder sterk dan verwacht
De Amerikaanse producentenprijzen voor vorige maand vallen best mee, zo meldt ABM Financial News.
De prijzen stegen op maandbasis met 0,2 procent, na een toename van eveneens 0,2 procent in september. Er was door economen voor oktober gerekend op een stijging met 0,4 procent.
14.31 – Vicevoorzitter Fed sluit minder forse renteverhogingen niet uit
Lael Brainard, vicevoorzitter van de Federal Reserve, merkt in een interview met het persagentschap Bloomberg op dat het gepast is om binnenkort minder fors aan de handrem te trekken. Maar ze plaatst er ook een belangrijke kanttekening bij: “De Federal Reserve heeft nog een lange weg af te leggen. Er staat ons een moeilijke evenwichtsoefening te wachten.”
13.22 – EU keurt overname Total Egypt door Total Energies goed
De Europese Commissie heeft de overname van Total Egypt door TotalEnergies en Abu Dhabi National Oil Company for Distribution goedgekeurd, zo schrijft ABM Financial News. Volgens de Commissie levert de overname geen mededingingsbezwaren op. Meer hier
11.57 – Gasprijs schiet 11 procent hoger
De gasprijs op de Nederlandse groothandelsmarkt blijft bokkensprongen maken. De richtinggevende TTF-futureprijs stijgt met 11 procent tot bijna 127 euro per megawattuur. Dat heeft te maken met zorgen om de invoer van vloeibaar aardgas uit het Amerikaanse Texas en met de verwachting dat er kouder weer in Europa aankomt.
De piekniveaus van eind augustus zijn evenwel nog ver verwijderd. Zo evolueerde de gasprijs in de afgelopen zes maanden:
11.26 – Economisch sentiment Duitsland verbetert
De Duitse ZEW index voor het economisch sentiment is in november meer dan verwacht verbeterd, maar blijft ruim onder nul. Dat blijkt uit de cijfers van het Duitse onderzoeksinstituut.
- De ZEW-verwachtingsindex trok aan van -59,2 in oktober naar een negatieve stand van 36,7 deze maand. Er was door economen een verbetering tot -50,0 voorspeld.
- Over de huidige situatie werden de ondervraagden ook positiever. Deze index verbeterde in november naar 64,5 negatief, tegen 72,2 negatief een maand eerder.
10.29 – Nederlandse economie krimpt
09.15 – Beurs Brussel gaat vlak van start
De Brusselse beurs is zoals verwacht iets hoger van start gegaan. Kort na de beursbel steeg de Bel20 0,1 procent tot 3.673,85 punten.
- In de hoofdindex trekt Aperam de kop met een koerswinst van 0,9 procent, terwijl Proximus 1,1 procent inlevert. Ageas zal vanaf 1 juni volgend jaar een nieuwe financieel directeur hebben. Het aandeel stijgt 0,1 procent.
- In de BelMid wint EVS Broadcast Equipment 1,6 procent en verliest IBA 1,5 procent. Chemiedistributeur Azelis zag in de eerste negen maanden van het jaar de resultaten sterk stijgen. Het aandeel schrijft een bescheiden 0,4 procent bij.
- Bij de kleinere aandelen gaat Sequana 6,1 procent omhoog, nadat het bedrijf positieve studieresultaten presenteerde. Nextensa wint 2,4 procent, na kwartaalcijfers. MDxHealth daarentegen geeft 1,8 procent prijs.
09.01 – Buffett stapt in Taiwanese chipsreus TSMC
Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van superbelegger Warren Buffett, heeft in het derde kwartaal een belang genomen in Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC). Dit bleek uit documenten die werden ingediend bij de Amerikaanse toezichthouder.
- De holding kocht 60 miljoen aandelen van TSMC. Het aandeel schoot vanochtend bijna 8 procent omhoog op het nieuws.
- Verder bouwde Berkshire een positie op in Louisiana-Pacific, naast een nieuwe positie in de investeringsbank Jefferies.
- Ook werd de positie in Paramount Global uitgebouwd van 78 miljoen aandelen in het tweede kwartaal naar 91 miljoen aandelen in het derde kwartaal.
- Berkshire stapte uit Bank of New York Mellon. Daar had de investeerder in het tweede kwartaal nog 72 miljoen aandelen van.
- Ook bracht de investeerder zijn positie terug in Activision Blizzard, ondanks dat het aandeel nog steeds significant onder het overnamebod van Microsoft koerst. Toezichthouders hebben hun zorgen geuit dat de concurrentiepositie van andere bedrijven te veel wordt aangetast door deze overname.
08.12 – Rustige start Europese beurzen verwacht
De Europese beurzen gaan volgens de indicatieve futures zo meteen een vlakke tot licht hogere opening tegemoet. Ze zijn gisteren ook al hoger gesloten, maar daarna sloot Wall Street in het rood af.
07.33 – Japanse economie krimpt
De Japanse economie is in het derde kwartaal met 1,2 procent gekrompen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van de Japanse overheid.
Op kwartaalbasis was er sprake van een krimp van 0,3 procent, terwijl hier door economen een groei van 0,2 procent voor was voorzien. In het tweede kwartaal was nog sprake van een groei van 1,1 procent op kwartaalbasis.
Er is ook positief nieuws. De Japanse industrie heeft in september beduidend meer geproduceerd dan een jaar eerder. Op jaarbasis ging het in september om een stijging van 9,6 procent. Op maandbasis daalde de productie in september wel, met 1,7 procent.
06.47 – Macrocijfers China vallen tegen
De retailverkopen in China zakten met 0,5 procent in oktober tegenover een jaar eerder, meldt het Nationaal Bureau voor de Statistiek. Dat is de eerste daling sinds mei. Analisten hadden vooraf op groei gerekend.
De industriële productie in China groeide met 5 procent, wat iets lager is dan de verwachtingen (5,2 procent).
06.26 – Wall Street in de ban van de Fed
Goeiemorgen! De Amerikaanse beurzen zijn gisteren na een volatiele handelsdag lager gesloten. Het sentiment over het rentebeleid van de Federal Reserve blijft de dominante richtinggevende factor.
- De toonaangevende S&P 500 index daalde bijna 0,9 procent tot 3.957,32 punten.
- De Dow Jones index verloor 0,6 procent op 33.536,70 punten.
- De Nasdaq sloot 1,1 procent lager op 11.196,22 punten.
Zondag zei Fed-functionaris Christopher Waller dat Fed-beleidsmakers graag meer vergelijkbare data willen zien voordat ze hun voet van de rem halen. “De markt lijkt op zaken vooruit te lopen. Iedereen moet even diep ademhalen en rustig worden. We hebben nog een weg te gaan.”
Aandelen stegen eind vorige week nog vanwege de verwachting dat de Federal Reserve de rente minder agressief zal verhogen, nadat uit de meest recente inflatiecijfers bleek dat Amerikaanse consumentenprijzen in oktober minder hard zijn gestegen dan verwacht.