NAVO-baas Jens Stoltenberg veroordeelt Iraanse cyberaanval op Albanië

NAVO-baas Jens Stoltenberg heeft donderdag de Iraanse cyberaanval op NAVO-lid Albanië veroordeeld. Iran legde halverwege juli dit jaar websites van verschillende Albanese overheidsinstanties en andere publieke diensten plat.

“Ik veroordeel krachtig de laatste cyberaanval op Albanië, die Tirana en andere bondgenoten toeschrijven aan Iran. NAVO- en geliëerde deskundigen bieden hun ondersteuning. De NAVO is vastbesloten om de digitale veiligheid van het bondgenootschap te blijven verhogen om cyberdreigingen af te schrikken en te verdedigen”, aldus Stoltenberg.

Uiterst geraffineerde cyberaanval

Deze week raakte bekend dat Iran op 15 juli een uiterst geraffineerde cyberaanval op Albanië heeft uitgevoerd. Als reactie op het nieuws kondigde de Albanese premier Edi Rama aan dat alle Iraanse diplomaten donderdagmiddag moest vertrekken uit het land. 

De woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Nasser Ka’nani, ontkende de aantijgingen en noemde ze ongegrond. “Als een van de landen die het slachtoffer zijn geweest van cyberaanvallen op zijn kritieke infrastructuur, is de Islamitische Republiek Iran gekant tegen elk gebruik van cyberspace als middel om de infrastructuur van andere landen aan te vallen,” zei de Iraanse woordvoerder.

Spanningen tussen Iran en Albanië

Albanië en Iran hebben gespannen betrekkingen sinds 2014. Toen verwelkomde Albanië zo’n 3.000 leden van de verbannen Iraanse oppositiegroep “People’s Mujahideen Organization of Iran” (MEK). De groep streeft naar het omverwerpen van de Iraanse regering.

In juli was de MEK van plan de Free Iran World Summit te houden in Albanië, met onder de genodigden Amerikaanse wetgevers. De bijeenkomst werd geannuleerd “om veiligheidsredenen en als gevolg van terroristische dreigingen en complotten.”

In 2018 heeft de Albanese regering twee Iraanse diplomaten, waaronder de ambassadeur, het land uitgezet wegens “het schaden van de nationale veiligheid” en vermeende betrokkenheid bij het plannen van een aanval op een voetbalwedstrijd tussen Israël en Albanië, schrijft Euractiv.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20