Twee doden nadat raketten Polen raken, Poolse Veiligheidsraad bijeengeroepen

NAVO-land Polen werd geraakt door twee raketten. Twee mensen kwamen daarbij om. De Veiligheidsraad van het land houdt een spoedvergadering.

Waarom is dit belangrijk?

De NAVO werd na de Tweede Wereldoorlog opgericht om de veiligheid van lidstaten te waarborgen. Als een van hen wordt aangevallen, wordt dat als een aanval op alle lidstaten beschouwd. 

De essentie: Twee raketten raakten dinsdagavond Przewodow, een dorp aan de grens met Oekraïne. 

  • Daarbij zouden zeker twee mensen zijn omgekomen, meldden lokale media en het persagentschap AP. Het is momenteel niet duidelijk hoe de raketten in het dorp zijn terechtgekomen.
  • Rusland bombardeerde dinsdag de infrastructuur van een aantal Oekraïense steden, waaronder hoofdstad Kyiv en de westerse stad Lviv. Die laatste stad bevindt zich in vogelvlucht op ongeveer 50 kilometer van Przewodow.
  • Premier Mateusz Morawiecki heeft alvast een spoedvergadering van de Nationale Veiligsheidsraad bijeengeroepen. Dat meldde woordvoerder van de Poolse regering Piotr Müller op Twitter. Hij vertelde niet om welke reden de vergardering wordt bijeengeroepen. Ook vroeg hij uitdrukkelijk om geen onbevestigde geruchten te verspreiden.

Opvallend: Verschillende bronnen , waaronder de Letse minister van Defensie, veroordelen meteen Rusland, maar het is momenteel niet zeker of het om Russische raketten gaat. 

  • De Letse minister van Defensie, Artis Pabriks, zei op Twitter dat Russische raketten “geland zijn op NAVO-grondgebied in Polen”. Hij voegde daaraan toe dat “Letland volledig achter de Poolse vrienden staat en deze misdaad veroordeelt ”. Hij vertelde echter niet of hij de informatie op onafhankelijke wijze kon verifiëren.
  • Ook de Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft intussen beweerd dat Rusland Polen opzettelijk aanviel. “Dit is een Russische raketaanval op de collectieve veiligheid”, zei hij. “Dit is een zeer significante escalatie. We moeten iets doen”, zei hij volgens berichtgeving van BBC.

Maar: Volgens journalist Sam Freedman bestaat de kans dat het niet om een Russische, maar om een Oekraïense raket ging. Dat postte hij op Twitter.

  • Rusland zelf ontkent dat het om Russische raketten gaat. Volgens Bloomberg spreekt het land van een “bewuste provocatie”. Op de Russische staatstelevisie wordt alvast beweerd dat Russische raketten nooit zo ver zouden kunnen komen, meldt BBC.
  • Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg waarschuwde eerder al dat ongelukken kunnen gebeuren. Hij zei toen dat het belangrijk is om de communicatiekanalen met Rusland altijd open te houden.
  • Het is niet de eerste keer dat er een dergelijk ongeluk gebeurt. In maart stortte een drone van Sovjet-makelij nog neer in Zagreb, de hoofdstad van Kroatië. De drone vloog toen eerst boven Roemenië en Hongarije, ook NAVO-landen. Er vielen toen echter geen gewonden.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.