Iran beschuldigd van cyberaanval op Albanië: diplomatieke banden verbroken

De Verenigde Staten en Albanië beschuldigen Iran ervan een online aanval te hebben uitgevoerd op 15 juli. Een aanval die volgens de regering in Tirana bedoeld was om digitale systemen te vernietigen, openbare dienstverlening onmogelijk te maken en overheidsinformatie te verkrijgen.

Door de cyberaanval waren websites van overheidsinstanties en andere publieke diensten dagenlang niet meer bereikbaar.

Volgens Edi Rama, premier van Albanië, zijn er vier groepen verantwoordelijk voor die aanval, waaronder een “beruchte internationale cyberterroristische groepering” die eerder aanvallen op onder meer Cyprus, Israël en Saoedi-Arabië uitvoerde.

Intussen wordt in Albanië de overtreding diepgaand onderzocht en is er sprake van “onbetwistbaar bewijs” tegen Iran. De Verenigde Staten lieten alvast weten dat ze “verdere actie” zal ondernemen omwille van de aanval op een NAVO-bondgenoot. Wat de gevolgen precies zullen zijn, is nog niet duidelijk.

Hoeveel schade dat de cyberaanval precies heeft aangericht, is nog niet opgemeten. De VS stellen wel dat overheidsgegevens zijn vernietigd en publieke diensten zijn verstoord. Een conclusie die Albanië weerhoudt. “De aanval is mislukt”, aldus de premier Rama. Volgens haar is de schade “in vergelijking met de doelen van de aanvaller minimaal”. Intussen zouden de systemen weer hersteld zijn en zouden gegevens niet voorgoed gewist zijn.

Diplomatieke banden stopgezet

Door het incident heeft Albanië vandaag beslist om haar politieke banden met Iran te verbreken. Dat maakte de Albanese premier Edi Rama bekend in een persbericht. “De ministerraad heeft besloten om de diplomatieke relatie met Iran onmiddellijk te verbreken”, luidt het.

De Iraanse ambassade heeft vervolgens een officiële melding gekregen waarin wordt gesteld dat het voltallige ambassadepersoneel binnen de 24 uur moet opstappen. Edi Rama benadrukte nog maar eens dat “een grondig onderzoek duidelijk bewijs heeft opgeleverd” en dat het “georkestreerd en gesponsord” was door Teheran, de hoofdstad van Iran.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20