Hoe groot is de kans dat de Federal Reserve kiest voor een minder forse renteverhoging?

De beurzen reageerden vorige week positief op het lager dan verwachte inflatiecijfer. Daardoor neemt de kans toe dat de Federal Reserve in december de rente minder fors zal verhogen. Sommige Fed-bestuurders hebben intussen gewaarschuwd dat de Amerikaanse centrale bank nog een lange weg heeft af te leggen.

Waarom is dit belangrijk?

De Federal Reserve heeft de beleidsrente dit jaar al opgetrokken met 3,75 procentpunten tot 3,75 à 4 procent. De monetaire instelling hoopt op die manier de torenhoge inflatie naar beneden te krijgen.

In het nieuws: Wall Street schoot in de tweede helft van vorige week fors de hoogte in nadat het Amerikaanse ministerie van Arbeid het inflatierapport publiceerde. Daaruit blijkt dat het leven aan de overkant van de Atlantische Oceaan 7,7 procent duurder is geworden in vergelijking met vorig jaar. Dat was 20 basispunten minder dan verwacht.

  • Beleggers hopen dat het lager dan verwachte inflatiecijfer zal leiden tot minder forse renteverhogingen. Hogere rentes maken vastrentende activa lucratiever waardoor beleggers hun aandelen inruilen voor dergelijke beleggingsproducten. Bovendien worden de schulden voor bedrijven duurder, wat de winstmarges onder druk zet.
  • De markt verwacht momenteel een verhoging met 50 basispunten. Tijdens de vorige vier rentevergaderingen heeft de Fed de rente telkens met 75 basispunten opgetrokken.

De details: de volgende rentevergadering van de Federal Reserve vindt plaats op 13 en 14 december. In aanloop naar die samenkomst benadrukken verschillende Fed-bestuurders dat er nog niet snel een einde zal komen aan het verstrakkende geldbeleid.

  • De Fed streeft naar een inflatie van gemiddeld 2 procent. Op dit moment is de geldontwaarding bijna een viervoud van die doelstelling.
  • Christopher Waller, lid van de Federal Reserve Board of Governors, zei zondag dat de Fed tijdens de volgende rentevergadering de rente mogelijk minder fors zal verhogen. Hij voegde er wel aan toe dat de beleidsmakers graag meer vergelijkbare data willen zien voordat ze hun voet van de rem halen. “De markt lijkt op zaken vooruit te lopen. Iedereen moet even diep ademhalen en rustig worden. We hebben nog een lange weg te gaan”, klonk het.
  • Vandaag werden bijvoorbeeld de Amerikaanse producentenprijzen gepubliceerd. Daaruit blijkt dat die op maandbasis met 0,2 procent zijn gestegen, na een toename van eveneens 0,2 procent in september. Dat is 20 basispunten minder dan voorspeld, wat dus ook een positief signaal is voor de beleggers.
  • Later deze week volgen er nog cijfers die een indicatie geven van hoe goed het met de Amerikaanse economie gaat, waaronder de industriële productie en de detailhandelsverkopen.

Vicevoorzitter aan het woord: ook Lael Brainard, vicevoorzitter van de Federal Reserve, sluit niet uit dat de Fed in december de voorkeur zal geven aan een minder forse renteverhoging.

  • In een interview met Bloomberg merkte ze maandag op dat een kleinere renteverhoging in december wel eens de juiste beleidskeuze kan zijn.
  • De vicevoorzitter plaatste er wel een belangrijke kanttekening bij: “We hebben nog veel werk voor de boeg. Er staat ons een moeilijke evenwichtsoefening te wachten.” Te forse renteverhogingen kunnen de Verenigde Staten in een recessie duwen. De inflatie kan dan weer stijgen als de Fed de voet te snel van de rempedaal haalt.

En wat zegt Fed-voorzitter Jerome Powell? De topman van de centrale bank heeft aangegeven dat een minder forse renteverhoging hem en zijn team wat meer ruimte kan geven om de impact van het verstrakkende geldbeleid op de economie te analyseren.

  • Maar hij zei tijdens de toelichting van het rentebesluit ook dat de beleidsrente volgend jaar wel eens hoger zou kunnen uitvallen dan de 4,6 procent die de meeste beleidsmakers in september hadden verwacht.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20